"Al Jazeera" за България, историята и турското население?

Филмът, който разбуни духовете, но защо? Къде е истината?
Обновена: 22 дек 2015 15:24 | 22 дек 2015 14:37,
372
"Al Jazeera" за България, историята и турското население?
Снимка: кадър YouTube

"България, моята земя". Това е филмът на "Al Jazeera", който разказва за турското население в България. Авторът на филма е Йелда Янат Бахчи, турска журналистка.

Но нейният филм разбуни духовете у нас. Твърденията ѝ предизвикаха меко казано възмущение, като се почне от категоричното твърдение, че Балканите са били изконна турска територия много преди Балканските войни от 1912-1913 година до цитиран историк от американски университет, който настоява, че през 19 век повечето от населението на днешна България е било съставено от турци.

"Оръжия прогърмяха във Видин. Джамията бе унищожена по време на сутрешна молитва, а църквата беше построена по време на следобедната. Неверниците се нанесоха в църквата. Всяка сутрин невинни деца бяха отвеждани в църквата и принуждавани да почитат Бога". Така започва документалният филм, заснет още през ноември 2012. Тогава тя пътува през България и събира разкази на турски семейства.

Гласът зад кадър обяснява, как по време на Балканските войни загиват 2,5 милиона мюсюлмани и още 1 милион емигрират. "И въпреки това мястото с най-голяма концентрация на турско население е държавата, която днес наричаме България", продължава разказът й.

Джъстин Маккарти, историк от университета в Луизвил, твърди, че Балканите са били изконно турско място преди войните от 1912-1913 година. Цитиран е и Кемал Карпат, отново историк в американски университет, който настоява, че турската армия и български "банди" избиват и изселват турското население към Тракия и Анадола. "И когато не успели да постигнат това, те се опитали да асимилират турците", продължава Карпат. 

Филмът не пропуска и историята на български турци. Като например Кадир Ахмед Осман, учител по турски, френски и физика. Той разказва, че по време на комунистическото управление ходенето на джамия, говоренето на турски и жертвоприношенията са били забранени. Според него комунистическата партия е заменила мюсюлманските традиции с християнски.

"Аз съм български гражданин, не турски, но съм турчин. Да си смениш името от Айше на Фатма е лошо, но да си го смениш на Ангелина от Фатма е много по-лошо", казва той.

"Някои български приятели идваха по домовете ни, за да проверят дали говорим турски. Ти ги каниш, приготвяш им вечеря, сервираш кафе и те после доносничат за теб", казва друг, също учител.

Трети раказва, че обрязването, било задължително, но правителството "стигнало прекалено далеч" и обявило, че то било вредно за децата. И така се стигнало до протести на българските турци, но и депортация. Според Кадир Осман интелектуалците и учителите били изгонени от България.

Коментарите под материала в сайта на "Al Jazeera" не закъсняват. "Тотална манипулация", "Засрамете се", "Отвратителен пример за пропаганда" са само част от реакциите на хората.

Филмът е качен и в YouTube, където един потребител искрено се възмущава: "Какво ще кажете за безбройните гърци, сърби, арменци и българи, които турците са убили по време на 500-годишното им управление?". И задава въпрос, след като Сърбия има население от 7,16 млн. души, Гърция от 11,03 млн., България от 7,26 млн. души, а Турция почти 75 млн. – кой се е справил по-добре с асимилацията?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


372
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
5
 
27
 
! Отговори
?? преди 8 години
Въпрос-Къде е Външно министерство и досега какво е направило? Докога ще им треперим на тия изостанали диваци? Пълна подкрепа за Русия против ислямския тероризъм и вън страната ни от гейския Евросъюз! Та къде е Външно министерство-досега трябваше да направи поне следното-Да изпрати остра протестна нота, да извика турския посланик, да наложи ембарго на турските стоки!
34
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки, който се върже на тая глупост си заслужава последиците, айде да видим колко ви е акъла.
33
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега ще си проличи дали има държава,държавност и служби.Нека да проверят твърденията на всички дет говорят във филма и ако не е вярно да си ги съдят.Да не говорим за кърджалийският поп,който по цял ден е заедно с кмета и ходжата.А как играе комар тоя продажник.Добре че няма право да заложи храма си иначе ще го направи.А хилядите изклани българи от турските войници,да ръкопляскаме ли госпожо Нейска на абитата за това.От как се омъжи дъщеря ти за peзaкa от Кърджали стана и ти кадъна и българомраз
32
2
 
