Абделхамид Абауд – "мозъкът" на кървавия ужас в Париж

В Сирия той се снима в камион, влачещ обезобразени трупове
Обновена: 18 ное 2015 12:53 | 18 ное 2015 10:46, Елка Василева
165

Снимка: БТА

Абделхамид Абауд е смятан за "мозъка" на кървавите на нападения в Париж от 13 ноември, в които загинаха 132 души, а над 350 бяха ранени, пишат Франс прес и ДПА.

Абауд е на 28 години и е роден през 1987 г. в белгийската община Моленбек край Брюксел. Той живее в Сирия, където е много активен член на Ислямска държава. Той годи ни наред беше неуловим за полицията в ЕС.

Семейството на Абауд произхожда от Мароко. Абауд използва псевдонимите Абу Омар Суси или Абу Омар ал Балджики. Второто в превод означава Абу Омар Белгиеца.

Още по темата

Той беше малък глупак, който тормозеше съучениците си и преподавателите и крадеше портмонета, разказва бивш съученик на Абауд пред белгийския таблоид "Дерниер йор".

Този малък глупак обаче сега е смятан за човека, замислил ужасяващите атентати в Париж.

Ключовият заподозрян за атаките Салах Абдеслам, който все още се издирва и който има силни връзки в Моленбек, е познавал добре Абауд. Братът на Салех - Ибрахим, който беше едно от камикадзетата в Париж, който се взриви на булевард "Волтер", без да убие никого освен себе си, също е познавал Абауд. Тримата фигурират дори заедно в криминалните досиета в Белгия за извършени престъпления.

Абауд привлече вниманието на белгийския печат в началото на 2014 г., когато отведе в Сирия малкия си брат Юнус, който тогава беше на 13 години. Медиите нарекоха тогава момчето най-младият джихадист в света, а близките на Абауд го обвиниха, че е отвлякъл детето.

Смята се, че в Сирия Абауд се е присъединил към други белгийски джихадисти, обединени в елитна бригада на ИД. Абауд се появява с рехава брада и афганистанска шапка във видеозапис на ИД, в който се хвали как върши жестокости и в който се вижда как шофира камион, влачещ обезобразени трупове, транспортирани към общ гроб.

Преди така влачехме големите ремаркета с подаръци и с багажи за ваканцията в Мароко, а сега влачим безбожниците, които се бият срещу нас, онези, които се бият срещу исляма, казва в този запис Абауд, като се усмихва.

Абауд има профила на типичен индивид от средната класа, посочва фламандският в. "Де Морген". Той е изпратен от баща си, който е търговец, в добър колеж в престижен район в южната част на Брюксел.

"Ние имаме хубав живот, дори фантастичен живот тук. Абделхамид не беше проблемно дете, той дори стана добър търговец, но изведнъж реши да отиде в Сирия. Питах се всеки ден защо той се радикализира до такава степен и така и не можах да си отговоря", каза през януари бащата на Абделхамид Абауд - Омар Абауд.

Абделхамид хвърли срамно петно върху нашето семейство. Нашите животи бяха унищожени заради него, добави тогава баща му.

Защо в името на Бога той ще иска да убива невинни белгийци? Та нашето семейство дължи всичко на тази страна, добави Омар Абауд, чието семейство е пристигнало в Белгия преди 40 години.

Той каза, че никога няма да прости на сина си, че е въвлякъл в джихадизма и по-малкия си брат Юнус.

Абделхамид Абауд е най-вече свързан с клетката от Вервие (белгийски град). На 15 януари тази година, броени дни след атентатите в Париж срещу редакцията на в. "Шарли ебдо" и срещу еврейски супермаркет, белгийската полиция щурмува къща във Вервие и уби двама нейни обитатели, които според разследващите готвели атаки срещу силите на реда.

Абауд не бил там, но в началото на февруари той твърди, че е планирал тези осуетени атентати в интервю за англоезичното издание на ИД "Дабик".

Ние в крайна сметка успяхме да достигнем до Белгия. Ние дори успяхме да се сдобием с оръжия и да установим място, на което да се укриваме, като същевременно планирахме да водим операции срещу "кръстоносците", хвалеше се той.

Според белгийската преса Абауд е бил локализиран в Гърция, откъдето комуникирал с джихадистите, убити във Вервие. Операция в Атина за залавянето му обаче не даде резултат.

