Абделхамид Абауд – "мозъкът" на кървавия ужас в Париж

В Сирия той се снима в камион, влачещ обезобразени трупове
Обновена: 18 ное 2015 12:53 | 18 ное 2015 10:46, Елка Василева
165

Снимка: БТА

Абделхамид Абауд е смятан за "мозъка" на кървавите на нападения в Париж от 13 ноември, в които загинаха 132 души, а над 350 бяха ранени, пишат Франс прес и ДПА.

Абауд е на 28 години и е роден през 1987 г. в белгийската община Моленбек край Брюксел. Той живее в Сирия, където е много активен член на Ислямска държава. Той годи ни наред беше неуловим за полицията в ЕС.

Семейството на Абауд произхожда от Мароко. Абауд използва псевдонимите Абу Омар Суси или Абу Омар ал Балджики. Второто в превод означава Абу Омар Белгиеца.

Още по темата

Той беше малък глупак, който тормозеше съучениците си и преподавателите и крадеше портмонета, разказва бивш съученик на Абауд пред белгийския таблоид "Дерниер йор".

Този малък глупак обаче сега е смятан за човека, замислил ужасяващите атентати в Париж.

Ключовият заподозрян за атаките Салах Абдеслам, който все още се издирва и който има силни връзки в Моленбек, е познавал добре Абауд. Братът на Салех - Ибрахим, който беше едно от камикадзетата в Париж, който се взриви на булевард "Волтер", без да убие никого освен себе си, също е познавал Абауд. Тримата фигурират дори заедно в криминалните досиета в Белгия за извършени престъпления.

Абауд привлече вниманието на белгийския печат в началото на 2014 г., когато отведе в Сирия малкия си брат Юнус, който тогава беше на 13 години. Медиите нарекоха тогава момчето най-младият джихадист в света, а близките на Абауд го обвиниха, че е отвлякъл детето.

Смята се, че в Сирия Абауд се е присъединил към други белгийски джихадисти, обединени в елитна бригада на ИД. Абауд се появява с рехава брада и афганистанска шапка във видеозапис на ИД, в който се хвали как върши жестокости и в който се вижда как шофира камион, влачещ обезобразени трупове, транспортирани към общ гроб.

Преди така влачехме големите ремаркета с подаръци и с багажи за ваканцията в Мароко, а сега влачим безбожниците, които се бият срещу нас, онези, които се бият срещу исляма, казва в този запис Абауд, като се усмихва.

Абауд има профила на типичен индивид от средната класа, посочва фламандският в. "Де Морген". Той е изпратен от баща си, който е търговец, в добър колеж в престижен район в южната част на Брюксел.

"Ние имаме хубав живот, дори фантастичен живот тук. Абделхамид не беше проблемно дете, той дори стана добър търговец, но изведнъж реши да отиде в Сирия. Питах се всеки ден защо той се радикализира до такава степен и така и не можах да си отговоря", каза през януари бащата на Абделхамид Абауд - Омар Абауд.

Абделхамид хвърли срамно петно върху нашето семейство. Нашите животи бяха унищожени заради него, добави тогава баща му.

Защо в името на Бога той ще иска да убива невинни белгийци? Та нашето семейство дължи всичко на тази страна, добави Омар Абауд, чието семейство е пристигнало в Белгия преди 40 години.

Той каза, че никога няма да прости на сина си, че е въвлякъл в джихадизма и по-малкия си брат Юнус.

Абделхамид Абауд е най-вече свързан с клетката от Вервие (белгийски град). На 15 януари тази година, броени дни след атентатите в Париж срещу редакцията на в. "Шарли ебдо" и срещу еврейски супермаркет, белгийската полиция щурмува къща във Вервие и уби двама нейни обитатели, които според разследващите готвели атаки срещу силите на реда.

Абауд не бил там, но в началото на февруари той твърди, че е планирал тези осуетени атентати в интервю за англоезичното издание на ИД "Дабик".

Ние в крайна сметка успяхме да достигнем до Белгия. Ние дори успяхме да се сдобием с оръжия и да установим място, на което да се укриваме, като същевременно планирахме да водим операции срещу "кръстоносците", хвалеше се той.

Според белгийската преса Абауд е бил локализиран в Гърция, откъдето комуникирал с джихадистите, убити във Вервие. Операция в Атина за залавянето му обаче не даде резултат.

Успях да замина и да отида в Сирия въпреки лова, който ми устроиха толкова разузнавателни служби, хвалеше се в "Дабик" Абауд.

