Барак Обама: САЩ в упадък? Напротив – №1 сме!

ИД е заплаха, но не екзистенциална, твърди в реч US президентът
Обновена: 13 яну 2016 08:07 | 13 яну 2016 07:23,
419
Барак Обама: САЩ в упадък? Напротив – №1 сме!
Снимка: Ройтерс

"Ислямска държава" не е екзистенциална заплаха за САЩ, заяви президентът Барак Обама в последната си реч "За състоянието на съюза", произнесена пред Конгреса във Вашингтон, съобщиха световните агенции.

Той изтъкна, че твърденията, според които борбата срещу ИД е "Трета световна война" са преувеличени и наливат вода в мелницата на джихадистите. "Ние просто трябва да ги наричаме такива, каквито са - убийци и фанатици, които трябва да бъдат изкоренени, преследвани и унищожени", добави той, цитиран от Ройтерс.

Президентът призова Конгреса да одобри законопроект за използване на американските въоръжени сили в борбата срещу ИД. "Ако Конгресът сериозно смята да спечели тази война /с тероризма/ и иска да изпрати сигнал на нашите войници по цял свят, вие най-накрая трябва да разрешите използването на въоръжени сили против групировката "Ислямска държава", заяви Обама. "Гласувайте за това", призова той американските законодатели.

Обама посочи, че и Ал Кайда, и "Ислямска държава" представляват "пряка заплаха" за американците. В същото време, по думите му, САЩ не могат да се опитват да превземат или възстановят всяка страна.

Обама говори и за икономическото състояние на САЩ. По думите му твърденията икономическият упадък, за който говори конгресът, са несъстоятелни.

"Всички приказки за икономически упадък на Америка са политическо празнословие /.../ както и риториката, че нашите врагове стават по-силни, а Америка - по-слаба. Съединените американски щати са най-могъщата държава в света", каза Обама под бурните овации на аудиторията, предадоха световните агенции.

Той добави, че законодателите трябва да решават големите въпроси независимо кой ще бъде следващият президент, включително: как да се предоставят икономически възможности, как да се направи технологията полезна за хората, как да се поддържа сигурността на САЩ и как да се подобри политическия климат.

Обама призова Конгреса да одобри споразумението за Транстихоокеанското партньорство, за което минал
ата година се договориха 12 страни, предаде ДПА. Това търговско споразумение "ще отвори пазари, ще защити работниците и околната среда, и ще укрепи американското лидерство в Азия", каза президентът. "Ако искате да покажете нашата сила през този век, одобрете това споразумение", обърна се Обама към законодателите.

В словото си президентът постави пред здравеопазването на страната задачата да победи рака. По думите му, в това направление ще бъдат положени нови общонационални усилия, които ще бъдат координирани от вицепрезидента на САЩ Джо Байдън, уточни Обама, цитиран от ТАСС. "Нека превърнем Америка в страна, която веднъж и завинаги е излекувала рака", призова президентът.

В речта си Обама призова отново да се отмени търговското ембарго срещу Куба, година след началото на историческото нормализиране на дипломатическите отношения между бившите врагове от студената война, предаде Франс прес. "Изминалите 50 години в изолиране на Куба не успяха да насърчат демокрацията" в страната и доведоха до отстъпление на САЩ в Латинска Америка, каза Обама.

"Искате ли да засилите наше лидерство и доверието към нас в Западното полукълбо? Тогава признайте, че студената война е приключила. Вдигнете ембаргото", призова Обама в обръщението си към Конгреса, доминиран от републиканците.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


419
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
29
 
! Отговори
налудничави идеи преди 8 години
Укротете Обамата, с неговите налудничави идеи да владее и да управлява света, и тогава всички световни кризи ще бъдат преустановени.
27
4
 
