"Al Jazeera" за България, историята и турското население?

Филмът, който разбуни духовете, но защо? Къде е истината?
Обновена: 22 дек 2015 15:24 | 22 дек 2015 14:37,
372
"Al Jazeera" за България, историята и турското население?
Снимка: кадър YouTube

"България, моята земя". Това е филмът на "Al Jazeera", който разказва за турското население в България. Авторът на филма е Йелда Янат Бахчи, турска журналистка.

Но нейният филм разбуни духовете у нас. Твърденията ѝ предизвикаха меко казано възмущение, като се почне от категоричното твърдение, че Балканите са били изконна турска територия много преди Балканските войни от 1912-1913 година до цитиран историк от американски университет, който настоява, че през 19 век повечето от населението на днешна България е било съставено от турци.

"Оръжия прогърмяха във Видин. Джамията бе унищожена по време на сутрешна молитва, а църквата беше построена по време на следобедната. Неверниците се нанесоха в църквата. Всяка сутрин невинни деца бяха отвеждани в църквата и принуждавани да почитат Бога". Така започва документалният филм, заснет още през ноември 2012. Тогава тя пътува през България и събира разкази на турски семейства.

Гласът зад кадър обяснява, как по време на Балканските войни загиват 2,5 милиона мюсюлмани и още 1 милион емигрират. "И въпреки това мястото с най-голяма концентрация на турско население е държавата, която днес наричаме България", продължава разказът й.

Джъстин Маккарти, историк от университета в Луизвил, твърди, че Балканите са били изконно турско място преди войните от 1912-1913 година. Цитиран е и Кемал Карпат, отново историк в американски университет, който настоява, че турската армия и български "банди" избиват и изселват турското население към Тракия и Анадола. "И когато не успели да постигнат това, те се опитали да асимилират турците", продължава Карпат. 

Филмът не пропуска и историята на български турци. Като например Кадир Ахмед Осман, учител по турски, френски и физика. Той разказва, че по време на комунистическото управление ходенето на джамия, говоренето на турски и жертвоприношенията са били забранени. Според него комунистическата партия е заменила мюсюлманските традиции с християнски.

"Аз съм български гражданин, не турски, но съм турчин. Да си смениш името от Айше на Фатма е лошо, но да си го смениш на Ангелина от Фатма е много по-лошо", казва той.

"Някои български приятели идваха по домовете ни, за да проверят дали говорим турски. Ти ги каниш, приготвяш им вечеря, сервираш кафе и те после доносничат за теб", казва друг, също учител.

Трети раказва, че обрязването, било задължително, но правителството "стигнало прекалено далеч" и обявило, че то било вредно за децата. И така се стигнало до протести на българските турци, но и депортация. Според Кадир Осман интелектуалците и учителите били изгонени от България.

Коментарите под материала в сайта на "Al Jazeera" не закъсняват. "Тотална манипулация", "Засрамете се", "Отвратителен пример за пропаганда" са само част от реакциите на хората.

Филмът е качен и в YouTube, където един потребител искрено се възмущава: "Какво ще кажете за безбройните гърци, сърби, арменци и българи, които турците са убили по време на 500-годишното им управление?". И задава въпрос, след като Сърбия има население от 7,16 млн. души, Гърция от 11,03 млн., България от 7,26 млн. души, а Турция почти 75 млн. – кой се е справил по-добре с асимилацията?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


372
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
грунт, зерг, протос, теран, огре
14
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да, да, продължавайте да пишете в учебниците ни за турско просъствие вместо за робство. От другата страна на границата ни, благодарение на такава пропаганда, си мислят, че българите говорят турски като втори език. А правителството ни пък не си отваря устата. Ама то така. След 50 години може Кърджалийско да е в северозападна Турция. Кой знае. Друг е въпросът, защо разни турци и американци се връщат само 100 години назад в историята, а не 1500 години. Ама кво да праиш, *** бол на тази земя.
13
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
въпроса е дали са турци по КРЪВ щото и БГ и Турците са конни племена от степите при това доста сродни А кой каква религия изповядва е личен избор Родопите са още по интересни понеже помаците са по Бели и от Турци и Българи там славянския ген е в повечко Босна на пример е същата работа
12
3
 
49
 
! Отговори
много мръсни преди 8 години
До сега имах по -добро мнения за турците. Тези, които пишат това, да се забрани влизането им в България и да бъдат осъдени, че всяват раздори.
11
2
 
26
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Европа се нуждае спешно от Хитлер,Сталин,Кадафи и Садам
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами сега ?
9
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми...., добре...историята се променя в движение, според нуждите, кажете нещо което не знаем))Трябва ли това да ме разстройва?
8
1
 
51
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
До ?Вълнуваме се, защото "събитията" в Косово, Либия, Сирия и т.н., са започнали с точно такива пропагандни филми.
7
2
 
38
 
! Отговори
Божо преди 8 години
Защо са тези провокации ??? Защото се задават предсрочни парламентарни и редовни президентски избори ??? Комунистическата власт репресираше и християните !!! Умирали са и много българи , това е МИНАЛО !!! Ние трябва да градим БЪДЕЩЕ !!!
6
2
 
40
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Америка,демокрация и капитализъм:DИ кво Хитлер се оказва прав а?
5
2
 
42
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
Сега от БХК тази да е наградят за истотик номер едно, че пренаписва новата Българска история по нареждане на краварите. Нема таква държава. Планът за тоталното онищожаване на България продължава. Путин е виновен, нали!
4
28
 
17
 
! Отговори
? преди 8 години
Не мога да разбера. какво толкова се вълнувате от арабската пропагандна машина, че пишете такива тъпотии по коледа?
3
6
 
48
 
! Отговори
Скоро преди 8 години
Тиквата и останалите продадоха държавата на турците. Бойко натрупа солидна сметка, а народа ще строи джамии и ще се моли на турски. Това е плана на наще политцици
2
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дреме ми на жезъла, за някаква чалмарка, която е решила да се прави на журналистка, до 10 години туците ще са новите араби, да си приготвя маскировката тип "чувал за ***", защото това ще й е облеклото.
1
2
 
87
 
! Отговори
zeus преди 8 години
А нашето мин. на външните си трайка, нали, така са наредили от американското посолство.