На 20 юли Абауд беше осъден в Брюксел задочно на 20 години затвор по процес за мрежа за набиране на белгийски джихадисти за Сирия.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
колко е грозен този ,пф остави па и алчен и психо *** ууу тая грозотия
27
1
 
4
 
! Отговори
бай Х преди 8 години
тоя прилича на 1 : 1Джей Кей от Jamiroquai
26
0
 
10
 
! Отговори
BUL преди 8 години
Тоя ще го накарам да плюе на исляма и Аллах и да се прекръсти. После БУММММ....
25
5
 
7
 
! Отговори
сосед преди 8 години
Пред антитерористичката акциа во Куманово, македонските тани служби побараа информации за косовските терористи од приателските служби. Од 17 служби само две дадоа помош. Бугарски соседи можете да претпоставие кои служби не ни дадоа помош. Денес истите бараат соработка со македонските служби. Хупокризиата епоголема откако се дозна дека неколкумина од убиените косовски терористи, претходно, биле на привремена работа во Сириа. Ама сега боли, е па и нас не боли за Куманово и за 2001
24
0
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Грозен, черен маймуняк!
23
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега трябва да затягаме коланите, да работим здраво без да се оплакваме и да протестираме, за да подкрепим правителството да усили мерките за сигурност. Никой не иска да види детето си разкъсано от бомбите на терорист камикадзе. А терористи и атентати винаги ще има при демокрацията. Но демокрацията е прекрасна - можем да пътуваме на запад и имаме свобода на словото. Който иска да живее без тероризъм - да заминава за Северна Корея, там при комунизма няма тероризъм.
22
1
 
7
 
! Отговори
ДаДа преди 8 години
Явор Бахаров издирвате братя :)
21
0
 
14
 
! Отговори
- преди 8 години
Преди години казармата обираше излишната мъжественост и я контролираше вкарвайки я в граници. Когато казармата беше премахната мъжествеността почна да се подтиска и мъжете обърнаха резбата, станаха мутри, дилърчета, футболни хулигани. Огромното количество, около 1 милион, български р?ми са софт версия на скучаещите и безсмислено живеещи кандидат терористи. Да благодарим на Европа, че приютяват нашите р?ми и им дават смисъл.
20
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абделхамид Абауд е новата номинация на БХК, за човек на годината - за големите му постижение в евротолерастката интеграция.
19
0
 
23
 
! Отговори
Хм преди 8 години
Кат му гледам мутрата, тоя може да е само гръбначен мозък на операцията...Докато ракетите не се посипят над Катар и Саудитска Арабия - мир няма да има!
18
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия кози бради дето си ги пускат ислямистите адски дразнят
17
0
 
8
 
! Отговори
ПП АТАКЛАРЪ преди 8 години
Медиите сега имат хляб. Ама многооо. Тая тема ще става все по натрапчива.
16
0
 
13
 
! Отговори
wer преди 8 години
Къкъв мозък? За това дето направиха пък изибщо не се иска мозък.
15
4
 
7
 
! Отговори
Жена преди 8 години
Много е сладък. Шъ му отдам девствеността си. ;))))
14
1
 
7
 
! Отговори
Тъп мангал преди 8 години
И тук в България ги има,за едно прасе ще ти направи мръсно,колко възрастни хора го однесоха!За това МВР не бива да се хули,виждаме,че и в развитите държави нещата са зле.
13
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Солдатите не ги бива да се бият в пустинята - бързо се обезводняват
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо е станал терорист? Защото това са генетически особенности на арабите и евреите. Генетическите особенности на европейците пък ги карат да стават масони които по своята същност са си добре организирани терористи
11
1
 
17
 
! Отговори
men преди 8 години
приготвят ни за войната. скоро ще има набор на пушечно месо а заради войната у европа ще дойдат 500 милиона нереза от цяла мюсулманска азия и африка. белитемъже ще ходят да *** у леванта за да има велик израел а черните и мюсулманите ще дойдат на наше място и ще правят малки кафеви гуненца на белите жени. така ги виждам нещата. така ги виждат и евреите от евроГГейския парламент.
10
1
 
17
 
! Отговори
ПП АТАКЛАРЪ преди 8 години
Давай Путин, избивай ги до крак.
9
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки си засужава съдбата, що никой не скача срещу политиката на Меркел, Оланд и Обама или Тиквата.... Каквото повикало такова се обадило, не ме разбирайте погрешно, но щом ги търпите така да ви управляват това ще е резултата. Те заляха цяла Европа съвсем съзнателно с всякака ***, а сега ревът и се тръшкат. Чудно ми е какво би се случило ако така се опитат да влезнат в Изрел или да щурмуват границите на САЩ. Всеки знае отговора ще има таково кърваво меле че никой няма да посмее да се пробва