Кристалина Георгиева: Жена трябва да оглави ООН!

"Политико": Ще се кандидатира ли тя зависи от Русия и Борисов
Обновена: 4 ное 2015 22:02 | 4 ное 2015 21:13,
88
Кристалина Георгиева: Жена трябва да оглави ООН!
Снимка: архив, Булфото

С повече от половината от населението на Земята от жени е въпрос само на време една от тях да оглави ООН. Това казва Кристалина Георгиева пред излизащия в Брюксел в. "Политико" днес. Американската медия интервюира българката, която е в САЩ за срещи с високопоставени представители на американската администрация, неправителствени организации и висши представители на ООН.

Георгиева казва, че каузата за повече жени по висшите етажи на управлението е и нейна цел и че тя от години е убедена, че "полът няма значение – ти или си компетентен или не".

Само ден след като Европейската комисия съобщи, че тя е информирала председателя ѝ Жан-Клод Юнкер, че обмисля да се кандидатира за генерален секретар на ООН,  "Политико" посвещава обширна статия на българката.

Още по темата

Позовавайки се на американския си кореспондент, изданието пише, че името ѝ се споменава като възможен наследник на Бан Ки Мун, както и че тя се ползва от подкрепата на групи, борещи се за равенството на жените. Настоящата ѝ визита в САЩ ѝ дава добър шанс да се представи пред влиятелни американски представители като стабилен и компетентен кандидат.

Шефът на комуникациите на бившия шеф на ООН Кофи Анан - Едуард Мортимър е цитиран да казва, че като член на Европейската комисия Георгиева вече има политическа кариера и богат международен опит.

Припомня се кариерата на Георгиева, като посочва, че в Брюксел тя вече има име на професионалист, който работи здраво и е уважаван администратор. Представят се постиженията ѝ като комисар за хуманитарната помощ в предишната Европейска комисия и се напомня историята, в която тя се качва на първия самолет за Европа, след като Бойко Борисов ѝ се обажда в 3 ч. сутринта с предложението да стане български еврокомисар. Допълнителен плюс за нея е, че идва от Източна Европа, тъй като очакванията са, че следващият генсек на ООН ще идва от тази част на света.

За да стигне до поста обаче, комисарката трябва да се пребори с друга българка, която също се кандидатира, както и да получи съгласието на Русия, което не е съвсем сигурно, пише "Политико".

Изданието се връща към дните, в които Георгиева е живяла в Москва като шеф на програмите за Русия на Световната банка, за да се напомни, че тя се познава с Путин. Еврокомисарката е цитирана да казва, че въпреки напрегнатите отношения с Русия комуникационните канали между Брюксел и Москва трябва да останат отворени: „Ние трябва да продължим да говорим. Може да е било по-лесно в началото на този век, отколкото сега, но въпреки това трябва да го правим“.

Не е ясно обаче как Русия ще разчете опита на Кристалина Георгиева, придобит в Световната банка и ЕК – като положителен или отрицателен, се казва в статията.

Като друг проблем се посочва номинацията на Ирина Бокова от бившето социалистическо правителство. Изданието смята, че слабите страни на Бокова са семейните ѝ връзки с бившия комунистически режим и баща ѝ, член на ЦК на БКП, а неин плюс – че вече е шеф на агенция на ООН.

Макар че сегашният премиер се пази да вземе страна, той трябва да направи избор, тъй като кандидатурите се внасят от името на държави, уточнява „Политико“.

„За мен е чест, че името ми се споменава, но аз си имам работа, на която съм напълно отдадена. Житейската ми философия винаги е била да върша работата, която имам“, казва Кристалина Георгиева в отговор на директния въпрос на „Политико“ дали ще се кандидатира за генерален секретар на ООН. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КриСТАЛИНКА на какво ли е седнала? (виж снимката към статията)
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До кк"... но ако утре Борисов се гътне....(дай Боже)Готови ли сме със закриването на държавата??????"----"...Аз паднах, друг ще ме смени.какво тук значи някаква си личност?..." - е казал поетът.Няма защо да се готвим, България е била и ще бъде. А банкянския ще бъде забравен бърз, бързо, когато изчезне ...
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Boje golamata komuniska stalenka ne moga sa ja mirischat ama ti sabravi li jivkov Balev lukanov nali besche s tah tehen 4ovek hem si grosna hem nahalna i Bokuva besche komuniska no e pove4e Stoka ot tebe koi e sad garba ti toscho jivkov li ili ohranata mu ne vida
50
0
 
