Ще матира ли Русия САЩ в Централна Азия?

Във Вашингтон притеснени от активността на Москва
29 окт 2015 21:10, Елка Василева
142
Ще матира ли Русия САЩ в Централна Азия?
Джон Кери. Снимка: архив, Reuters

Държавният секретар на САЩ Джон Кери започва утре обиколка из страните от Централна Азия. Вашингтон стартира нов формат за диалог "С5+1" (страните от региона плюс САЩ), който ще бъде представен в Самарканд. Външните министри на централноазиатските страни и на САЩ ще обсъдят регионални и глобални проблеми, също и теми от икономическото сътрудничество. Експерти виждат в обиколката на Кери реакция на Вашингтон, предизвикана от активизирането на Русия и Китай в Централна Азия, пише Виктория Панфилова в "Независимая газета".

Шефът на външнополитическото ведомство на САЩ ще отпътува за централноазиатското си турне от австрийската столица, където участва в консултации за Сирия. За три дни той ще посети Киргизстан, Узбекистан, Казахстан, Таджикистан и Туркменистан. "Това ще е първото посещение на Джон Кери в региона и първият случай държавен секретар на САЩ да направи визити във всичките пет централноазиатски републики в рамките на една обиколка", отбеляза прессекретарят на Държавния департамент Джон Кърби.

В Бишкек Джон Кери ще участва в откриването на нов кампус на Американския университет в Централна Азия и нова сграда на американското посолство. В Самарканд предстои основното политическо събитие - американският държавник ще разговаря с външните министри на петте централноазиатски страни в новия формат "С5+1".

В Астана Кери ще се включи в четвъртото заседание на Диалога за стратегическо партньорство между САЩ и Казахстан и ще говори в Университета "Назарбаев" за ролята на Централна Азия в решаването на глобалните проблеми. В Ашхабад и Душанбе американският държавен секретар ще обсъди с домакините си двустранни и регионални въпроси от взаимен интерес.

"Централноазиатският регион напомня днес татами, на което стъпват борци от различни категории. Схватката им привлича и вниманието на наблюдатели", каза пред "Независимая газета" директорът на казахстанската Група за оценка на рисковете Досим Сатпаев.

Неотдавна например на обиколка в региона бе индийският премиер Нарендра Моди. Както вече писа "Независимая газета", много от насоките във външната политика на Индия днес съвпадат и се съчетават с целите на американската политика в региона - да речем, в противодействието срещу Китай.

Аналогично турне направи японският премиер Шиндзо Абе. Япония също е разтревожена от извънредната активност на Китай в Централноазиатския регион, засягаща всички сектори. По думите на Досим Сатпаев "Япония не иска да загуби един регион, в който има известни икономически интереси". Същото се отнася според политолога и за обиколката на Кери. "Така САЩ реагират на все по-активната дейност не само на Китай, но и на Русия. Защото освен икономическото сътрудничество в известни плоскости Китай не крие стремежа си да установи и тесни военнополитически връзки със страните в Централна Азия. Поне натам вървят нещата", подчерта Сатпаев.

Според Андрей Казанцев, директор на Института за международни изследвания - аналитичен център в Московския държавен институт за международни отношения, новият формат за диалог "С5+1" се очаква да компенсира известното отслабване на американската роля в региона с оглед укрепващите руски и най-вече китайски позиции. Като цяло, визитата на Кери в Централна Азия протича в доста труден, преходен период за американската външна политика там, отбеляза наблюдателят.

"До неотдавна интересът на САЩ към Централна Азия бе диктуван главно от "афганистанския проблем" (такава бе административната структура, в чиито рамки Държавният департамент разглеждаше централноазиатските въпроси - в един и същ контекст с Южна Азия).

Днес обаче американската политика отделя все повече внимание на отношенията с Русия, по-специално с цел да възпре влиянието на Москва в постсъветските държави, разширяващо се не на последно място заради скорошната украинска криза. Затова от гледище на Вашингтон Централна Азия все повече се връща в контекста на постсъветската, а не на афганистанската политика", каза Казанцев. Същевременно важни приоритети за САЩ в Централна Азия си остават борбата с международния тероризъм и контролът върху растежа на китайското влияние, допълни експертът.

Особено интересни изглеждат резултатите от посещението на американския държавен секретар в Туркменистан. "Ще припомня тук скорошната поредица от външнополитически жестове на Ашхабад, насочени според наблюдателите срещу Русия и целящи да издействат подкрепа от САЩ. Ходът на визитата ще помогне да схванем доколко Вашингтон е оценил стъпките на туркменистанската страна. Лично аз гледам скептично на евентуалния резултат от интензифицирането на американско-туркменистанското партньорство. Щатите не желаят твърде тясно да се обвържат с една страна, създала си на Запад имиджа на "сталинистки Дисниленд". Освен това постепенно спада и интересът на американците към ситуацията в Афганистан, заради който им бе необходимо навремето военно присъствие на туркменистанското военно летище Мари-2. Тъй че туркменистанците закъсняха малко с тази дипломатическа интрига", подчерта Казанцев.

