Вкарват ДДС в силикона и целулита

Белгия въвежда данък на пластичните операции, били луксозни
22 окт 2015 13:15,
6
Вкарват ДДС в силикона и целулита
Снимка: архив, Reuters

Пластичните операции в Белгия ще поскъпнат с 19%, след като правителството премахне изключението за плащане на ДДС от 1 януари. Финансовият министър се мотивира с това, че пластичните процедури са лукс и не могат да се освобождават от данъци.

Правителството очаква допълнително в хазната 80 млн. евро годишно. Въвеждането на налога е част от данъчна реформа, по силата на която от Нова година Белгия ще облага газираните напитки, ще вдигне акциза на алкохола, цигарите, бензина, дизела и ДДС на тока.

Правителството е решено да облага силиконовите бюстове, както и намаляването или повдигането на гърдите, лифтинги на лицето, липосукция, пластика на корема, очи, уши, нос, трайно обезкосмяване с IPL, подмладяване на кожата, антицелулитни терапии и инжекции с ботокс и Restylane. Медицинската естетична терапия и реконструкциите остават необлагаеми.

ДДС ще се начислява и на престоя в болница и медицинското обслужване на пациенти, които се подлагат на разкрасителни процедури. Козметичните салони, прилагащи такива манипулации, също ще плащат на данъчните.

Лекарските синдиката обаче заявиха, че административните разходи по определянето кои операции са за разкрасяване и кои са лечебни, ще надхвърлят постъпленията. Те смятат, че приходите от работата на 250-те козметични хирурзи в Белгия ще са поне 5 пъти по-ниски от очакваните.

Противниците на силиконовото ДДС твърдят, че освен, че пластичните операции ще станат по-скъпи за белгийците, те ще ударят и по здравния туризъм, който и без това страда от по-ниските цени, предлагани в Източна Европа и Северна Африка.

Дружеството на пластичните хирурзи в Белгия излезе с нарочна позиция, в която се изтъква, че не е ясно дали ще се облагат лабораториите, радиолозите и кардиолозите, които консултират пациентите преди операция. Без отговори остават и въпроси дали зъбните импланти и отстраняването на късогледството са разкрасяване или медицинска необходимост.

Американският щат Ню Джърси премахна данъка върху козметичната хирургия през 2014 г., след като се оказа, че административните тежести са по-високи от данъчните постъпления, се казва в позиция на медицинския синдикат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Вкарват ДДС в силикона и целулита" ЗА ПО-ГОЛЕМИ цици :)
4
0
 
3
 
! Отговори
Марио преди 8 години
Със сигурност страната ни ще забогатее доста с такъв данък..
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като знам тук колко кифли има, вместо от данък върху храните хазната ще се напълни много повече от данък "Кифла". Така че приветствам да се въведе и тук.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
кифлите ще станат още по скъпи
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Батко и Влади да вземат за пример и обложат всички с икуствени гърди, колкото кубика са им поставини толкова кинти да кихат. А старити хора и пенсионерите щото не дават нищо а смучкат бюджета да им се монтират уреди за вдишване и издишване и да плащат по 0.10ст. на всяко щото отделят вреден СО 2, както и крачкомери. Да се облагат вратите и прозорците на всеки дом. Наполеон го е правил. Да се облагатпадналите листа в градините, по 0.01ст.всяко. общинарите да броят всеки ден от 13.00 до 14.00.