Холандия лансира идея за мини Шенген с пет страни

Ще влязат Австрия, Германия, Белгия, Холандия и Люксембург
19 ное 2015 19:24, Елка Василева
55
Холандия лансира идея за мини Шенген с пет страни
Снимка: архив, Reuters

Холандското правителство обсъжда вътрешно и със своите съюзници план за въвеждане на паспортен контрол по границите на няколко западноевропейски страни в опит за контролиране на притока на мигранти и бежанци, предаде Ройтерс.

Идеята за мини Шенген в рамките на европейското шенгенско пространство изглежда ще бъде в нарушение на договора, гарантиращ свободното движение между 26-те страни, влизащи в тази зона, посочва Ройтерс.

Европейската комисия не е получавала официално предложения за създаване на мини шенгенска зона в рамките на съществуващото пространство за безпаспортно пътуване, каза днес говорителка на комисията.

На пресконференция в Берлин днес германският вътрешен министър Томас де Мезиер отбеляза, че неговият холандски колега е споделил идеята си с него, но Германия не проявявала ентусиазъм по въпроса.

Холандският план е различен от френския, който предвижда систематични гранични проверки в рамките на шенгенската зона като мярка за сигурност след атентатите в Париж миналата седмица.

Според холандския вестник "Телеграаф" мини шенгенската зона ще включва Австрия, Германия, Белгия, Холандия и Люксембург. Планът на Амстердам предвиждал и създаването на транзитни лагери за мигранти извън тези граници. Външният министър Берт Кундерс частично потвърди тези детайли пред вестника, като добави, че се имат предвид и други мерки.

"Холандия и други страни обсъждат много и различни решения", каза говорителка на министерството на правосъдието, което се занимава с имиграционната политика. "Ние редовно разговаряме със страни, които мислят като нас", добави тя, но отказа повече подробности.

Дяснолибералната Народна партия за свобода и демокрация, към която спада и премиерът Марк Рюте, обяви в парламента, че подкрепя идеята за мини Шенген, но Партията на труда, която е младши коалиционен партньор в правителството, вижда "усложнения и пречки" пред реализирането на този план. Нейна депутатка заяви, че партията би го подкрепила само ако "продължат провалите" на европейската гранична политика.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: Холандиямини Шенген
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
е тогава ще ви ги карам пред вратите значи ние да им опъваме наркомани такива
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Питанчо 19 Нали, това няма никакъва разлика за нас, защото България не е поканена на Мини-Шенген
17
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До я ми сравникакъв доход имаш в ЕС! 82% от българските домакинства живеят под жизнения минимум, 3.7 милиона работят за 380 лева заплата, 700 хиляди безработни, пенсионерите ровят в кофите за bоклук - европейски доходи - ха ха ха...
16
7
 
1
 
! Отговори
я ми сравни преди 8 години
До От Русияевразийският съюз със ес като брой хора 160 срещу 500 млн и като покупателна способност за да знаем да не стане кон за кокошка да сменим. съмнявам се , че като остатъчен доход евразийският съюз има по-висок такъв от ес . това означава хората в евразийският да имат по-малко пари за нашите стоки или въобще за стоки където можем да бъдем подизпълнители . как тогава биха се създали работни места ???
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кунева( Пръмова) ще ни уреди и там .
14
0
 
12
 
! Отговори
Питанчо преди 8 години
Коя точно Белгия? Тази от която "дойдоха" френските убийци?
13
3
 
12
 
! Отговори
От Русия преди 8 години
До Анонимен 11 "да се молим на Путин, да ни приме в Евразийския союз"Би било бесполезно. Русия не прощава предатели. Москва не вярва на сълзи. Живеете в ЕС, колко бъде в състояние да живеят изобщо! Много, много съжалявам! Преди да сме били братя....
12
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А така , хубаво тези заби един голям х... на всички. Българи никуга няма да види нито 1 , нито 2 шенген.
11
0
 
13
 
! Отговори
Панчо преди 8 години
До Анонимен 6Няма да е до няколко години, много по-скоро ще е. Милиардери-спекуланти са наляли доста пари по борсите за срив на еврото и ЕС. Тези хора ловят бързи печалби и правят всичко възможно да ги постигнат. Нас така ни нацакаха през 1997 година. Сега ще я приложат схемата и с ЕС.
10
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ми що не искате франсетата?щото имат към 8 милиона кандидат терориста ли?а при вас колко са към 10 милиона има няма!ние трябва да ви начукаме визи,че сте развъдник на терористи.
9
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За какъв Шенген бълнуват тези хора, които пуснаха над 1 милион от така наречените бежанци, свободно и без всякакви документи и регистрация да се разхождат из европейските страни?
8
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
do 11!Sashto dase molim na putin da nee pop?
7
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Очаквам скоро да лансират идеи за самошенген със себе си. Тъй шъй тя накрая.
6
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ХА ХА ХА ХА ХА. ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА. А??? АЗ КОГАТО ПИШЕХ ЧЕ ЕС Е ВАВИЛОНСКА КУЛА КОЯТО ЩЕ СЕ СРУТИ С ГРЪМ И ТРЯСЪК НЯКОИ ДРУГАРИ МИ ЦАКАХА МИНУСИ!!! СЕГА ВИДЯХТЕ ЛИ ЧЕ СЪМ ПРОРОК?? НЕМОЖЕ ДА СЪЩЕСТВУВА НЕЩО КОЕТО Е ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕНО И НЯМА КОРЕНИ. ДЪРВО БЕЗ КОРЕН МОЖЕ ЛИ ДА ИЗРАСТЕ И ДА СЕ РАЗВИЕ??? НЯМА КАКА ДА СТАНЕ!! КАТОЛИЦИ И СЛАВЯНИ НЯМАТ ДОПИРНИ ТОЧКИ. ОВЦА СЪС КРАВА НЕМОЖЕ ДА СЕ ПОГОДЯТ.
5
1
 
33
 
! Отговори
цък преди 8 години
И въпросния "нов шенген" ще гарантира сигурноста но тези пет държави????Тия наистина са болни!!!!Че, то там християнското население скоро ще се превърне в малцинство бе! Особенно в Хонладдия, Белгия и Люксенбург - то и сега там си е направо - мини Халифат!Който е бил там - го знае!!!!!
4
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И сега за кой от двата Шенгеня ще драпаме????
3
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами те холандските ченгета и сега си спират и проверяват на границата. На няколко метра от табелата на Холандия виси моторизиран полицай и спира коли с нехоландска регистрация. Негостоприемна държава и студени хора -това е Ниската земя.
2
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е нов ЕС :)))
1
36
 
7
 
! Отговори
Западноевропеец преди 8 години
Ей, проклетите руснаци си постигат целта и разбиват нормалната цивилизация!