Евакуираха терминал на лондонско летище

Специалните служби в Норвегия и Финландия с повишена готовност
14 ное 2015 15:05,
4
Евакуираха терминал на лондонско летище
Снимка: БТА

Един от терминалите на второто по големина лондонско летище "Гетуик" бе евакуиран тази сутрин, съобщиха британски медии, цитирани от ТАСС. Обяснението, посочено от властите, е предпазна мярка.

Още по темата

Норвежките специални служби бяха приведени днес в повишена готовност във връзка със снощните терористични атаки в Париж и внимателно следят положението там, се казва в съобщение на полицейската служба за сигурност (ПСС) в Осло, цитирано от ТАСС.

Представителка на ПСС казала пред Норвежкото телеграфно бюро, че засега няма никакви данни за връзки с Норвегия на терористите, извършили снощната касапница в Париж.

ТАСС припомня, че в четвъртък по искане на италианските власти в Норвегия бяха арестувани трима души, които италианската прокуратура смята за членове на терористична групировка с гнезда в Италия, Великобритания, Финландия и Швейцария, където също бяха извършени арести.

Лидер на групата е широко известният в Норвегия радикален ислямски проповедник Наджумудин Фарадж Ахмад, по-познат като молла Крекар. В момента той излежава присъда в норвежки затвор за призиви към насилие. Според италианските правоохранители последователи на Крекар планирали терористични актове на Апенините, а също в Осло, включително и нападения срещу норвежки депутати и срещу британското посолство.

В същото време Финландия засили граничните проверки на летището в Хелзинки и на пристанищата, полицията е в повишена готовност след атентатите в Париж, съобщи правителството, цитирано от Ройтерс.

"Не трябва да отстъпваме място на страха и нетолерантността", заяви премиерът Юха Сипиле.

Финландското правителство се събра на консултации във връзка с терористичните атаки във френската столица, предаде ТАСС.

Ръководители на управляващи партии, министърът на вътрешните работи и държавният секретар на правителството имаха телефонна конференция тази сутрин, планирана е още една конференция през първата половина на деня. Правителството е готово при необходимост да се събере през втората половина на деня, се посочва в съобщение.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак за толеранстност бълнуват. Кръвта до глезените да е пак ще сме толерантни... Ще ги толерирам аз, толеранстност е да имаш оръжия с които за милисекунда ще изчезнат завинаги от лицето на Земята и да не го използваш срещу изостанали и морално неадекватни общества и държави. Това е толеранстност. Но да то дойдат в страната, да ти осерат градовете, да лежат на социални помощи и сега да ходят и да стрелят по нас, това не е толерантност, това е малоумие.