Саудитска Арабия и Катар – важните за Турция

Безлов: Голямото сътресение за Русия е цената на петрола!
Обновена: 27 ное 2015 11:38 | 27 ное 2015 11:37, Анисия Иванова
68
Саудитска Арабия и Катар – важните за Турция
Снимка: БТА

Турция е големият вносител от Русия, а не обратното и в този смисъл Турция е много важен партньор, каза главният експерт на Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията в ефира на национална телевизия Bulgarian ON AIR.

Газ и нефт са основният износ от Русия, а газовият пазар на Турция е втори по големина след германския. Голямата заплаха за Русия идва от Турция, защото оттам минава трасето на газа от Азербайджан. Но най-сериозната заплаха е от Иран, която е втора по износ на газ, обясни Безлов.

Той обясни, че Саудитска Арабия и Катар са по-важни партньори за Турция, отколкото Русия. Той посочи, че конфликтът в Сирия до голяма степен се дължи на резултата от влиянията на тези страни.

"Голямото сътресение, което се случва за Русия, не е западното ембарго, а цената на петрола. А той стигна тази цена именно заради Саудитска Арабия", поясни Безлов.

Големият конфликт, зад който седи включително и Турция, е Кавказ. Всички тези държави се опитват да вземат старите руски територии там, които са много важни за Русия и окобено Казахстан

По негови думи възелът в Близкия Изток е свързан и с Кавказ, а големият въпрос на Русия е дали тя може да бъде достатъчно конкурентна при тези ниски цени на петрола.

Тихомир Безлов коментира свалянето на руския самолет Су-24. Той посочи, че зоните, в които е изпълнявал мисия бомбардировачът, са най-важни за Турция.

"Цялото влияние срещу Асад минава през турската граница. По този начин Русия се опитва да разруши тази коалиция между Турция, Саудитска Арабия и Запада. Свалянето на самолета е политическо решение. Аз съм сигурен, че Давутоглу не го е взел без Ердоган", обясни Безлов. По думите му затварянето на туската граница ще реши частично бежанския проблем.

Той смята, че поведението на Турция е ключово и по отношение на бежанската криза. По негови думи затварянето на турската граница само частично ще спре бежанския поток от Сирия. Турция приюти 2 млн. бежанци, които ще имат отворен коридор към Европа през Балканите.

Според него общественото мнение на българите се променя. Наблюдава се промяна в нагласите след Белене и "Южен поток", заяви Безлов. Българите са станали по-западно ориентирани след замразяването на "Южен поток", смята той.

Разговорът чуйте във видеото на Bulgarian ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
10
 
! Отговори
До 33 преди 8 години
"Цял свят знае кой създаде и Бин Ладен и Ал Кайда"Това че цру спонсорира и въоражава муджахидините и алкайда за да се бият срещу съветският съюз, амриканците дори н его отричат.
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен"Защо до сега не бе заплашена Русия от И.Д. а заплахи получиха държави дори като Македония?"Ислямиситите като казаха че ще превземат кавказ това не е ли заплаха?
23
2
 
17
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Тия ана-лизатори пропускат ролята на САЩ, която в същност е основен фактор за разрухата, бежанците и тероризма въобще. Саудитска Арабия е износител и спонсор на тероризма, а останалите са подгряващи групи. В Катар се намира най-голямата американска военна база наоколо.. Едни се изхранват с търговия, а други с войни и терор. Сами се сетете-по делата ще ги познаете!
22
2
 
9
 
! Отговори
До 26 преди 8 години
Също Русия ли бомбандира кюрдските бойци които се бият срещу ислямската държава?
21
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо до сега не бе заплашена Русия от И.Д. а заплахи получиха държави дори като Македония?Ти не си наред, цял самолет падна, постоянно имат проверки в метрото и ГУМ, хич не ги заплашват. Цял свят знае кой създаде и Бин Ладен и Ал Кайда и ИСИС и ИД ... И да ви плащат и да не ви плащат тази пропаганда, която правите е безполезна. Който има глава на раменете вече събра 1+1, който няма, все тая какво му се говори
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 30Прайлно ...нека Турция си я продава на когото иска ама не и на Русия ....то и Русия това каза ...марш от тука .....да не сте единствени ....ама Турция ша си направи АЕЦ ....ама друг път ще си направи Газопровод ама друг път ...даже стъкло да произвежда турците ползват Руска теххнология ако не знаеш ....Турция е селскостопанска туристическа държава ..... да му мисли и им затвори небето над сирия !
19
1
 
