US полицай уби чернокож с 16 куршума, Чикаго настръхна (18+)

Чувствах се много застрашен, оправдава се служителят на реда
Обновена: 25 ное 2015 11:22 | 25 ное 2015 10:20,
95

Снимка: Reuters

Стотици хора излязоха да протестират по улиците на Чикаго, след като американските власти разпространиха видеозапис, показващ момента на убийството на чернокож младеж от бял полицай, съобщиха световните агенции.

Засега протестите протичат мирно. Няма данни за сблъсъци и други нарушения на реда. По улиците, на които са се събрали демонстрантите, има засилено полицейско присъствие, отбелязва БТА.

Преди да бъде разпространен видеозаписът, прокуратурата на Чикаго предяви обвинения в предумишлено убийство на полицая Джейсън ван Дайк, прострелял 16 пъти 17-годишния Лакуан Макдоналд през октомври 2014 г.

Властите побързаха да повдигнат обвинението, надявайки се да бъдат избегнати нови размирици, свързани с расовите проблеми и използването на смъртоносна сила от полицията. Такива безредици избухваха на различни места в САЩ през последните месеци.

На записа, заснет от видеокамера, поставена на полицейски автомобил, се вижда как Макдоналд бива застрелян на улицата, докато се отдалечава от пресрещнали го служители на реда. Видеото показва как двама полицаи излизат от своята кола и изваждат оръжията си, докато се приближават към младежа. За секунди той е повален от куршуми и започва да се гърчи на земята, докато по него продължава да се стреля.

Според прокуратурата Ван Дайк изпразнил пълнителя на оръжието си и се готвел да презареди. Полицаят твърди, че стрелбата била оправдана, защото се чувствал заплашен от Макдоналд, който според органите на реда носел нож.

Властите се притесняват, че публикуването на видеозаписа може да предизвика размирици, каквито избухнаха в градове като Балтимор и Фъргюсън, след като млади чернокожи мъже бяха убити от полицаи или умряха в ареста.

Вижте кадри от убийството:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този младеж защо подскача и си подръпва гащите по средата на улицата? Сугурно е дрогиран до козирката и крещи заплахи - но нова не го виждаме.
32
1
 
21
 
! Отговори
сс преди 8 години
тези ако бяха истински мъже (като Чък Норис) щеше да го претрепят с шамари
31
3
 
16
 
! Отговори
45 преди 8 години
броят на изстрелите показва,че полицаите са действали или под голям страх или от омраза,щом е бил въоръжен изстрелите са необходимост,но не и броя им,въпреки,че само който е присъствал,може да знае ситуацията
30
12
 
22
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 8 години
Какво бихте направили вие, ако някой (пък било то и щатски полицай) застреля безпричинно и умишлено детето ви, тийнейджър? Ако го направи на решето, като в случая?
29
2
 
30
 
! Отговори
... преди 8 години
Бре не знам къ е в хамериката *** знам къ е тука! Тука, тия по-*** като ти оберат къщата 10-20 пъти и после те фанат и тебе, че и семеиството ти да те напъват ти можеш само гащите си да свалиш и нищо друго! Ама ха да видим ако ей така ги гръмнеш и не само с 20 ми и с 30 и 40 патрона, па тогава да видим дал ше крадът! За такива само олово и в колкото по-големи количества толкова по-добре!
28
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези полицаи да ги извикат тук да пазят границите на ЕС. Защото тук няма ни полиция, ни армия. И кой откъде дошъл си ходи където си иска, никой не го спира, нито регистрира......и един хубав ден - опаааааа - изненада - те били нашественици, въоръжени до зъби..... А Меркелката с плюшени мечета ги посрещаше......
27
9
 