"САЩ са крайно разтревожени от активността на Русия в Близкия изток, където те вече губят позиции, а може да изгубят и Централна Азия", смята Владимир Евсеев, завеждащ отдел "Евроинтеграция и развитие на ШОС" в Института за страните от ОНД. "Провеждането на диалога "С5+1" в Самарканд е предизвикателство към Русия", заяви Евсеев пред "Независимая газета".

По думите му Джон Кери цели да демонстрира, че въпреки ангажиментите на САЩ в уреждането на украинската, сирийската и други кризи Вашингтон следи с неотслабващо внимание и Централна Азия. Според експерта САЩ и занапред ще се опират на своите партньори там. И ще залагат не на икономическо, а на военнополитическо сътрудничество със страните от региона чрез активизиране на програмата "Партньорство за мир". Евсеев не изключва руско-американското съперничество в Централна Азия да се изостри.

Централна Азия ще си остане шахматна дъска, на която различни играчи ще се опитват да наложат свой стил, разигравайки собствена партия, резюмира Досим Сатпаев.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
8
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Ще я матира разбира се. Може всички да плюете и да презирате Владимир Путин, но благодарение на него, Русия отново постигна глобален паритет със САЩ във военно отношение и всички се съобразяват с нея. Самият Обама спомена, че ще направи всичко възможно да изолира Русия, единствено без военна намеса, защото знае, че там няма как да постигне победа.
63
1
 
4
 
! Отговори
До до Пешо преди 8 години
Министерството на финансите на САЩ ще вземе извънредни мерки, за да не се стигне до технически фалит, съобщи "Вашингтон пост". ФАЩ дължат 17 000 млрд. $, шах и мат!
62
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ПешоОще един такъв мат като досегашния и с Русия е свършено завинаги.
61
6
 
19
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Русия отдавна е матирала хамерикосите
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Mnogo hora po sveta byaha pritesneni ot aktivnostta na NATO i...kakvo?
59
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 94Трябва да те интересува, защото нашата икономика е в железните клещи на руската квази икономика, наложила ни монополни цени на газ и петрол и по никакъв начин не позволяваща ни независима политика в енергийния сектор. Нямаме интерконекторни връзки по вина на Русия и техните агенти в България, като последствие цена на газа двойно по-висока отколкото в Европа. Руските агенти у нас спъват с всички възможни средства проучванията за газ, дори ни забраниха газ от шисти.
58
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 93ХИЧ НЕ НИ ИНТЕРЕСЕ НЕЧИЙ БЮДЖЕТ И ИКОНОМИКАТА.. ИНТЕРЕСУВА МЕ НАЩА СИ ИКОНОМИКА И КАК С МИЖАВИТЕ СИ ПЕНСИИ И ЗАПЛАТИ ХОРАТА ЩЕ УСПЕЯТ ДА НАБАВЯТ ДЪРВА И ВЪГЛИЩА ЗАЩОТО ОСВЕН 3-4 ГРАДА У НАС ЦЯЛАТА СТРАНА СЕ ОТОПЛЯВА ТАКА . И ВСИЧКО ТУЙ СЕ МЪКНЕ И ПО ЕТАЖИТЕ....
57
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Икономиката на руският шахматист е в окаяно състояние. В доларово изражение тазгодишният бюджет на Русия се очаква да бъде 190 милиарда долара, само за сравнение бюджета на Белгия за 2015 е 260 милиарда долара. Шахматиста е опърпан като клошар, гол и бос но това изобщо не го смущава да мeсти пешките по дъската с тайната надежда, че след безразборното им мeстене, Грузия, Украйна, Приднестровието, Сирия, Централна Азия току виж се получил мат от само себе си.
56
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ИСКРЕНО СЕ НАДЯВАМ
55
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ създадоха Ислямска държава, обучават и спонсорират!
54
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 105 халифата бая ще се изненада че има хора и на голаните ТАМ СА УМЕРЕНИТЕ *** партенка от *** руснак какво да очакваш
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 105 този е емир нещо като под полковник аде стига го прави важен Ират 5 генерала погреба ....
52
0
 
0
 
! Отговори
еншпил преди 8 години
До Мат ВЕСКО НЕ МИСЛИ ТАКА
51
8
 
2
 
! Отговори
razgradski pop преди 8 години
в тази статия се разказва какво мислят руснаците...за да е по-обективна, би трябвало да се покаже какво мислят и американците...
50
3
 
22
 
! Отговори
Мат преди 8 години
САЩ си мисли, че държи всички силни карти, но всъщност се оказва, че всички други играят шах
49
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шах и мат- Руските шахматисти винаги са били най-добрите !
48
1
 
14
 
! Отговори
до 97 преди 8 години
50 милиона бедняци американци получават по един сандвич и кафе на ден. Разбираш ги ти тея работи !
47
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
кгб *** трошат куп пари за пропаганда а резултата е че ги намразват повече пълни некадърници ХА ХА ХА то да бяха ги дали народа да си купи по една пица и бира за някой празник ЕФЕКТА ЩЕШЕ ДА Е 100 пъти по голям прости руснаци
46
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя кон Кери са го пуснали да пасе, не го местят в партия шах! Краварите играят покер и стрелят, шаха е за интелигентни хора, те не я могат тая игра.
45
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
10 милиона евро за пропаганда а ефекта е не просто слаб а отрицателен това руските шпиони са просто племе