10
 
! Отговори
До 26 преди 8 години
"И.Д. Е СЪЗДАДЕНА И СЕ ФИНАНСИРА ОТ русия!"Русия ли бомбандира Асад и въоражи "умерената опозиция"(радикалните ислямисти)?
18
2
 
13
 
! Отговори
русофили завинаги преди 8 години
Това изобщо не отговаря на истината, защото турските курорти се пълнят от руснаци, земеделската им продукция се изкупува от руснаци , а що се отнася за западната ориентация на българите..... само трябваше да изгледаме безпомощното състояние на Европейския съюз пред т.н. "бежанци", свалянето на гащите пред изнудването с "бежанци" от страна на Турция и Гърция и насочената против християнска Европа игра на Саудитска арабия, Турция, Америка и др. с цел да покорят света май, за да сме русофили завина
17
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 25По същата логикаи Турция има на кого да си продаде продукцията!Само, че както вървят нещата с цената на газа, русия вече няма парички и иска да не допусне с цената на зверства катарският газ да достигне Средиземно море, защото ептен ще го закъса!
16
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истината е, че цял свят се гаври с жалката руска мечка....Толкова смешна Русия никога не е била.
15
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Nay posle Puyler nameri ravnostoen oponent koyto da go vrazumi,*** ot 5 god terorizira celiya svqt
14
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И.Д. Е СЪЗДАДЕНА И СЕ ФИНАНСИРА ОТ русия!Между 30-50% от главорезите в нея са РУСКОГОВОРЯЩИ, бивши военни, милиционери и бандити.Защо до сега не бе заплашена Русия от И.Д. а заплахи получиха държави дори като Македония?Ако някой не е платен или предубеден, нека сам си отговори.
13
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До някойсветът е по голяма отколкото си мислиш ....Русия може да внася откъдето си иска ...има сухоземни граници с китай индия иран .......може да внася от Аршентина бразилия ......а турция ако няма къде да си изнесе доматите , чушките и скапаните дрешки ...по принцип тя няма какво друго да изнася !а да Турците могат да слугуват добре на руски и български и други бедни европейски туристи !
12
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Erdogan trqbva da bude nagraden za svalqneto na ubieca na jeni i deca ruski samolet,
11
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Саудитска Арабия и Катар са най-големите спонсори на тероризма и износители на радикален ислям. Турция е най-гоелмия съюзник на ислямската държава. SLO4AENOST? NEMISLEA!
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СтаниславVij kartata Azerbaycanskiya gaz otkade shte minava,vashte ushanki otivat ve4e riba da lovuvat kakvito sa bili i predi
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 19Ами те и Американците свлиха Ирански пътнически самолет ...и какво.....подобни неща се случват при военните за съжаление ...затова са измислени процедури в армията ...да не се стреля просто ей така ...както в случая е стрелял турския пилот
8
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Платените проруски медии у нас за един военен самолет, нарушил многократно държавната граница, с ракети на борда ореваха орталъка-дни на ред, а когато руснаците свалиха пътнически самолет с туристи - НЕ СМЕЕХА ДА ОБЕЛЯТ ДУМА!СИГУРНО РУСКИТЕ МЕДИИ ПО-МАЛКО ВИЯТ, ОТ КОЛКОТО НАШИТЕ ЧЕРВЕНИ ГЪ..ЗОЛИЗЦИ!
7
0
 
8
 
! Отговори
Спеца преди 8 години
Безвол , много некадърни коментари драги , много тъпо звучиш !Не разбираш нищо от международна политика, но плямпаш ли плямпаш!
6
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще има Ирански или Азербейджански поток.Руснаците ще имат излаз към Европа,ама на куково лято.Ердоган заяви,че ще докара двете тръби до входа на Европа.Нека те решат от кого ще купуват.А руската тръба,Путин да си я навре в....