18
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 8 години
НОМЕР ЕДНО СТЕПО ТОВА,ЧЕ СЪЗДАДОХТЕ ИД И НЕ МОЖАХТЕ,Т.С НЕ ИСКАХТЕ ДА СЕ СПРАВИТЕ С ТЯХ,НОМЕР ЕДНО ПО СЪЗДАВАНЕ НА СИТУАЦИИ В СВЕТА ОТ КОИТО ДА ИМАТЕ САМО ПОЛЗА,ТОМЕР ЕДНО СТЕ ПО ЛИКВИДИРАТЕ НА ДЪРЖАВИ ЩОМ Е ВАШ ИНТЕРЕС,НАШАТА ДЪРЖАВА Я НАПРАВИХТЕ КУКЛА НА КОНЦИ И ДО 30 ГОДИНИ ЩЕ БЪДЕМ САМО ТЕРИТОРИЯ,НЕ СИ ПЛАЩАТЕ ЗА БАЗИ,СКЪП ТОК,КРАДЕТЕ ОТ ВСЯКЪДЕ И ПРИСВОЯВАТЕ ЗАТОВА СТЕ БОГАТИ,ЗА СМЕТКА НА ОСТАНАЛИТЕ НАРОДИ В СВЕТА,ОТ ПРОКАРАНАТА ОТ ВАС" ДЕМОКРАЦИЯ" УДАРИХТЕ ГОЛЯМАТА ПЕЧАЛБА С ДЕМОКРАЦИЯТА
26
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Номер едно сте по размер на дълга, по затлъстяване на населението, по разбиване на суверенни държави, по кражба на природни ресурси и по употреба на друсащи субстанциисигурно има и друго.
25
5
 
14
 
! Отговори
сссссссссссссс преди 8 години
До СТРАНДЖАТА.....Само че Русия е един от най-големите кредитори на САЩ--така че не ги мисли руснаците--а реви за краварчовците--че като им спрът парите ще стане мазало в САЩ...
24
3
 
15
 
! Отговори
ПреЦедента преди 8 години
Българските туркофили яко са налазили . Странджата и Шопа сложете си по една снимка с *** !
23
6
 
20
 
! Отговори
до 33 преди 8 години
В каравани живеят 10 млн., останалите живеят в коптори и кашони. За тях караваната е лукс.
22
12
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Руските банки се нуждаят от обновление и разширение... - вече не побират рублите... - въвежда се и ново понятие - бала банкноти...
21
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СТРАНДЖАТАИдея си нямаш за американските бедняци. В държава ,която се хвали по този начин една трета от населението са бедняци, без дом, без осигуровки и без доходи. Ако някога отидеш и ги видиш, ще разбереш много истини за света. Но едва ли, живей си в заблуди, те са безплатни.
20
3
 
9
 
! Отговори
Една преди 8 години
Има основание - имат най-добрите печатници за пари и всякакъв вид илюзии.Ясно е за всички, че на американциите трябва редовно да им се включват подобни халюциногени в системата, за да приемат всичко, което се случва спокойно, ведро и да си гледат секса.
19
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само през 2015 година са изсипали 23 хиляди бомби в 6 страни. И това си е икономика.
18
15
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
До РЕАЛНОАко не е САЩ... - светът щеше да бъде една Северна Корея
17
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СТРАНДЖАТА..еми ходи в САЩ бе-да ти се радват латиносите и африканците--тогава ще си богат на уууйооо.еее....
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че какво друго да каже в края на мандата си .......
15
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искал една по-мирна планета за децата ?! Да уточни обаче за кои деца.
14
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе краварите са сила и това е, за съжаление! Печатат долари, а те се вдигат! По-скоро еврото и рублата ще стават за тоалетна хартия - Европа ще стане халифат, а Русия до 2 години ще изхарчи целия си резерв! Обонго безспорно е клоун и е гола-вода, най-слабия хамерикански президент! Стягайте се, там година идват още 10 млн. ***, а на краварите им дреме!
13
2
 
25
 
! Отговори
РЕАЛНО преди 8 години
Че то САЩ ако не водеше тези агресивни войни по целият свят,отдавна да е фалирал бе Обамчо--нали войните са нац. ви доктрина...Иначе кой ще търгува с вашият продънен долар.Садам искаше да го отхвърли-убихте над 2,5 милиона иракчани...Кадафи искаше да търгува нефта си без долари-унищожихте Либия....И още милиони жертви по света...Така че,РАНО или КЪСНО ще бъдете и вие унищожени.....
12
14
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
До реалито е таковаАмериканските "бедняци" са пет пъти по-богати от теб...
11
5
 
25
 
! Отговори
Отличници преди 8 години
И по духовен упадък сте номер 1
10
7
 
31
 
! Отговори
реалито е такова преди 8 години
Със 30 милиона тотални бедняци едва ли сте 1 .....и това по официални данни...и с 14% безработица едва ли сте 1.....
9
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ФАЩ са в най-големия си политически и икономически упадък а тая торба с кокали взела да размахва комунистически лозунги презокеанска дървена ***. Навря ли в Путин в *** г*з.А Европа скоро ще е секта на ИДИЛ.