Al Jazeera развя бялото знаме в САЩ

Опитът й да пробие в страната се оказа неуспешен
14 яну 2016 10:22, Бойчо Попов
12
Al Jazeera развя бялото знаме в САЩ
Снимка: Ройтерс

 Арабският новинарски канал Al Jazeera ще закрие своето американско поделение на 30 април. Това обяви Al Jazeera America в сряда, като добави, че причините за решението са икономически. Във вътрешнокорпоративно писмо генералният директор Мустафа Сауг пише: „Предвид икономическите предизвикателства на американския медиен пазар нашият бизнес модел вече не е удачен“. Въпреки това обаче Al Jazeera ще разшири останалите си дигитални услуги в САЩ, предава AFP.

Al Jazeera America стартира през август 2013 г. в САЩ с централа в Ню Йорк. За канала финансираната от eмирството Катар телевизия Al Jazeera успя да привлече реномирани американски журналисти и откри студиа в десетки градове на страната.

За да получи място в кабелните и сателитните програми в страната, в началото на 2013 г. Al Jazeera купи за около 500 млн. долара успешния новинарски канал Current TV на бившия американски вицепрезидент Ал Гор. 

Но Al Jazeera America не успя да постигне икономически успех. И до днес каналът е на задните места по гледаемост и се бори с предразсъдъци. Броят на зрителите никога не мина няколко десетки хиляди. Преди всичко консерваторите смятат, че Al Jazeera е антизападна и антиизраелска телевизия.  За много зрители в САЩ тя се асоциира с антивоенните репортажи за конфликтите в Ирак и Афганистан.

"Хората в Америка асоциират Al Jazeera с мюсюлманския свят и арабския свят или исляма и те имат проблеми с това", казва Джими Шефлър, консултант в областта на платената телевизия в The Carmel Group. "Има известна параноя, когато става въпрос за Al Jazeera", коментира и професорът по телевизия и популярна култура в Syracuse University Робърт Томсън.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: Al Jazeera
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
5
 
! Отговори
до 7 преди 8 години
Да, да. Чакай да се приберат бежанците като спре войната. По-голямата част, дори масата, не избягала от войната просто, а е дошла да пипа бели женски дупета и да стои на социални помощи без да си мръдне пръста. Европейската социална и солидарна система е създадена от бели хора за бели хора. Но намърдат ли се диваците в Европа, тогава само една швейцарска или американска система помага. Нищо друго!
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Хората в Америка асоциират Al Jazeera с мюсюлманския свят и арабския свят или исляма и те имат проблеми с това"Е, ами с какво да го асоциират? С ватиканския новинарски канал ли? Да си взимат фанатичната пропаганда и да се махат и от Европа. И то не само от телевизията, ами и от интернет!
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Преди всичко консерваторите смятат, че Al Jazeera е антизападна и антиизраелска телевизия. За много зрители в САЩ тя се асоциира с антивоенните репортажи за конфликтите в Ирак и Афганистан".-----------------------------Ами прави са. За справка - излъченият филм за турците в България.
6
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
щогто американците са ал джазира, за това. навсякъде се намесиха, тук не могат. а всеки знае как се спира бежанският поток - със спиране на войната! ама си чакаме трета световна явно :(
5
5
 
20
 
! Отговори
... преди 8 години
Епа инак ич не ги харесвам американците, ама за тая работа мога да им кажа едно БРАВО! Тия камилари да си пускат тележизията дам де им хваща както те казват декиш! А и по пустинята може също!
4
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо от американската демокрация копираме само това което не трябва?
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименДо СТРАНДЖАТАРимува се и с таф-так!
2
9
 
20
 
! Отговори
до странджата преди 8 години
За това пък в щатите успешно функционира RT. С пазарен дял над 20%, изпреварвайки CNN.
1
28
 
13
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Да ходят в Масква...