US полицай уби чернокож с 16 куршума, Чикаго настръхна (18+)

Чувствах се много застрашен, оправдава се служителят на реда
Обновена: 25 ное 2015 11:22 | 25 ное 2015 10:20,
95

Снимка: Reuters

Стотици хора излязоха да протестират по улиците на Чикаго, след като американските власти разпространиха видеозапис, показващ момента на убийството на чернокож младеж от бял полицай, съобщиха световните агенции.

Засега протестите протичат мирно. Няма данни за сблъсъци и други нарушения на реда. По улиците, на които са се събрали демонстрантите, има засилено полицейско присъствие, отбелязва БТА.

Преди да бъде разпространен видеозаписът, прокуратурата на Чикаго предяви обвинения в предумишлено убийство на полицая Джейсън ван Дайк, прострелял 16 пъти 17-годишния Лакуан Макдоналд през октомври 2014 г.

Властите побързаха да повдигнат обвинението, надявайки се да бъдат избегнати нови размирици, свързани с расовите проблеми и използването на смъртоносна сила от полицията. Такива безредици избухваха на различни места в САЩ през последните месеци.

На записа, заснет от видеокамера, поставена на полицейски автомобил, се вижда как Макдоналд бива застрелян на улицата, докато се отдалечава от пресрещнали го служители на реда. Видеото показва как двама полицаи излизат от своята кола и изваждат оръжията си, докато се приближават към младежа. За секунди той е повален от куршуми и започва да се гърчи на земята, докато по него продължава да се стреля.

Според прокуратурата Ван Дайк изпразнил пълнителя на оръжието си и се готвел да презареди. Полицаят твърди, че стрелбата била оправдана, защото се чувствал заплашен от Макдоналд, който според органите на реда носел нож.

Властите се притесняват, че публикуването на видеозаписа може да предизвика размирици, каквито избухнаха в градове като Балтимор и Фъргюсън, след като млади чернокожи мъже бяха убити от полицаи или умряха в ареста.

Вижте кадри от убийството:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 17 как ще разкараш комунистите бре ... нали всички партии се пръкнаха от комунистическата такава .... искаш да кажеш че трябва да се изтрепе населението на БГ за да ти е добре с 2500 евро заплата ли?Като не ти харесва заплатата направи нещо по въпроса, създай си фирма или изобрети нещо... което да ти носи пари.. Как пък ли не споменатите държави да се се изчистили от комунисти... И при комунистическото управление е имало хора кадърни, знаещи и можещи - а при нашата демокрация какво има?
12
26
 
18
 
! Отговори
психиатър преди 8 години
Колко ли трябва да си изтрещял за да изстреляш 16 куршума в дете???На тоя в панделата ще му се израдват като на дядо коледа!
11
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не сме били там, да не коментираме, едва ли е застрелян защото е много хубав, да не забравяме, че там са най-големите *** и психопати. И какво, като е черен, нали и те са хора и са и престъпници, защо се протестира на расова основа, това не е ли дисриминация спрямо белите?! аман !
10
10
 
9
 
! Отговори
Вуте преди 8 години
Точно както турските F-16 са действали спрямо СУ-24.
9
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Демокрация в действие .... можеш да правиш каквото си искаш в рамките на закона....
8
7
 
28
 
! Отговори
Ф.С.В преди 8 години
Те американците - ПЪРВО да си оправят Гражданската война - после да мислят за СВЕТОВНИЯТ РЕД ))) Държава на престъпници - на етническа омраза - на бедни и богати - на евреи и гои -
7
9
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
няма по-злобни *** синове от американските реднециняма как нормален човек да хвърля атомни бомби и биологическо оръжие над мирни хора и да твърди че е бастион на доброто.
6
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И тия слабообразовани фермери ще дават акъл на света как да живее и как да управляваме страните си.
5
1
 
20
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
ами държавата либерия за това е създадена, който американски нerър не иска да живее в расистка америка, може да се пресели там. в либерия всички жители са бивши американци.
4
4
 
4
 
! Отговори
ноно преди 8 години
Браво,
3
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Естествено, че е "застрашен"....на 10 метра от невъоръжен човек!!!!!!!! Боже, има ли справедливост на тази земя! КОГА ЩЕ СИ ПРЕБЕРЕШ ТЕЗИ *** ПРИ ТЕБЕ СИ, ЩОМ ТОЛКОВА ТИ ХАРЕСВАТ И ДОПУСКАШ ТАКИВА НЕСПРАВЕДЛИВОСТИ ПО СВЕТА! ПО ЦЕЛИЯ СВАТ! БОЖЕ, ТИЯ НЕ СЕ УМОРИХА ДА ТОРМОЗЯТ ВСИЧКИ! ИМА ЛИ КРАЙ ЗЛОТО?????
2
14
 
43
 
! Отговори
who's da man,A? преди 8 години
Докато се научат да слушат и да се подчиняват на разпорежданията на полицията доста *** дрогирани цветнокожи ще бъдат застреляни.Ама САЩ затова са държава с ред и закони.Не като в ЕС да ги пускат терористите във ваканция от затворите.
1
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
няма толерастия като в европа