Ел Ниньо ще донесе още бурно време

Феноменът причини необичайно високи температури в Европа
Обновена: 30 дек 2015 19:01 | 30 дек 2015 18:58, Камелия Цветанова
3
Ел Ниньо ще донесе още бурно време
Снимка: Reuters, архив

Американската космическа агенция НАСА предупреди, че ефектите от феномена Ел Ниньо може да са по-лоши от 1998 година, когато е регистрирано най-опустошителното време, съобщи БНР.

Тази година Ел Ниньо се свързва с проливните дъждове и наводнения в Европа и Южна Америка и силните бури и торнада в Съединените щати.

Метеорлогът Крис Фоукс обяснява, че Ел Ниньо се появява на всеки две до седем години и достига връхната си точка в края на годината, но ефектът му може да трае до пролетта на следващата.

Ел Ниньо е затопляне в Тихия океан, което има огромен ефект върху времето по света. Има доказателства, че Ел Ниньо обуслява по-студено време в Европа. Той беше отчасти виновника за суровата зима на 2009-10 -та - най-студената от десетилетия, разяснява той.

Тази година феноменът донесе необичайно високи температури в Европа, като във Франция отчетоха най-топлата Коледа от 97-ма година насам, а в Милано и Рим сухото време донесе гъсти мъгли и изключително замърсен въздух.

НАСА отбелязва, че през 2016 г. Ел Ниньо ще влоши още повече проблемите като войните в Сирия, Судан и Йемен.

В същото време бурята "Франк", която донесе нови дъждове във Великобритания, е част от метеорологична система, която може да доведе до увеличаване на температурите на Северния полюс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма лошо да са високи градусите
1
1
 
13
 
! Отговори
славянин преди 8 години
''НАСА отбелязва, че през 2016 г. Ел Ниньо ще влоши още повече проблемите като войните в Сирия, Судан и Йемен.''Ама каква забележителна ''мъдрост'' от НАСА!?