Полша в размисъл – иска ли достъп до ядрени оръжия

Страната може да поиска от НАТО достъп до програмата за ядрено споделяне
6 дек 2015 11:07,
109
Полша в размисъл – иска ли достъп до ядрени оръжия
Снимка: архив Reuters

Полското министерство на отбраната обмисля да поиска достъп до ядрени оръжия чрез програма на НАТО, според която неядрени държави могат да ги заемат от САЩ, предаде Асошиейтед прес, като цитира представител на министерството.

Заместник-министърът Томаш Шатковски заяви, че министерството обсъжда дали да помоли за достъп до програмата на НАТО за т.нар. "ядрено споделяне" (nuclear sharing), за да засили отбранителната способност на страната.

Според полски медии изявлението на Шатковски вчера пред телевизия Полсат е първият случай, когато полски представител заявява, че страната желае да се включи в програмата.

В 28-членния алианс има три ядрени сили - САЩ, Франция и Великобритания, но само САЩ са предоставяли оръжия на съюзници за ядрено споделяне. Белгия, Германия, Италия Холандия и Турция са приемали оръжия в рамките на програмата, отбелязва АП.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
2
 
7
 
! Отговори
българин преди 8 години
България трябва да вземе пример от Полша
72
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предупреждението започва преди 15 мили преди границата , туй означава около 20 км преди границата . Много тикви е пълно интернета , е боже пребириси карантиите !
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Do 103 :::::: Boje prebiri si hayvera ama tapi komentari . Sega razbiram zasto socializma se sgromolqsa ...
70
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 99Все едно сме били под Руско робство и Турция ни е спасила на времето. Сигурен съм че повечето Българи няма да те разберат, както и аз. И по турската теория, няма как за 17 секунди до като се е водил бомбардировача на турска територия, да са го предупредили 10 пъти.
69
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БРИГС го закриха ушковци мъртво родено нещо
68
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен98 на русия дори Беларус не е съюзник и учи китайски ще ти трябва
67
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Не очаквах че тея поляци били толкова военно настроени и не виждам някаква заплаха за тях.
66
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците само от това разбират, след второто навлизане на руски бомбандировачи в Турция на третия път след 10 предупреждения го изпържиха, и сега вече руските бомбандировачи не влизат вече в турска територия, като не става с добро ще стане с лошо
65
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименДо 96 а съюзниците на русия са боливия, Венецуела, никарагуа, судан, иран(който ирак победи) и сирия, ха ха ха ха ха, Китай си тананика тихичко крим ваш но Сибир наш а ха ха ха
64
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ало руската пропаганда, ако си мислите че американците преди да си преместят фабриките в Китай да качат китайците от колелета на коли не са се сетили за евентуален БРИКС един ден ? Е айде де ? До кога само за БРИКС говорите в България? Щото в Русия БРИКС е демоде, след БРИКС не се случи и Евразийския съюз и Новоросия също, но както и да е във военната наука има параметри като брой на единиците кораби самолети сателити от които само САЩ има в пъти от Русия плюс Китай взети заедно, проверете бе
63
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен"Все пак трябва да се отчете, че военният потенциАл на БРИКС е по-голям от американският около 20 пъти."....................................Само , че ако БРИКС тръгнат срещу САЩ нали се сещаш , че НАТО няма да стоят така. (Това изравнява силите) А САЩ имат съюзници извън алианса и то доста. Мощните - Саудитска Арабия,Южна Корея, Япония (Норвегия,Швеция,Австрия) :)
62
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Румбо и кел файда от Искандера бойната глава е като при Точка у а ги видяхме че не стават за нищо и в Украйна и в Сирия ядрена глава не може да носи - тактическа може би но от тях ефекта е колкото 10 ураган пак вяла работа НО ПЪК БЕЗ АНАЛОГОВА
61
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 73Не ми казвай какво да чета тикво ! Щом е така, кажи колко души за избили болшевиките, паун русофилски ?
60
1
 
3
 
! Отговори
11 преди 8 години
Неграмотници "искали" и "иска ли" са две много различни неща! Трябва да се измисли някакъв съвет, който да гледа в нета подобни и_диоти и да ги затваря моментално.
59
0
 
10
 
! Отговори
от Руснак преди 8 години
Тъкмо да изпробваме новите ракети "Рубеж".
58
2
 
10
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
До Анонимен"Топол"--ите не са предназначени за Полша!Това ще е просто разхищение.За *** има "Искандер"-и,бюджетен отговор на полските амбиции!Макар че едва ли ще се стигне дотам-когато замирише на изгоряло,полячетата ще се скрият в миша дупка(както винаги).
57
2
 
14
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Защо и е на Полша ядрено оръжие?Явно за да възпира Русия!Само че Русия не може да бъде спряна с никакво налично към момента оръжие!Всяка заплаха към нея води към неизбежно унищожение при конфликт.Това ли искат поляците?Виж на нас определено ни трябва такова и то срещу Турция,с оглед претенциите и!Макар че както е тръгнало,Турция може да остане без европейската си част!Специално за Одринско гърците вече се подготвят-наскоро Вартоломей е наредил служенията в българската църква да са на гръцки!!!!
56
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ушатите мамашистанци ревът замина им аргумента на тополите
55
5
 
11
 
! Отговори
наблюдател преди 8 години
полските *** искат ядрено оръжие за "благодарност" на русия дето ги спаси от хитлер химлер и хаидрих сега стават мишена на искандер и калибър вече няма милост за отрепките
54
0
 
14
 
! Отговори
Ван преди 8 години
Понеже България е ръководена твърде зле и няма достатъчно пари а и армията е малка тя не трябва да влага средствата във високотехнологични и скъпоструващи машини като изтребители защото при сблъсък със силен противник малкото на брой изтребители бързо ще бъдат свалени от многото изтребители на противника. Вместо това трябва да се погрижи всяка инвазия да бъде скъпоструваща на противника в жива сила и техника т.е. противовъздушна отбрана и капацитет за елиминиране на машини и жива сила.