Черният сценарий, от който френските служби се страхуваха

"Фигаро": 571 френски джихадисти в Сирия - бомби със закъснител
101
Черният сценарий, от който френските служби се страхуваха

Всички специалисти в борбата с тероризма очакваха голям терористичен акт във Франция. Звената за бързо реагиране се подготвяха от дълго време за атентати, като тези станали тази нощ в Париж.

Още по темата

Онова, което се случи в Париж, е най-крайният сценарий, от който разузнавателните служби се опасяваха, посочва Бернар Скарсини, бившият шеф на френското контраразузнаване.

Франция се подготвяше за такъв сценарий, черпейки от опита на други страни и виждайки какво се случва на други места, допълва той, цитиран от в. "Фигаро".

На 30 септември бившият съдия Марк Треведич, специалист по дела, свързани с тероризма, каза в момент, когато напускаше поста си: Убеден съм, че хората на "Ислямска държава" имат амбициите и средствата да ни засегнат много по-тежко, като организират мащабни удари, несравними с онова, което са извършвали досега. Прогнозирам в качеството си на специалист, че ни чакат много мрачни дни. Истинската война, която "Ислямска държава" има намерение да води на наша територия, все още не е започнала.

Треведич допълни тогава, че твърденията му се основават на точни елементи.

Онези, които арестуваме и които се съгласяват да говорят пред нас, ни казват, че ИД има намерение да ни нанася системни и тежки удари. Хората на ИД имат средствата, парите и способността да се сдобиват с колкото си оръжия искат и да организират масови атаки, каза Треведич.

Опасността идва от екип от мъже, напуснали неотдавна бойните полета, където са се обучили да водят война, било то в Сирия, в Либия, или в Йемен. Тези хора намират оръжия на място, тук във Франция, и започват да действат, заяви неотдавна Ив Тротиньон, бивш шеф на звеното за борба с тероризма към френската Генерална дирекция за външна сигурност.

Момчета, които са решени да умрат, които са проучили добре мишената, която са си набелязали и които са смятани за солидни от оперативна гледна точка, могат да причинят големи злини, заяви Тротиньон.
Над 571 френски джихадисти, заминали да се сражават в Сирия, ще се превърнат в страховити бомби с часовников механизъм при тяхното завръщане във Франция.

Звената за бързо реагиране при терористични атаки във Франция погледнаха на тази заплаха много сериозно и още през юни 2011 г. парижката полиция организира мащабно учение за реакция при координирани атентати в столицата. В учението се симулираха три атентата и две заложнически кризи, протичащи едновременно.

Френската полиция обучаваше свои групи как да реагират при заложнически кризи, извличайки си поука от заложническата криза в училището в Беслан през септември 2004 г., която приключи с 331 убити, или заложническата криза в московския театър Дубровка през октомври 2002 г., приключила със 117 убити.

Групата за бърза намеса към Френската жандармерия дори постави началото на операция за действие при заложнически кризи, наречена "Война за време". В рамките на тази операция с цел спечелване на ценни минути в случай на атентати и заложнически кризи, френските специални служби проучиха най-щателно 200 обществени обекта, за които се предполага, че могат да станат мишена на нападения.

Освен националните дворци, каквито са Елисейският дворец (сградата на президентството) и двореца Матиньон (сградата на министерския съвет), Сенатът или Националното събрание, бяха проучени най-щателно и големите парижки концертни зали. За всяко място анализаторите съставиха досие, включващо интерактивни архитектурни планове, в които с едно кликване се разглеждат коридорите, подземията, електрическите инсталации, начините на отваряне на вратите или посоките на отваряне на прозорците.

Днес, когато 571 френски джихадисти, заминали да се бият в Сирия, са смятани за 571 бомби със закъснител за Франция, операцията "Война за време" е особено актуална. Но този петък, в сърцето на Париж, терористи подеха офанзива, която поставя френските служби пред тежко изпитание. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
16
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Има решение, но трябва воля, не празни приказки за толерантност. Незабавно затваряне на границите на ЕС, въвеждане на входни визи, ако се налага прекратяване на полетите от и до арабските страни за известно време, каквото и да струва това! Успоредно с това незабавно депортиране на всички бежанци, независимо кога са дошли. Компромис може само за родените в съответната страна, но и те да бъдат под строг контрол и да им бъде ограничено движението. И наред с това масирани атаки и унищожение на ИД
48
2
 