7
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 8 години
Сравнете отношението на тази прехвалена щатска полиция с нашата. Сравнете заплатите на едните и другите, разликата няма да е в пъти, а десетина пъти. После пак плюйте по Бг полицайте. Не че са цвете за мирисане, но всичко останало ни е "перфектно" нали, та у тях се огледахте.Рибата се вмирисва откъм главата ако ме разбирате, ако искате промяна трябва да се започне отгоре- политици, министри, магистрати, "видни фигури" и т.н. И нямам предвид да са видни отдалече, т.е да са големи д3б3лаци.
26
3
 
35
 
! Отговори
Да, ама не! преди 8 години
До 37Когато в САЩ полицай ти нареди да се приближиш или да спреш на място, правиш го. Всякакво друго действие може да ти коства живота.Ако си у нас, може и да набиеш полицая само заради това, че ти е направил основателна забележка. После БХК ще осигури закрила за теб и съд и наказание за полицая.Та, сега в Чикаго, под нечие внушение се прави нещо като граждански протест. Уж да има толерантност към някои там, както към нашите от маалите. Но постигне ли се това, ще се подкопае държавността им
25
4
 
2
 
! Отговори
Сойка -присмехулка преди 8 години
20.Oct.2014?
24
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обикновено за обезвреждането на престъпник и един куршум е достатъчен. Номерът е да го изкараш от строя, но не да го направиш на решетка... Но от друга страна тия палеха виетнамци с .. Свобода и демокрация, брат ми Роберт!
23
2
 
26
 
! Отговори
do 34 преди 8 години
Да, така е. Просто днес.бг не са я превели правилно или по-скоро цялостно. Става дума за това, че съдът е наредил на полицията да разкрие записите от камерата на патрулката. И тя показва, че двамата полицаи са насочили пистолетите си към чернокожия и единият е изпразнил пълнителя си в него. Това е видео е доказателство, което показва, че полицаите не са били директно нападнати, а са го разстреляли като куче. За това става дума в новината.
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да си знае! :D
21
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е новина от преди 1 година ?!?l
20
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това мандрилите са голяма напаст, като нашире ромеи. Все онеправдани и искащи да ги оставят да си правят каквото иската ама не става, като ги караш да спазват правила и закони като всички останали реват ДИСКРИМИНАЦИЯ! Стрелбата е заслужена! Сега да ги укротят тия и да ги накарат да работят, че са по-мързеливи и от нашите мангесианс!
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СЕГА РЕШЕНИЕТО Е САМО ЕДНО!!! ИЗБОР МЕЖДУ СЪПУН И ВЕРУ!
18
3
 
14
 
! Отговори
Упс преди 8 години
Шубето е факторът в случая! 16 патрона изстрелва само този който иска да е е сигурен, че жертвата няма да стане и да му го върне.Страхливец е бил полицаят, страхливци са и властите които го обвиняват в предумишлено убийство.Все повече истинските мъже отстъпват позициите на страхливите чантаджий и истъкани от шубе мамини книжни плъхове.
17
2
 
5
 
! Отговори
сс преди 8 години
ами ако пистолета е бил на автоматичен режим дръпва веднъж и заминава пълнителя... знам ли ги с кво стрелят хамерикански оръжия....
16
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе не знам 16 патрона ми се виждат малко множко.
15
1
 
34
 
! Отговори
сс преди 8 години
Ако това е в БГ този с по тъмната кожа бе от нашите с по тъмна кожа и нападне полицая и го надупчи няколко пъти с ножа. Щеше да уволнят полицая без заплати без пенсия да го осъдят, БХК да го осъди в Страсбург. тъмната кожа щеше да го прегледат безплатно в болница да го полекуват без пари че е бил стресиран от полицията. роднините му щеше да се съберат на една тумба и да отидат да тормозят семейството на полицая и да искат да им се извини публично че е стресирало техния човек... е тва е БГ
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е то до това води напрежението от политическата коректност. Все избива някъде. Като ти е забранено да му викаш грозен ниггър, почваш накрая и да стреляш. Кво ми се прават в щатите, все едно там няма расизъм.