Човечеството да престане да обожествява парите!

Човекът да се върне в центъра на ценностите си, призова папата
Обновена: 15 окт 2015 12:43 | 15 окт 2015 12:42, Елка Василева
33
Човечеството да престане да обожествява парите!
Папа Франциск. Снимка: архив, Reuters

Папа Франциск призова човечеството да престане да се кланя на идола на парите, предаде Франс прес.

"Капитализмът и печалбата се превръщат в зло само ако бъдат превърнати в кумир. Иначе те остават само инструмент", каза папата в интервю за френския седмичник "Пари мач".

Ако парите и печалбата на всяка цена станат фетиш, предмет на обожание, ако обществената и икономическата ни система се основава на алчността, обществата ни вървят към разруха, каза папа Франциск.

Хората и светът не бива да живеят в служба на парите: последиците от случващото се са очевидни за всички, отбеляза папата.

Човечеството трябва да престане да обожествява парите и да върне в центъра на ценностите си човешката личност, почтеността, общото благо, бъдещето на поколенията, които ще населяват Земята след нас, подчерта Светият отец.

Говорейки за сегашните конфликти, най-вече в Сирия и Ирак, Франциск призова за спешни действия, при които не се подминават причините за конфликтите.

Нека се запитаме защо има толкова войни и насилие. Не бива да забравяме и лицемерието на онези влиятелни хора, които говорят за мир, а тайно продават оръжия, отбеляза Франциск и призова за изграждане на модели за икономическо развитие, в чийто център е поставен човекът, а не парите.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
15
 
! Отговори
ABC преди 8 години
Също така църквата да почне да плаща данъци като всички останали...
1
4
 
17
 
! Отговори
ABC преди 8 години
Този е по комунист от Ленин... Тогава да разпродаде всички имоти на католическата църква и да раздаде парите на бедните в противен случай да не се опитва да прави помен с чужда баница!