Ще матира ли Русия САЩ в Централна Азия?

Във Вашингтон притеснени от активността на Москва
29 окт 2015 21:10, Елка Василева
142
Ще матира ли Русия САЩ в Централна Азия?
Джон Кери. Снимка: архив, Reuters

Държавният секретар на САЩ Джон Кери започва утре обиколка из страните от Централна Азия. Вашингтон стартира нов формат за диалог "С5+1" (страните от региона плюс САЩ), който ще бъде представен в Самарканд. Външните министри на централноазиатските страни и на САЩ ще обсъдят регионални и глобални проблеми, също и теми от икономическото сътрудничество. Експерти виждат в обиколката на Кери реакция на Вашингтон, предизвикана от активизирането на Русия и Китай в Централна Азия, пише Виктория Панфилова в "Независимая газета".

Шефът на външнополитическото ведомство на САЩ ще отпътува за централноазиатското си турне от австрийската столица, където участва в консултации за Сирия. За три дни той ще посети Киргизстан, Узбекистан, Казахстан, Таджикистан и Туркменистан. "Това ще е първото посещение на Джон Кери в региона и първият случай държавен секретар на САЩ да направи визити във всичките пет централноазиатски републики в рамките на една обиколка", отбеляза прессекретарят на Държавния департамент Джон Кърби.

В Бишкек Джон Кери ще участва в откриването на нов кампус на Американския университет в Централна Азия и нова сграда на американското посолство. В Самарканд предстои основното политическо събитие - американският държавник ще разговаря с външните министри на петте централноазиатски страни в новия формат "С5+1".

В Астана Кери ще се включи в четвъртото заседание на Диалога за стратегическо партньорство между САЩ и Казахстан и ще говори в Университета "Назарбаев" за ролята на Централна Азия в решаването на глобалните проблеми. В Ашхабад и Душанбе американският държавен секретар ще обсъди с домакините си двустранни и регионални въпроси от взаимен интерес.

"Централноазиатският регион напомня днес татами, на което стъпват борци от различни категории. Схватката им привлича и вниманието на наблюдатели", каза пред "Независимая газета" директорът на казахстанската Група за оценка на рисковете Досим Сатпаев.

Неотдавна например на обиколка в региона бе индийският премиер Нарендра Моди. Както вече писа "Независимая газета", много от насоките във външната политика на Индия днес съвпадат и се съчетават с целите на американската политика в региона - да речем, в противодействието срещу Китай.

Аналогично турне направи японският премиер Шиндзо Абе. Япония също е разтревожена от извънредната активност на Китай в Централноазиатския регион, засягаща всички сектори. По думите на Досим Сатпаев "Япония не иска да загуби един регион, в който има известни икономически интереси". Същото се отнася според политолога и за обиколката на Кери. "Така САЩ реагират на все по-активната дейност не само на Китай, но и на Русия. Защото освен икономическото сътрудничество в известни плоскости Китай не крие стремежа си да установи и тесни военнополитически връзки със страните в Централна Азия. Поне натам вървят нещата", подчерта Сатпаев.

Според Андрей Казанцев, директор на Института за международни изследвания - аналитичен център в Московския държавен институт за международни отношения, новият формат за диалог "С5+1" се очаква да компенсира известното отслабване на американската роля в региона с оглед укрепващите руски и най-вече китайски позиции. Като цяло, визитата на Кери в Централна Азия протича в доста труден, преходен период за американската външна политика там, отбеляза наблюдателят.

"До неотдавна интересът на САЩ към Централна Азия бе диктуван главно от "афганистанския проблем" (такава бе административната структура, в чиито рамки Държавният департамент разглеждаше централноазиатските въпроси - в един и същ контекст с Южна Азия).

Днес обаче американската политика отделя все повече внимание на отношенията с Русия, по-специално с цел да възпре влиянието на Москва в постсъветските държави, разширяващо се не на последно място заради скорошната украинска криза. Затова от гледище на Вашингтон Централна Азия все повече се връща в контекста на постсъветската, а не на афганистанската политика", каза Казанцев. Същевременно важни приоритети за САЩ в Централна Азия си остават борбата с международния тероризъм и контролът върху растежа на китайското влияние, допълни експертът.

Особено интересни изглеждат резултатите от посещението на американския държавен секретар в Туркменистан. "Ще припомня тук скорошната поредица от външнополитически жестове на Ашхабад, насочени според наблюдателите срещу Русия и целящи да издействат подкрепа от САЩ. Ходът на визитата ще помогне да схванем доколко Вашингтон е оценил стъпките на туркменистанската страна. Лично аз гледам скептично на евентуалния резултат от интензифицирането на американско-туркменистанското партньорство. Щатите не желаят твърде тясно да се обвържат с една страна, създала си на Запад имиджа на "сталинистки Дисниленд". Освен това постепенно спада и интересът на американците към ситуацията в Афганистан, заради който им бе необходимо навремето военно присъствие на туркменистанското военно летище Мари-2. Тъй че туркменистанците закъсняха малко с тази дипломатическа интрига", подчерта Казанцев.

"САЩ са крайно разтревожени от активността на Русия в Близкия изток, където те вече губят позиции, а може да изгубят и Централна Азия", смята Владимир Евсеев, завеждащ отдел "Евроинтеграция и развитие на ШОС" в Института за страните от ОНД. "Провеждането на диалога "С5+1" в Самарканд е предизвикателство към Русия", заяви Евсеев пред "Независимая газета".

