В Скопие заподозряха, че не си познаваме знамето

Унгарско знаме на поклонението на Мара Бунева внесе объркване
11 яну 2016 15:23, Елка Василева
33
В Скопие заподозряха, че не си познаваме знамето
Кадър: YouTube

Хора от Македония и от България за поредна година се поклониха в Скопие пред паметта на Мара Бунева. Присъстващите развяваха български флагове, знамена на ВМРО и сред тях – и унгарско знаме.

Според медийна публикация в Македония българските следовници на Мара Бунева се били поклонили на герба на Унгария, вместо на българския.

В материал под заглавие „Сбъркана сценография: Българите славиха Бунева с унгарски знамена“ македонският „Телеграф“ пише, че нейните привърженици са марширували в Скопие със знамена на Унгария. Изданието пише, че вместо знаме на България, което е бяло-зелено,червено, те са носили червено-бяло-зелени знамена.

Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки уточни пред Dnes.bg, че знамето е било на унгарски националисти, които, както той се изрази, са наши добри приятели.

Известна е историческата връзка между българските и унгарските националисти и то точно по темата Сърбия и сръбската окупация, каза Джамбазки. Когато говорим за Войводина, дали някой се замисля какви хора живеят във Войводина, попита риторично евродепутатът, имайки предвид, че освен унгарско малцинство в сръбската област живеят и българи.

Човекът с унгарското знаме на поклонението на Мара Бунева в Скопие е студент в София, наш приятел, каза евродепутатът.

Ангел Джамбазки уточни още, че пред паметната плоча на Мара Бунева е бил поднесен венец с унгарското знаме. Тези завършени идиоти дори не са видели венеца, коментира евродепутатът по повод на публикацията.

Както и през предишните години, в църквата „Св. Димитър“ в Скопие в неделя беше отслужена панихида в памет на Мара Бунева, след което бяха поднесени цветя на паметната й плоча близо до каменния мост на река Вардар.

На 13 януари 1928 г. в Скопие Мара Бунева изпълнява смъртната присъда над сръбския сатрап Велимир Прелич, след което се прострелва. Умира по-късно от раните си.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Друго си е да имаш вентилатор на знамето - всички го познават :))
6
0
 
46
 
! Отговори
ninini преди 8 години
Наистина е така, унгарските националисти са приятели с нашите.
5
4
 
20
 
! Отговори
Един Българин преди 8 години
Пропагандата в Македония е на нивото и от времето на ефрейтор тито. В. "Телегра" да не е на Груевски или македонския Пеевски? :))) А в крайна сметка какво лошо има други народи да почитат самоуважението и жертвоготовността на нашия? Аз уважавам защитата на СССР през ВСВ, но няма как да уважавам колонизирането на България от трети украински фронт.
4
2
 
27
 
! Отговори
2013 преди 8 години
Хаха, а най-голямата глупост е че слагат субтитри на Джамбазки. Аз им разбирам всичко на македонския диалект, тия да са чак толкова *** та да не разбират книжовния български, не ми се вярва...
3
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези от АТАКА си носят руското знаме и изобщо не познават българското !
2
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сръбските комунисти нямат спирка да плюят по България и националистите ни.
1
1
 
56
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
На сърбомакедонците им е простено да не знаят че има и унгарци и унгарски националисти. Нали първия човек е австралопитек, пардон сърбомакедонец. Тогава просто не е имало други...