Холандия лансира идея за мини Шенген с пет страни

Ще влязат Австрия, Германия, Белгия, Холандия и Люксембург
19 ное 2015 19:24, Елка Василева
55
Холандия лансира идея за мини Шенген с пет страни
Снимка: архив, Reuters

Холандското правителство обсъжда вътрешно и със своите съюзници план за въвеждане на паспортен контрол по границите на няколко западноевропейски страни в опит за контролиране на притока на мигранти и бежанци, предаде Ройтерс.

Идеята за мини Шенген в рамките на европейското шенгенско пространство изглежда ще бъде в нарушение на договора, гарантиращ свободното движение между 26-те страни, влизащи в тази зона, посочва Ройтерс.

Европейската комисия не е получавала официално предложения за създаване на мини шенгенска зона в рамките на съществуващото пространство за безпаспортно пътуване, каза днес говорителка на комисията.

На пресконференция в Берлин днес германският вътрешен министър Томас де Мезиер отбеляза, че неговият холандски колега е споделил идеята си с него, но Германия не проявявала ентусиазъм по въпроса.

Холандският план е различен от френския, който предвижда систематични гранични проверки в рамките на шенгенската зона като мярка за сигурност след атентатите в Париж миналата седмица.

Според холандския вестник "Телеграаф" мини шенгенската зона ще включва Австрия, Германия, Белгия, Холандия и Люксембург. Планът на Амстердам предвиждал и създаването на транзитни лагери за мигранти извън тези граници. Външният министър Берт Кундерс частично потвърди тези детайли пред вестника, като добави, че се имат предвид и други мерки.

"Холандия и други страни обсъждат много и различни решения", каза говорителка на министерството на правосъдието, което се занимава с имиграционната политика. "Ние редовно разговаряме със страни, които мислят като нас", добави тя, но отказа повече подробности.

Дяснолибералната Народна партия за свобода и демокрация, към която спада и премиерът Марк Рюте, обяви в парламента, че подкрепя идеята за мини Шенген, но Партията на труда, която е младши коалиционен партньор в правителството, вижда "усложнения и пречки" пред реализирането на този план. Нейна депутатка заяви, че партията би го подкрепила само ако "продължат провалите" на европейската гранична политика.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: Холандиямини Шенген
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кучук ШънгънНовия халифат
38
0
 
2
 
! Отговори
еееееееее преди 8 години
ами то най-много АРАБИ в миния ШЕНГЕН..
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Холандия лансира идея за мини....:):):)
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пет страни звучи като "пентаграм"Много сатанинско, бе
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Люксем БургЪ( бившия Люксембург) също ли се отцепва от "обИд(ине)на" Европа?
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как ще е по- правилно да му казваме:ШенгЕн или ШенгЪн?
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кючук Шенген=малкия Шенген
32
1
 
7
 
! Отговори
тихомир томов преди 8 години
каквото и да правят накрая ще бъде както го е предвидил Фюрера !
31
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На Холандистан столицата ще е Абу Ам стер Дами
30
0
 
6
 
! Отговори
Шенгенистан преди 8 години
Няма да се казва миниШенгенЩе се казва ШенгенистанСъс столица Абу БерлЪн
29
0
 
5
 
! Отговори
От Русия преди 8 години
До и преди посочих. 33. Грешка! Голяма грешка! Днес Путин е Русия, и Русия е Путин! Само това е непобедимата сила на Русия! Днес тя сложи край на терпението си. Ало, ислямистите! Ако бихте искали да видите ужаса- ще го получите. Да бъди живи и здрави, братя-българи!
28
3
 
19
 
! Отговори
До 29 тъпак преди 8 години
Не мога да разбера от какъв зор трябва да се юрна, както съветваш...." защо не се размърдат и излезнат навънка както много от нас"??? АЗ СЪМ РОДЕН В БЪЛГАРИЯ, ТУК ИСКАМ ДА СИ РАБОТЯ И ЖИВЕЯ! Защо трябва да мия чиниите на някакви *** в еуропката? Или да им правя метани защото ни съсипаха икономиката посредством напълно нечестно разоряване и разграбване? От какъв зор ще ставам безроден и бездомен? Айде изчезвай и ни оставете да си оправим страната!
27
1
 
11
 
! Отговори
До 34 преди 8 години
Няма да повярваш, но за такова разделение руските политолози говореха още преди 2 години. Но понеже ги смята за "пропаганда" нашите не ги слушат. А НАПРАЗНО! ПОНЕ МАЛКО УМНИ ДУМИ ДА ЧУЯТ И ДА РАЗБЕРАТ ИСТИНАТА. Но те все още си въобразяват, че радио "Свободна еувропа" е говорила истината??? Такава чудовищна пропаганда даже и бившия СССР не е правил. Но, така е, на лъжата кръката са къси! Жалко за нас!
26
0
 
3
 
! Отговори
и преди посочих преди 8 години
До Анонименнито путин е русия ното боко е България . това , че политиците в двете страни не са истински такива за да защитят интересите на народите си не прави двата народа врагове
25
0
 
1
 
! Отговори
поне преди 8 години
До до тъпакмога да съчиня повече от едно изречение-смислени, което явно е проблем за теб . а ,че икономиката ти е чужда също е ясно и за теб другите са *** щом не можеш да им отговориш. явно си ченге или военен
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До я ми сравниО, моля ви, забравете за Русия, като и тя вече забравих за България! Живеете спокойно, Русия вече не е с вас, защото България днес е "враг га Русия",нали? Добре, ако искате... Да бъдете живи и здрави, братя- българите!
23
1
 
1
 
! Отговори
до тъпак преди 8 години
много подходящ nickname си си избрал - учелил си го точно!
22
6
 
4
 
! Отговори
тъпак преди 8 години
До Анонименкой ти говори за НАШ доход в ес ?? говоря за средният доход в ес на всичките 28 страни от който зависи и нашата икономика защото 70% от износа ни е за ес !! над 2 млн работят в ес а ония 700 хил. безработни в страната защо не се размърдат и излезнат навънка както много от нас ? какви европейци сме ние когато въздишаме за тошо и комунизма ?? от прасе лебед не става !!!
21
0
 
4
 
! Отговори
Щиглиц преди 8 години
хахах, фраснетата и островните пещерасти излетяха от шенген ... ехехехе
20
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименТЕЗИ ХОЛАНДЦИ СА ФРАШКАНИ СЪС ВСЯКАКВА *** МАРОКАНЦИ, ТУРЦИ, ПАКИСТАНЦИ,...В България ***.т.а е хомогенна - само българи!