По думите му Джон Кери цели да демонстрира, че въпреки ангажиментите на САЩ в уреждането на украинската, сирийската и други кризи Вашингтон следи с неотслабващо внимание и Централна Азия. Според експерта САЩ и занапред ще се опират на своите партньори там. И ще залагат не на икономическо, а на военнополитическо сътрудничество със страните от региона чрез активизиране на програмата "Партньорство за мир". Евсеев не изключва руско-американското съперничество в Централна Азия да се изостри.

Централна Азия ще си остане шахматна дъска, на която различни играчи ще се опитват да наложат свой стил, разигравайки собствена партия, резюмира Досим Сатпаев.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До да от ванката грозни до сега са 450 години рашко не сте нещо особено а и нема да ви има скоро
43
1
 
8
 
! Отговори
хахахахахахаха преди 8 години
До АнонименТъпакоооооооооо,за да победиш по-лесно врага си,трябва да го ПОЗНАВАШ добре,затова са там в случая,а не като ВАС бълХХарите да ходите да им слугувате!
42
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
77.Инфлацията яде парите и на американците . Наемите в Америка непрекъснато се увеличават , за последните 2 години , доста са солени !
41
3
 
2
 
! Отговори
neam dymi veche преди 8 години
До Анонимен До РумбоAko beshe taka zashto celiq svqt plashta s DOLARI a ne s rubli??? Bahti noviq svetoven red - da polzvat valutata na nai-golemiq si vrag.
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Партньорство за мир" ???? XA XA
39
27
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин се престара. Докато се мъчеше да матира САЩ взе че матира Русия. Обедняха като църковни мишки руснаците, с едва 15 милиона работещи в реалния сектор и 93 милиона чакащи на държавния бюджет, Русия няма абсолютно никакъв шанс да преживее това десетилетие камо ли да просперира.
38
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин ще матира оная работа на чичо Сам с мекия си руски ***. Бюджета на Русия (т.е. печалбата на държавата РФ) за 2015 година ще е 197 милиарда долара, печалбата само на Apple за 2015 ще е 234 милиарда долара.
37
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До РумбоРумбо, много си се объркал бе момче, тези които се борят за нов световен ред са фашистите от Москва, така че ако има нещо което трябва да се спре задължително това е руския фашизъм.
36
8
 
25
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Пределно ясно е,че Русия няма да постигне някакви велики победи!Обаче напълно реално е да спре походът на САЩ за Новия световен ред.Което само по себе си е огромен успех!Поне никой друг досега не е посмял да се противопостави Америка и да спечели.
35
2
 
23
 
! Отговори
Йово преди 8 години
До ще матираИ Русия има само 30 пъти по нисък външен дълг от САЩ.
34
7
 
2
 
! Отговори
До 60 преди 8 години
Русия и САЩ имат общ брутен вътрешен продукт :)
33
1
 
2
 
! Отговори
ЦИК преди 8 години
Най комунистическите държави в света са братските САЩ и Русия! Винаги когато една от тях има проблем са заедно :)
32
2
 
12
 
! Отговори
Demokrat преди 8 години
СССР изчезна - za da se vazrodi Rossia. A kolkoto do USA - roljata im na "svetoven polizai" prekluzi.
31
0
 
13
 
! Отговори
До 50 преди 8 години
Няма мат..има договорки между САЩ и Русия!!! Има план който се изпълнява....Има неща които никога няма да разбереш,защото си промит мозък :)
30
2
 
24
 
! Отговори
Бико преди 8 години
Той така обиколи България.И спряха няколко хубави проекти за България
29
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Ще матира ли Русия САЩ в Централна Азия?"Няма как да стане, защото матираната Русия няма повече право да играе, партията приключва. В случая партията е приключила още през 1991 година когато руснаците са получили мат в 3 хода и държавата им СССР е изчезнала от картата на света.
28
5
 
9
 
! Отговори
1984 George Orwell преди 8 години
САЩ и РУСИЯ са едно цяло....били са....са и ще бъдат.. Само не знаещите не виждат това.
27
4
 
14
 
! Отговори
матираха ги преди 8 години
Вече ги матираха.
26
0
 
23
 
! Отговори
КУКЛОВОД преди 8 години
ПРЕДИ НЯКОЛКО МЕСЕЦА ПИСАХ,ЧЕ ВСИЧКИ ЖУРНАЛИСТИ ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДРУГА ПЕСНИЧКА ДА ПЕЯТ .ЩЕ ЗАУБИЧАТЕ РУСИЯ И ОЩЕ КАК В СТРАХ ВСИЧКИ СЛУГИ ОБИЧАТ ПО СИЛНИЯ.БРЗО СМЕНЯТЕ ПОЗИЦИЯТА
25
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А хахаха хахахаха а хахахаха независимая газета, какво да очакваме от независимая газета....всичко но не и истината, русия е трагедия, новоросия не се получи, евразийския съюз даже и троловете не говорят за него, брикса беше опорна точка на старото поколение руски зомбита, съюзниците на русия Югославия, Ирак, Либия, Сирия....все нещастни държави направили грешен избор, от русия всичко бяга, от руснаците, децата на руския елит(