21
 
! Отговори
Българин Vl век. преди 8 години
Арабелите искат да подпалят Европа, това е пропаганда, искат да ни разбият отвътре, не се подавайте !!!!
31
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До западналия европeдерасТи нещо интелигентно ще напишеш ли?
30
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ритаме срещу Русия,единственият ни приятел,а безродните американски *** се готвят да дадат България на поднос на ислямистка Турция
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 18Фен на Blizzard?
28
46
 
6
 
! Отговори
Турчин преди 8 години
*** е наша територия, много правилно е казано във филма! Тази земя пак ще е наша един ден, понеже булгарята *** кат мухи и емигрират, нали трябва някой да стопанисва тая земя тука....и това по право си е на турците и велика Турция!!!
27
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С такива филми са започнали и пропагандата и в Сирия и в Либия и тн. Режисирани провокации с цел насаждане на омраза след това конфликти, война и ...всички знаем какво се случи с другите държави. Дръжте се Българи !
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ни занимавайте с глупости, кажете кво става на Марс. Имат ли вече И топла вода?
25
8
 
8
 
! Отговори
Българче преди 8 години
МНОГО ОБИЧАМ ВСИЧКО ТУРСКО И АМЕРИКАНСКО!!! Балканите са били изконна турска територия много преди Балканските войни от 1912-1913 година до цитиран историк от американски университет, който настоява, че през 19 век повечето от населението на днешна България е било турци.Това е вярно! Така е! Обичам Иво Инджев!!! Обичам шоп и одисей и Д,Митов ОБАМА+ЕРДОГАН +КЕМЪРОН+МЕРКЕЛ= СУПЕРСИЛА! ОБИИЧААААМММ!!!
24
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турците в България са били третирани винаги като равни и затова им беше даден шанс, на който не му харесва да ходи в Турция. Колко процента от т.нар. електорат на ДПС живеят по-добре след промените. Или всяването на страх и екскурзия с баклава преди изборите решава проблема на "интелектуалната" маса.
23
3
 
26
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
"All Jazeera" - рекламната на исляма TV за който лъжата е основно оръжие
22
22
 
0
 
! Отговори
Demir Dogan преди 8 години
Раята... ще ви купя 3 пъти и ще ви продам !
21
0
 
3
 
! Отговори
До анонимен 19 преди 8 години
Фен на Blizzard?
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И...
19
58
 
10
 
! Отговори
Западноевропеец преди 8 години
По коментарите си личи какви расисти са българите. Каквито и да са турците, са по-добри от рашките!
18
4
 
16
 
! Отговори
kkk преди 8 години
На Тиквун Банкянски приятелите...
17
2
 
28
 
! Отговори
Зрител преди 8 години
Това идва да каже, че те ни нямат за хора, не за нация. Освен че ни обижда, тази журналистка иска и да ни няма ако може. Затова да играе Московеца и да се научат.С такива хора друг вариант няма.
16
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Джъстин Маккарти, историк от университета в Луизвил" АМА КЪВ Е ТОЯ БЕ "УНИВЕРСИТЕТ В ПЛЮСВИЛ" АМЕРИКА - ТАКАВА ДЪРЖАВА НЯМА, ИМА ОГРАБЕНИ ЧЕРВЕНОКОЖИ , ТУРЦИЯ ТАКАВА ДЪРЖАВА СЪЩО НЯМА ИМА ОГРАБЕНА ВИЗАНТИЯ, БЪЛГАРИЯ ТАКАВА ДЪРЖАВА ИМА ОТ НАСЛЕДНИЦИТЕ НА АТИЛА ОЩЕ И С МНОГО ПО-ГОЛЯМА ТЕРИТОРИЯ ОТ ДНЕШНА БЪЛГАРИЯ