Датчаните казаха "не" на "повече Европа"

Не искат да губят суверенитета си по въпросите за имиграцията
4 дек 2015 07:33,
23
Датчаните казаха "не" на "повече Европа"
Снимка: БТА

Датчаните казаха "не" на "повече Европа", като отхвърлиха на референдума вчера предложението на правителството за засилване на сътрудничеството с ЕС в сферата на полицията и сигурността, опасявайки се да не загубят сувернитета си по въпросите на имиграцията, предаде Франс прес.

Според окончателните резултати с "не" са гласували 53,1 процента от избирателите срещу 46,9 процента с "да". Активността е била около 72 процента според двете основни датски телевизии - DR и TV2, предаде Асошиейтед прес.

"Това е солидно "не", което ме притеснява, но аз изцяло уважавам решението на датчаните", заяви премиерът Ларс Льоке Расмусен на пресконференция късно снощи в сградата на правителството в Копенхаген.

"Датчаните казват "да" на сътрудничеството, но "не" на отстъпването на още суверенитет на Брюксел", заяви Кристиан Тулесен-Дал, лидер на евроскептичната антимигрантска Датска народна партия.

Макар че в парламента тя поддържа правителството на малцинството на проевропейската Либерална партия (Венстре), Народната партия бе против предложението му Дания да се откаже от правото на изключение от общата европейска политика във вътрешните работи и правосъдието, датиращо от 1992 година.

Премиерът заяви, че следващата седмица ще започне разговори с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за договаряне на т.нар. паралелни споразумения, които да позволят на Дания да продължи сътрудничеството с Европол.

Референдумът - осмият в страната от приемането й в ЕС през 1972 година, потвърди скептицизма на датското общественото мнение към европейския проект, но и силата на Датската народна партия, която организира кампания преди референдума с девиза: "Повече ЕС? Не, благодаря!", отбелязва АФП.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Датчаните казаха ,,НЕ''..има надежда за тях
13
0
 
1
 
! Отговори
викинга преди 8 години
До НикиТо си е диктатура,само че тази дума "демокрация" така е промила мозъците на мвого хора,че и на сън си я говорят !!!Бях в Германия,сега съм в Москва и дай Бог тук да съм завинаги !!!С вятърни мелници не си и помислям да се боря новече !!!
12
0
 
5
 
! Отговори
Ники преди 8 години
Точно - немците също не искаха мигранти, ама никой не ги питаше. Меркел им каза "заповядайте" и сега немците са на прага на самоунищожение, чрез мигрантите. Защо мама Меркел не проведе референдум за мигрантите, ами действаше на своя глава? Много просто - защото знаеше, че никой няма да е съгласен да задръсти цяла Германия, че и Европа с "бежанци". И що за демокрация е това? Никой не се интересува от това какво иска народа, а си действа както си ще. Повече на диктатура и тоталитаризъм ми прилича.
11
1
 
4
 
! Отговори
Дженъри преди 8 години
Светът се намира в огромна икономическа и социална криэа, най-голямата в историята на човечеството, в рамките на най-порочната система - ЛИБЕРАЛНИЯТ КАПИТАЛИЭЪМ!!!
10
0
 
3
 
! Отговори
ммда преди 8 години
....от 1972 година?...тия са много напред
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я, само пет платени трола. Да не уволниха един?
8
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на датчаните!Умните хора правят умна нация, която взема умни решения.Умните нации са богати нации.Нашата не спада към тях. Затова гласуваме за тези, които ни управляват вече четвърт век и затова сме на сегашното си дередже, което няма изгледи да се промени, както няма изгледи и нацията ни като цяло да поумнее. Съответно- да забогатее.
7
0
 
18
 
! Отговори
до 7 преди 8 години
Държавата е друго. Защото е съставена от една националност. Докато ЕС не е съставен от една националност, а от много държави. Нещо като СССР, но с претенциите да е демократичен, което обаче не се получава. Въобще доводът ти не струва. Трябва да има конкретика.
6
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До #1Със същия аргумент може да кажеш ти персонално губиш от съществуването на държава. Зад иначе демократичната държава се прокрадва сянката на тоталитаризма.
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е как няма да сме губещи, като освен наши хрантутници има и още едни в Брюксел.
4
2
 
41
 
! Отговори
МРАВКА преди 8 години
ИЗГЛЕЖДА В ДАНИЯ ИМА НЯКАКВА ДЕМОКРАЦИЯ ЩОМ СЕ ПРОВЕЖДАТ РЕФЕРЕНДУМИ КОИТО В БЪЛГАРИЯ ЦАЧЕВА НЕ ПОЗВОЛЯВА ВЪПРЕКИ СЪБРАНИ ДОСТАТЪЧНО ПОДПИСИ.ПРОВЕДЕ ЛИ СЕ РЕФЕРЕНДУМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ Е.С.И НАТО БОЛШИНСТВОТО БЪЛГАРИ ЩЕ ГЛАСУВАТ ЗА ИЗЛИЗАНЕ.
3
2
 
31
 
! Отговори
Вуте преди 8 години
Ние българите отдавна казахме "не".И не 53%,ами 93%.
2
4
 
24
 
! Отговори
съответно преди 8 години
Китай каза "не" на плановете за приемане на Черна гора в НАТО.
1
2
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблемът е, че Всички държави губят от членството си в ЕС. Защото щом нямаш право на независима политика, то на какво имаш право?Нали виждате как зад уж демократичният съюз се прокрадва тоталитаризма.