1
 
! Отговори
KKK преди 8 години
доста сексистко изказване .....
49
0
 
6
 
! Отговори
1 преди 8 години
Типично по български, да се борим сами със себе си! Мисля, че Бокова е по-подходяща и по-избираема, ама на кого му пука. Ще чакаме държавните глави да го измислят.
48
0
 
13
 
! Отговори
Българка преди 8 години
Американска марионетка! Дано не е тя....
47
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сталин, Сталин......Сталинка. Никакво съвпадение на имената.
46
0
 
12
 
! Отговори
кк преди 8 години
"Ще се кандидатира ли тя зависи от Русия и Борисов"Прочетете и анализирайте това изречение внимателно. Ще разберете цялата философия за България - защо сме тук и защо нямаме намерение да мръднем към цивилизацията.Дали г-жата ще се кандидатира за поста ГенСек на ООН, зависи НЕ от България, А от Борисов.Учителите, лекарите, полицаите, военните, учените - всички чакат БЛАГОСЛОВИЯТА на Борисов...Пепел ми на устата, но ако утре Борисов се гътне....Готови ли сме със закриването на държавата??????
45
0
 
16
 
! Отговори
УУУУУ преди 8 години
ДА БЕШЕ КАЗАЛА НАПРАВО АЗ ТРЯБВА ДА ОГЛАВЯ...... ТАЗИ ЖЕНА МИРА НЯМА ЗА ПОСТ
44
0
 
14
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Наглата свин.кя пак се натрапва на всички!Каква работа всъщност е свършила????България поне не е видяла никаква полза!Само чиновнически интриги и самоцелна борба за по-висок пост!Колкото до комунистическия произход-то и двете с Бокова са такива,само че Сталинка го крие и нагло лъже,че не е!
43
0
 
15
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
След онова изказване как мигрантите ще ли да ни оправят демографията,олекна до немай къде.А защо племенника и е корумпирано ченге с присъда???На какво ги учат в семейството и?
42
1
 
8
 
! Отговори
МРАВКА преди 8 години
С.А.Щ. ЩЕ ПОДКРЕПЯТ ПОСЛУШНАТА СТАЛИНКА,НЕ ЧЕ БОКОВА Е СТОКА!
41
0
 
30
 
! Отговори
socialen преди 8 години
За 5 години еврокомисар по имиграцията и хуманитарната помощ не свърши абсолютно нищо и предизвика Преселението на Народите. Неолибералката да си ходи в САЩ.
40
0
 
27
 
! Отговори
socialen преди 8 години
Изключително нелицеприятна.
39
1
 
25
 
! Отговори
Веселяка преди 8 години
Е с това вече ще надмине Бай ***.
38
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А не трябва ли да я оглави най-кадърния и заслужелия? Писна ми от феминистки напъни! Гнус ме е от такива жени.
37
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Политико": Ще се кандидатира ли тя зависи от Русия и Борисов"----ОТ БОРИСОВ НИЩО НЕ ЗАВИСИ, защото той е зависим. Стига с тия СМЕШНИ ЗАГЛАВИЯ.Къде го слагате банкянския наравно с Русия. Още малко и ще излезе, че и Обама и Путин зависят от пожарникаря. Ало, авторите, усещате ли се, добре ли сте?
36
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Блокиран в Дневник"Защо геювете са онеправдани и никога не е имало гей председател на ООН."----Имало е вече: Даг Хамаршелд - швед, от април 1953 до септември 1961.Той е ВТОРИЯТ генерален секретар на ООН.Тетка КриСТАЛИНКА тогава още не е била кръстена на чичко Сталин.
35
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КриСТАЛИНа зависи от ПУТИН !
34
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Май'муна трябва да оглави ООН и повярвайте тя ще се справи по добре от всички до сега