НАТО няма да ограничи ПРО-то заради заплахата от КНДР

Алиансът обяви, че не може да приеме руските искания
13 яну 2016 09:14, Елка Василева
41
НАТО няма да ограничи ПРО-то заради заплахата от КНДР
Снимка: архив, Reuters

Страните от НАТО не могат да приемат руските искания за ограничаване на противоракетната си отбрана, тъй като съществува заплаха от Северна Корея, заяви високопоставен представител на Държавния департамент, цитиран от Ройтерс.

Миналата седмица КНДР заяви, че е изпробвала водородна бомба, което би означавало подобряване на капацитета й да удари Япония и САЩ и това укрепва решителността на Вашингтон да подсили противоракетната отбрана, на която се противопоставя Русия.

"Няма да се съгласим да ограничим системите си, защото ни е нужна гъвкавост за справяне с динамичната и развиваща се заплаха", каза заместник помощник държавният секретар за контрола над въоръженията Франк Роуз.

"Северна Корея има голям брой балистични ракети и често ги тества", каза Роуз и добави, че КНДР вече може да достигне Южна Корея и по-голямата част от Япония, както и потенциално САЩ.

САЩ поемат по-голямата част от противоракетния щит на НАТО, но през 2012 г. Алиансът се съгласи да развие капацитета си за противоракетна отбрана в Европа.
Румъния прие да разположи отбранителна система на територията си, а в Турция вече има радар за засичане на ракети. През септември САЩ изпратиха в Испания ескадрен миноносец - един от четири кораба, които са част от противоракетния щит. От 2018 г. и Полша ще приеме елементи от този щит, като изграждането на обекта започва тази година.

"Тези съоръжения имат за цел да отбраняват европейската част на НАТО от заплахи, идващи извън евроатлантическата зона. Те не са насочени срещу Русия", увери Роуз.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
7
 
22
 
! Отговори
Челен опит преди 8 години
До TeoНякой има интерес от старт на гореща война. Само за изминалата година Русия получи най-малко три провокации-покани да бъде така добра да започне.
11
21
 
14
 
! Отговори
Таварищ Путкин преди 8 години
Рублата се срива идват нива 100 рубли за долар, петрола пада до 20 долара за барел и по надолу, Всички русифилистични енергийни проекти се разпадат, руската мафия няма пари да плаща на петоколонниците да плюят и да ***, Лукойл бяха изгонени от балтийските републики, Време е и в БГ да се спре монопола на Лукойл и финансирането на русифилистиците, тази подчовешка *** незаслужаваща да диша въздуха на майка България...Русия губи позиции и скоро тумора на русофилството ще се излекува.
10
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не мога да разбера какво са се разпищяли пак артьомкитем те все едно нямат ракетен щит? Освен това ракетният щит е предназначен за неутрализиране на заплахи от изстреляни ракети и евентуално самолети - тогава, ако не планират да нападат Европа или САЩ, защо реват на умряло? Настроиха целия свят срещу себе си с агресивното си поведение, с изключение на няколко фалирали и измиращи от глад държави, и сега се чудят защо хората се пазят от тях...
9
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 14 Кaто руски губернец кво общо имaш с БЮДЖЕТA НA НAТО, КОЙТО РЕAЛНО Е ВОЕННИЯ БЮДЖЕТ НA СAЩ???? AМЕРИКAНЦИТЕ си хaрчaт ТЕХНИТЕ ДОЛAРИ, ти си ГЛЕЙ рублятa проскубaнa (80 зa 1$) ХAХAХAХ
8
16
 
7
 
! Отговори
Брaнник преди 8 години
рускитеaгенти гaз пикaят по южния пAток aхaхaхaсупер е сутрин дa ти опрaвят нaстроението с русофилски aфоризми итъпни
7
4
 
24
 
! Отговори
Teo преди 8 години
Гледам географската карта и нещата не ми се връзват нещо. "НАТО няма да ограничи ПРО-то заради заплахата от КНДР" ... в последствие се казва, че НАТО развива капацитета на противоракетния си щит в Европа, и в частност Полша и Турция. Та, къде са Полша и Турция и къде КНДР. Някой тук много лъже, но не мога да разбера кой ;). Трябва да се замислим кой има ползва от надпревара във въоръжаването. Някой има интерес от рестарт на студената война, но както винаги това не са обикновените хора!
6
6
 
23
 
! Отговори
до 6 преди 8 години
Всеки ден в натовската армия на тоя нобелов лауреат за мир се самоубиват 13 човека, още толкова умират във войните, ти защо не отиваш да се биеш нали си много важен *** се бий форумен плъх.
5
5
 
14
 
! Отговори
zeus преди 8 години
До Таварищ ПуткинТи не забравяй, че уж сме демокрация и всеки може да изрази свободно мнението си, дори да не ти харесва ;) Пращането в Сибир беше в един друг строй, против който уж си.
4
30
 
9
 
! Отговори
Таварищ Путкин преди 8 години
Драги русофили, колкото и да ви е гадно и колкото да плюете не забравяйте, че България е в ЕС и НАТО така, че каквото и да си говорите е напразно ако не ви харесва в България стягайте куфарите и бегом към Масква и Северна Корея хахаха
3
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отвсякъде ги бият отвсякъде се въоръжават Европа тъне във терор в Сирия се води война. но наглите кравари не искат да се отеглят, нахалници. Като не искат с добро ще се отеглят с шамари.
2
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разбира се, че тъй. До оня ден нямаха водородна бомба ама си направиха за да се пазят от вашето ПРО, сега бомбата на дебелия Ким ще се изсипе в ислямистка Европа вместо във Фашингтон кое е по-добре не знам, дано Путин ви размаже .
1
5
 
35
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Северна Корея нямат ракета, която да стигне до САЩ. Американците са царе в измислянето на заплахи, важното е да се дават колосални суми за "отбрана" и да поддържат стотици бази по целия свят ;)