Уволниха шефа на полицията заради насилията в Кьолн

По този начин ще бъде върнато доверието в обществото
8 яну 2016 19:30,
47
Уволниха шефа на полицията заради насилията в Кьолн
Снимка: БТА

Полицейският началник на Кьолн беше уволнен след критики за несправяне с насилствените сблъсъци и действия в западногерманския град в новогодишната нощ, предаде Ройтерс.

60-годишният Волфганг Алберс трябваше да напусне поста, за да бъде "върнато общественото доверие", заяви вътрешният министър на провинция Северен Рейн-Вестфалия - Ралф Йегер, цитиран от ДПА. Той изтъкна, че Алберс е проявил разбиране по въпроса.

"Моето решение /за уволняването на Алберс/ е необходимо, за да бъде възстановено доверието на обществото в кьолнската полиция", добави Йегер.

Според полицейски съобщения група от около 1000 мъже от чуждестранен произход са заплашвали, ограбвали и упражнявали сексуален тормоз над жени в центъра на града през новогодишната нощ.

Алберс стана обект на остри критики, след като се изясни, че броят на полицаите в града е крайно недостатъчен и те са зле подготвени за борба с масови престъпления. Над 100 жени са подали оплаквания, че са били подложени на сексуални посегателства и кражби, включително и две изнасилвания, на площада пред централната гара и прочутата Кьолнска катедрала в празничната нощ.

Картината на тези масови издевателства се очерта със закъснение, след като на 1 януари полицията излезе със съобщение, че новогодишните празненства в града са преминали "спокойно". Реалната картина започна да се изяснява едва на следващия ден, което доведе до обвинения в потулване на истината.

Според местния вестник "Кьолнер анцайгер", който цитира неназовани полицейски синдикални източници, полицейските началници съзнателно са премълчали информацията за идентичността на заподозрените нападатели, за да не разпалват ксенофобски настроения в Германия.

Интернет изданието на списание "Шпигел" съобщи днес, че правоохранителните органи вече са получили около 200 жалби за правонарушения, извършени в центъра на Кьолн в новогодишната нощ. Повечето са от жени, оплакващи се за сексуални похождения срещу тях.

Сайтът отбелязва, че полицията е успяла да намери много откраднати в същата нощ мобилни телефони в Кьолн. По данни на "Шпигел" те са открити в приюти за бежанци или в непосредствена близост до тях.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
23
 
! Отговори
СС преди 8 години
Адолф Хитлер БАЩАТА на чиста ЕВРОПА, алчните кравефермери го спряха в неговото начинание... за жалост....
4
2
 
32
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
Изкупителна жертва, човека не е направил нищо защото така са му наредили, а доверието ще си го заслужите и върнете когато ги изгоните обратно от където са дошли, ЯСНО?
3
2
 
19
 
! Отговори
е да де преди 8 години
Че то у нас сите начело с глаДния секретар и онова недоразумение министърКата по тази логика трябва да си ходят.
2
0
 
29
 
! Отговори
ss преди 8 години
тези гости Хитлер най ги обичаше като излизат през комините, когато това пак стане факт ще се оправи Германия и Европа
1
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Точно гербаджийска работа уволняват го за несправяне с проблрма. Ако беше изпълнил задълженията си щяха да го съдят че репресира гостите на фрау меркел!