13
 
! Отговори
??????? преди 8 години
Защо когато има терористичен акт някъде другаде, това се приема за нормално, стане ли във Франция се вдига пушилка до небесата?
47
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така и не се разбра как избраха езуит за папа. А това се случва за първи път.
46
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
571 джихадисти? Как ги преброихте? Знаете им имената? Ясно! Ами един чичко на времето ги решаваше много бързо такива преброявания:) Събира ги всички на едно място, пуска ги да се изкъпат и готово:)))) А сега не е така. Един друг чичко се опитва да се прави на първия чичко, но е *** и няма нито народ, нито пари. Слабо...
45
1
 
8
 
! Отговори
james преди 8 години
Tova e v sinhron s judeo masonskia plan za treta svetovna na religiozna osnova
44
0
 
24
 
! Отговори
кем преди 8 години
Като подхвърлиш нагоре лай.но, не чакай да ти падне букет.
43
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да, ясноТе си пазят президентсгвотаХората кучета ги яли
42
30
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Да живее ИДИЛ, долу джуджето Путин!
41
31
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Аз подкрепям ИДИЛ и съм срещу мужиците.Този атентат е организиран от Путин, а не от ислямските ни братя.
40
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До NobodyКоиловци се казва селото и е близо до село Мечка - Плевенско. От там идва името му "Кои ловци", защото ловци от него преди много години убили мечка на територията на село Мечка и хора от там тръгнали да ги търсят в другото село.Иначе мултикултурната картинка в Париж е такава, че на повечето французи им се драйфа, особено на тези, които се борят за насъщния си. Там ако не говориш добре френски те гледат със снизхождение, защото знаят, че не си родом от там. В Лондон е същата картинка.
39
32
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Аз обичам мюсюлманите защото те мразят мужиците.
38
3
 
17
 
! Отговори
Nobody преди 8 години
Както историята показва, селяните от Коилово се справят доста по-добре с нашественици, отколкото френските спецслужби.
37
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вие очаквате сащ да помогнат на ЕС или белите хора!?? Но повечето дори незнаят кой е Лари Финк! Този притежава около над 2 трилиона долара, и е един от собствениците на ФЕД!Този еврейн не милей за белия човек! Влезте в гугъл и го проверете!
36
3
 
14
 
! Отговори
bolbov преди 8 години
Юнкер и Туск са извикали българките МК и КГ с цел командироване за започване на незабавни преговори с ИД ,която да се присъедини към братските структури на ЕС и НАТО..Причината,е че двете много бързо отматат преговорните глави ,което. приетата. държава се самоликвидира по естесвен път.Положителен примерв това отношение е блаженно почиващата РБ.
35
4
 
26
 
! Отговори
смотан преди 8 години
Америка финансира чрез сложно изградени канали ИД. Те са като частна армия, която може да се ползва за дестабилизиране на региони и сваляне на правителства. Това е висша форма на международен тероризъм и насилие. Те искат светът да се развива по техни планове. Те знаят че който владее нефта-владее светът. Без нефт не може да се води война и да има армия.
34
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По 30 атентата стават на месец във десетки места по света. С какво френската майка заслужава повече медийно внимание от загиналите в атентати сирийки, ирачканки, ливанки, нигерийки, индийки, афганистанки? Как настройването на света срещу исляма носи полза на джихадистите, че аз не мога да разбера логиката.
33
2
 
29
 
! Отговори
смотан преди 8 години
Основите за една бъдеща война са вече заложени. Часовникът тиктака и всичко е въпрос на време. Ислямът е войнстваща и агресивна религия. Тези мюсюлмани които са "мирни" са просто в изчаквателна позиция. Те няма да излязът и да защитят християните при евентуална война. Дори болшинството от тях мълчаливо одобряват такива действия. Изключения винаги има. Едрия капитал в САЩ жадува за войни и произвежда такива. Това е огромен бизнес и възможност за намаляване на населението и преразпределяне.
32
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Свалят червените ризи и си слагат кафяви ***. Така няма да се стряска населението. Няма ли да си премахнат границите, то и без това вече французите са малцинство и се толерират всякакви ***, мур'ави, ..., но не и нормалните хора. Няма ли да се вдигнат данъците, за да може да плащат помощи на "бежанците", или Гърция и Италия са виновни за толерната тъпотия на евро чиновниците.
31
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И затова сме най-бедната държава в ЕС - пълни сме с водопроводчици, които мислят.
30
27
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Путин е организирал атентатите за да натопи смелите бойци от ИДИЛ.Да живее ИДИЛ и исляма!