Съветът за сигурност на ООН заплаши Северна Корея

Действията на КНДР са заплаха за международния мир
42
Съветът за сигурност на ООН заплаши Северна Корея
Снимка: БТА

Съветът за сигурност на ООН заяви, че скоро ще започне да подготвя нови санкции срещу Северна Корея и категорично осъди последния й ядрен тест като "несъмнено нарушение" на предишни резолюции на ООН, налагащи санкции на КНДР заради ядрената й програма, предаде Асошиейтед прес.

На извънредно заседание, свикано след съобщението на Пхенян, че е извършил успешно изпитание на водородна бомба, Съветът за сигурност прие декларация, в която заяви, че действията на Северна Корея са заплаха за международния мир и сигурност и обеща да предприеме "по-нататъшни действия".

Тази формулировка се използва обикновено, когато става дума за санкции. Ако се стигне до такъв развой, това ще са петите поред санкции срещу Северна Корея, откакто през 2006 г. тя извърши първия си ядрен опит.

Твърденията на Пхенян за изпитание на умален модел на водородна бомба бяха посрещнати с тревога, но и с известна доза скептицизъм, тъй като според специалистите КНДР все още няма потенциал да създаде толкова сложно технически устройство, каквото представлява водородната бомба.

На снощното закрито заседание никой от 15-те члена на Съвета за сигурност не се е изказал срещу възможността да се наложат нови санкции на КНДР, каза украинският представител.

Същевременно министерството на отбраната на Южна Корея обяви, че не вярва, че тестът, който Северна Корея обяви, че е извършила с мощно ядрено устройство, е бил успешен, предаде Ройтерс. Агенцията се позовава на южнокорейската агенция Йонхап.

В знак на протест срещу изпитанието обаче Южна Корея ще ограничи до минимум влизането на работници в общата индустриална зона Кесон на двете Кореи, каза представител на министерството на обединенито. Ще бъдат замразени и нови инициативи за сътрудничество със Северна Корея.

Тази нощ стана ясно, още, че след съобщението на Северна Корея, че е извършила ядрен опит, държавният секретар на САЩ Джон Кери е провел телефонни разговори с колегите си от Южна Корея и Япония - Юн Бьон-се и Фумио Кишида. Кери е потвърдил твърдия ангажимент на САЩ към сигурността на двете страни и е наблегнал на необходимостта светът да бъде единен в реакцията си срещу действията на Пхенян, съобщи Ройтерс.

Телефонен разговор по същия въпрос се е състоял и между американския президент Барак Обама и японския премиер Шиндзо Абе, съобщи агенция Киодо. Двамата лидери са обещали да си сътрудничат тясно по проблема за ядрените опити на КНДР. За да бъдат предотвратени бъдещи ядрени изпитания в Северна Корея, важно е международната общност да вземе решителни мерки, е заявил Абе, цитиран от ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: ООНядрен опитКНДР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
О О Не. На тоя етап Северна Корея не изглежда толкова луда. Поне не се самубива.