Италия изтегля от пазара чай... с кока!

От години чаят безпрепятствено минавал митнически проверки
3 яну 2016 15:17, Боряна Павлова
10
Италия изтегля от пазара чай... с кока!
Снимка: архив Reuters

В Италия започна конфискуването на билков чай от Перу, който от години законно се продава в търговската мрежа. Причината е шокиращото и съвсем случайно откритие, че чаят съдържа кокаин.

Роберто, 38-годишен водач на автобус от градския транспорт в Генуа, дал положителен резултат при рутинния тест за употреба на незаконни стимулатори, който задължително провежда общинската фирма АМТ. Той има стаж 10 години във фирмата и се ползва с безупречна репутация.

Веднага се сетил, че в деня преди теста изпил чаша перуански билков чай, който често купувал от "етнически" магазин в центъра на града. Споделил с лекаря, че си приготвял доза от две пликчета чай, която му помага да бъде бодър с часове зад волана. Лекарят на транспортната фирма не искал шофьорът да бъде несправедливо наказан и го помолил да му донесе същата доза чай, за да я изпробва лично. След консумацията на чая сам се тествал и също дал положителен резултат, за който незабавно съобщил на специалното формирование на Карабинерните войски за борба с фалшифицирани и опасни за здравето храни и напитки (НАС).

Военен полицай в цивилни дрехи купил марката билков чай от същия магазин, за да бъде тестван в лабораторията на НАС. Резултатите показали, че чаят съдържал малки прибавки листа на кока, които при разтваряне изпускали "чувствителни" количества кокаинов хидрохлорид, тоест активната съставка на наркотика. Карабинерите определели продукта като "потенциално опасен", тъй като ефектът от него бил достатъчно силен, за да повлияе на сетивата и реакциите на водач на МПС.

Започнало разследване с основен преглед на документацията на собственика на магазина. Тя се оказала напълно редовна и доказвала, че той от дълго време купувал този чай от перуански търговец на едро, който има фирма в Милано. Военните спецполицаи били смаяни от факта, че в продължение на години чаят безпрепятствено е преминавал митническите проверки за законен внос. Наредено е продуктът да бъде конфискуван от търговската мрежа, а разследването е насочено към неговия единствен перуански вносител в Италия.

(БТА)


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Любопитна преди 2 години
До cnupmucm
Сподели кой е този чай да го тестваме и ние ;)
8
0
 
0
 
! Отговори
ha ha преди 2 години
"попитах" Уикипедия, и "тя" ми каза, че найстина коката се добива от листата на растението "кока", така, че от плодовете може да си направите компот или сладко ако има такива.
7
0
 
0
 
! Отговори
neo5 преди 2 години
Nat Geo не сте ли гледали?! Там имаше програма - Наркотици ООД, та за серията с коката даваха как от производителя, който печелеше само 50-60 долара, се стигаше до големите градове на САЩ и крайния потребител трябваше да "киха" с по 150-200 долара за грам, зависи от качеството. Пълна мизерия беше при производителя, живееше в една колиба с жена си и детето си, но каза, че му стигали тези долари за целия сезон (за годината)!!!
6
4
 
2
 
! Отговори
Щиглиц преди 2 години
кой е тоя чай ?
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Млка подробност

1 грам чист или почти чист кокаин струва на производителя 1 долар.
Айде бегай да береш 100 кила листа....за половин долар.
4
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Tulski

пълен неграмотник си.
Коката е в листата, младите листа.
И като се берат, се оставя поне 30% от листната маса, за да има и за следващото бране..
3
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е сега вече този чай ще е много търсен, а англичаните в 4 следобед ще са много весели
2
11
 
8
 
! Отговори
Млка подробност преди 2 години
от 100 килограма кока се прави един грам кокаин. Айде спрете се малко .
1
7
 
14
 
! Отговори
cnupmucm преди 2 години
Що за глупости! Чаят е напълно безвреден. Имам вкъщи. Даже не бих казал и че ободрява