Обама и Нетаняху се постараха да омаловажат разногласията си

Двамата лидери потвърдиха стремежа си към мир в Близкия изток
10 ное 2015 09:25, Елка Василева
7
Обама и Нетаняху се постараха да омаловажат разногласията си
Бенямин Нетаняху и Барак Обама. Снимка: Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама и израелският премиер Бенямин Нетаняху се постараха да омаловажат разногласията помежду си и потвърдиха стремежа си към мир в Близкия изток, макар перспективите за мир между израелци и палестинци да изглеждат по-далечни от всякога, предаде Асошиейтед прес.

Срещата на двамата лидери в Белия дом бе първата от повече от една година насам. Отношенията им от доста време са ледени, а напрежението помежду им достигна своя връх по-рано тази година заради ядреното споразумение с Иран, срещу което Нетаняху възразяваше яростно. Вчерашната среща бе опит за "рестарт" на отношенията им през последната година от президентството на Обама, отбелязва Асошиейтед прес.

В изявленията пред журналистите преди разговора на четири очи двамата заобиколиха разногласията по въпроса за Иран.

"Не е тайна, че премиерът и аз имахме силни различия по този тесен въпрос, но нямаме различия относно това, че Иран не трябва да се сдобие с ядрено оръжие, нито относно това, че не трябва да допуснем дестабилизираща дейност от страна на Иран, така че ще се стараем тук да търсим допирни точки", заяви Обама.

Нетаняху изобщо не спомена иранската тема в публичните си коментари, но в частния разговор, продължил два часа, двамата с Обама са обсъдили как да си сътрудничат, за да се гарантира, че Иран ще изпълни задълженията си по сделката, заяви анонимен представител на американската администрация.

Публично двамата лидери наблегнаха на общите интереси, като преговорите за ново двустранно споразумение за сътрудничество в сигурността и мира между израелци и палестинци.

Обама каза, че се фокусира върху това "как можем да се върнем на пътя към мира и как можем да постигнем целта палестинските аспирации да бъдат осъществени чрез политически процес, като същевременно сигурността на Израел бъде гарантирана".
"Не сме се отказали от надеждата си за мир", заяви на свой ред Нетаняху.

Що се отнася до подновяването на 10-годишното споразумение за сигурност, което изтича през 2017 г., двамата лидери се договориха, че американски екип ще замине за Израел в началото на декември, за да започне преговори. При това е необходимо да се направи внимателна преценка на ситуацията в сигурността в региона по думите на говорителя на Белия дом Джош Ърнест.

"Сигурността на Израел е един от главните ми външнополитически приоритети", заяви след срещата Обама, а Нетаняху каза, че оценява високо американската помощ.
"Израел носеше огромно бреме през годините и го правеше благодарение на щедрата помощ на Съединените американски щати", подчерта той.

Нетаняху наблегна на необходимостта от продължаване на американската военна подкрепа, за да може Израел да се защити "срещу всяка заплаха", а Обама изтъкна, че помощта е "не само важна част от нашето задължение към сигурността на Държавата Израел, но и важна част от американската инфраструктура за сигурност в региона".

Срещата бе помрачена от скандал с назначението от премиера на нов говорител, направил презрителни изказвания за Обама - Ран Барац, консервативен коментатор, в постове във Facebook бе заявил, че Обама е антисемит, а държавният секретар Джон Кери не може да бъде вземан насериозно. Представители на Белия дом, включително вицепрезидентът Джо Байдън, бяха изразили недоволство от назначението, но Обама нямаше намерение да повдига въпроса на срещата. Барац не придружи премиера при визитата му в САЩ и Нетаняху каза, че ще реши съдбата му, след като се върне в Израел.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
2
 
! Отговори
kokospa преди 8 години
Двете страни винаги са имали общи интереси!И Израел винаги е бил съюзник на САЩ.Евреите са народа който 50 години успешно се справя с арабската наглост.Всички арапи в района знаят че с евреите майтап не става-те не преговарят а направо ги бият.притежават най-добрата ярмия в региона и най-тренираната авиация.
4
0
 
4
 
! Отговори
?? преди 8 години
Абе тия са като ужилени !Все едмо руснаците им свалиха техни самолети и взеха да си гукат. Гукането ще продължи на сбирка в Линдон.А Израел граничи с полуостров Синая , Египет ??
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нетаняху , насади пак на Америка , техните интереси !И какво решиха ?- ще пазят " мира ". Нетаняху поиска разрешението на Америка, че Израел има право на защита ! И оръжие !
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Убийците на цели народи си стискат ръцете--доволни са от многото жертви....
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Dve praseta