ЕС докладва: Какво е свършено за мигрантската криза?

Нужни са още ресурси, констатира Брюксел
25 окт 2015 18:08,
10
ЕС докладва: Какво е свършено за мигрантската криза?
Снимка: Reuters, архив

Лидери от Европейския съюз и балкански страни обсъждат днес начини за по-добро справяне с бежанската криза, предаде ДПА, като представи справка за това, което общността е направила досега за уреждане на проблема с притока на мигранти.

Граничен контрол

Предполага се, че трябва да бъдат увеличени ресурсите на граничната служба на ЕС Фронтекс като част от усилията за по-добра защита на външните граници на Шенгенската зона. Очаква се по-късно тази година Европейската комисия да предложи създаване на европейска гранична и брегова охрана.

Преразпределение на мигранти

ЕС прилага спорна схема за преразпределяне на 160 000 кандидати за убежище от Италия и Гърция в други страни членки.

Връщане на мигранти

ЕС иска да подобри работата си във връщането на икономическите мигранти, които не отговарят на критериите за предоставяне на международна защита. Предполага се, че създаването на подсилени приемателни центрове, известни като "горещи точки", в Гърция и Италия ще помогне бързо да се определят икономическите мигранти и да се предприемат процедури за връщане. Горещите точки трябва също така да управляват преразпределението.
Страни на произход и транзитни държави

ЕС се стреми да получи помощ от страните, от които идват мигрантите, и транзитните държави, за да прекъсне мигрантския поток. Общността предлага финансова подкрепа на Турция, която е основна транзитна държава, и по-близки политически връзки, за да я насърчи да направи повече. Лидерите от ЕС също така ще се срещнат със своите африкански колеги през ноември в Малта с цел да си осигурят тяхното сътрудничество.

Военни действия

ЕС започна военноморска мисия за борба с престъпните групи, които незаконно прекарват мигранти от Либия към Италия, често с опасни плавателни съдове.

ЕС планира още мерки през 2016 г. Очаква се Европейската комисия да предложи "структурирана система" за преместване на разселени хора, които са извън ЕС, но имат нужда от международна защита - като сирийци, живеещи в бежански лагери на ООН. Тя също така ще се опита да реформира Дъблинската система, съгласно която кандидатите за убежище трябва да бъдат регистрирани в първата страна от ЕС, в която са пристигнали, и да улесни законното влизане на квалифицирани мигранти в общността.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
88888888 преди 8 години
Obama trebva da bade saden za sasipvaneto i to predumishleno na evropa.tova e otmashtenie za othvarlenata dolarova ikonomika.unishtojavaneto na saddam i kadafi sa ogroni greshki koito otpushiha i terorizma i migraciata.Obama trebva da bade saden kato voennoprestapnik.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Военнопрестъпниците от ЕК трябва да бъдат осъдени на доживотен затвор.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво е направил Брюксел? Покани имигрантите с отворени обятия да идват в Европа, проведе много заседания и изприказва много глупости и празни приказки, порицава страни като Унгария, които водят единствената разумна политика. Общо взето това направи.
3
0
 
0
 
! Отговори
Straus can преди 8 години
Lubovta na kolonizatorite v deistvie, obratni viziti.
2
0
 
9
 
! Отговори
boko bo преди 8 години
Приказки от хиляда и една нощ! Поредно издание последният месец. Дела дела и пак дела и после приказки. Но уви само фрау Меркел действа, но изцело в ущърб на цяла Европа. С какво ли я държат каубоите. Е нещата се случват бързо и до две год. ще стане ясно какво следва за богатите. За бедните е ясно и сега.
1
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
разселваме ги в раша и толкова място има