Успях да замина и да отида в Сирия въпреки лова, който ми устроиха толкова разузнавателни служби, хвалеше се в "Дабик" Абауд.

На 20 юли Абауд беше осъден в Брюксел задочно на 20 години затвор по процес за мрежа за набиране на белгийски джихадисти за Сирия.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
""Хора", защото не знам как да нерека това нещо на снимката, нямат мозък. Но журналистите също нямат. Те, разпространявайки пропаганда, също са не по-малки терористи от това на снимката
47
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само му вижте разконцентрирания поглед и ще ви стане ясно, че човекът не е наред с главата. Лошото е, че някой е решил да се възползва от това му състояние и го е превърнал в масов убиец. И за съжаление не е единственият. Те лидерите на ИД много обичат такива младежи с лабилна психика, защото лесно се манипулират.
46
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каквото посееш, това ще пожънеш.А сега честито за качествената реколта
45
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***-ГРОЗНИК,той за това се е побъркал,горкия комплексар,чака си 72 девици в рая,че на земята няма да го огрее
44
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
типичен пример как човешко същество може да бъде превърнато в животно....тъжно ми е защото знам, че и цялото му семейство е такова. не е станал само той, случайно джихадист. напълнили са му главата от дете с глупости и той просто ги е доразвил. Сега всички се правят, че всъщност са прекрасни, нормални семейства, но изнедващото децата им станали убийци. що за глупости са това и кой ли ще им повярва?! От нормални семейства децата не стават убийци!!!
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 56като знам колко западно европейки са го харесали и са избегали в тая организация ,мани тия са били много по главите
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
егати лицето само за реклама след като ядете гмо- мутациии и деформации грозотии
41
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Знаели са го, знаели са, че е заминал за Сирия и е станал джихадист, бил е обявен за издирване, а той човека си се върнал, разхождал си се, срещал се с авери, организирал атентати... Френските и белгийските служби за нищо не стават.
40
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя хахо ли е моъка бе!!?!?!?!?!?!?! Баси коалициите смешни! Значи САЩ, Франция и Русия не могат да се справят с такива ''мозъци'' ли бе? Жалко за невинните жертви в това театро!
39
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Усмивката му е естествена и излъччва задоволство, а не е изкуствена ухилена маска като в американско заведение за бързо хранене. Момчето вози трупове, но това му харесва, а момчето което ви се усмихва подавайки бургера ви наистина мрази това което върши.
38
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
слаб родителски контрол когато е бил дете!ако за всяка беля го шамаросваха и наказваха и ако са го записали на спорт и др занимания да канализират и възпитат енергията ,едва ли ще е имал време да мисли за глупости! това се отнася за всички деца ,включ. и нашите ! онази ,майката на терориста как го защитаваше -,,ама той не е виновен,, , така е, не той ,а родителите са отговорни .
37
4
 
8
 
! Отговори
тттттттт преди 8 години
Те САМО това могат САЩ да родят--терористи ***....
36
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Важно е финансирането. *** като този ще се намерят винаги. Кой им дава пари и информация. То да не е лесно да разиграваш службите на половин континент. Яко финансиране има и докато това не се спре няма да има мир от терористи. Не водят ли доларовите следи към Саудитска Арабия?
35
5
 
11
 
! Отговори
читател преди 8 години
Изглежда нахилен като "партизанин" по 9.9.44, и толкова фанатичен и умен.
34
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това на снимката не е възможно да е човешко същество, сигурно някакъв нов вид хомо-изродус... изглежда че джихадистите редовно се кръвосмешават
33
0
 
12
 
! Отговори
До Бай Х преди 8 години
Ха ха верно има прилика с Джамирокуай. Може да се друсат с еднакви химикали а и на шапки го докарват
32
3
 
13
 
! Отговори
Онуфри преди 8 години
От утре да забранят брадите и всички с бради да бъдат разстрелвани. Най-ненормалните фанатици няма да се острижат. Ще бъде лесно и приятно да погърмиш по тях ;)
31
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
просто в сирия са го накарали да бъде значим и важениначе вв париж си е бил просто ***
30
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
прилича на Джино :Д
29
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Момчето е просто пси'хопат и вероятно наркоман както повечето юдео масони които ви управляват. Вие се водите по акъла на хора с морал подобен на тоя хубостник. Защо не се възпротивите?