Първи случай на раковоболен от работниците във Фукушима

Това се случва 4 години след трагедията в атомната централа
20 окт 2015 16:00,
7
Първи случай на раковоболен от работниците във Фукушима
Снимка: архив Reuters

Япония е потвърдила за първи случай на заболял от рак работник в атомната централа Фукушима, съобщава "Индипендънт".

Това е първият такъв случай след трагедията от 2011 година. Земетресението от 9 степен по Рихтер предизвика авария в централата и се наложи хиляди души да бъдат евакуирани от региона.

Работникът е диагностициран с левкемия, причинена от радиацията. Японското министерство на труда обяви, че той е около 30-годишен и ще му бъде изплатена компенсация.

Над 44 000 работници са участвали в обезопасяването на обекта. Трусът и последвалото цунами бяха класифицирани като най-тежкия инцидент, според Международната скала за ядрени и радиационни събития.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кризата там изобщо не е свършила. Медиите мълчат и няма никакво покритие на колко тона радиоктивна вода е изхвълена. Последиците ще са не само за тези, които работят в централата. Проблемът с радиацията и подобни инциденти е, както учените знаят, че след 20 години ще е невъзможно да се докаже кой е болен от рак заради радиацията. Само тези ранни, преки случаи на работещите там ще се отчитат.
1
0
 
6
 
! Отговори
no name преди 8 години
Със сигурност не е само един болен от рак и да храната е заразена. Но тук се говори за първи случай на раково болен от работниците в централата. Много години ще страдат от последствията японците, а и не само те. От тогава не ям суши /не мога да съм сигурна японските водорасли дали не са заразени/. Последствията от Чернобил все още ги усещаме - този бум на раково болни да не е случаен? Покрай мен що народ се разболя.... и все млади хора....30-50 г. страшно е!