UK печат: Кремъл отговорен за смъртта на Литвиненко

Огласяват доклад с изводите на британското разследване
Обновена: 21 яну 2016 10:56 | 21 яну 2016 10:52, Елка Василева
92
UK печат: Кремъл отговорен за смъртта на Литвиненко
Александър Литвиненко. Снимка: архив, Reuters

Тази сутрин се очаква да бъде огласен докладът с изводите от британското разследване на убийството чрез отравяне на бившия руски разузнавач и критик на Кремъл Александър Литвиненко. Според в. "Гардиън" е възможно съдия Робърт Оуен, който оглавява разследването, да посочи като отговорна за деянието Русия, с риск да възобнови напрежението в отношенията с Кремъл.

Литвиненко почина през 2006 г. в лондонска болница, след като беше отровен с изключително токсичното радиоактивно вещество полоний-210, чието наличие много трудно може да се установи, припомня вестникът. Той отбелязва, че британски дипломати са призовали премиерът Дейвид Камерън да не обявява евентуални санкции в отговор, за да не изложи на риск преговорите във връзка със сирийския конфликт.

Още по темата

Шефът на руската агенция за борба с наркотиците Виктор Иванов отрече твърденията, че е наредил убийството на бившия шпионин и определи разследването на смъртта му като "театър на абсурда". Адвокатите на вдовицата на Литвиненко - Марина, изказаха предположение, че Иванов, дългогодишен сътрудник на президента Владимир Путин, може да е наредил убийството, посочва "Гардиън".

Пред "Гардиън" Иванов заяви от Москва, че шестмесечното разследване е добре подготвена политическа поръчка. "Лъжи открай докрай", каза той.

Съдът изслуша свидетелства, че Литвиненко е убит от бившия агент от КГБ, а сега руски депутат Андрей Луговой и от Дмитрий Ковтун, но да се отговори на въпроса кой точно в руското правителство е дал нареждането е трудно.

Кремъл ще бъде обвинен в убийството на бившия руски шпионин Александър Литвиненко в доклад от общественото разследване. Изводите, че агенти на руската държава са отговори за смъртта на дисидента, се появяват в момент, когато Великобритания работи с Москва за справяне с "Ислямска държава" в Сирия на фона на напрежение заради руските войски в Украйна, пише в. "Индипендънт". Вчера британският министър на отбраната Майкъл Фалън съобщи, че Великобритания ще изпрати допълнителен военен персонал в страните от НАТО в Източна Европа заради потенциална заплаха от руска агресия, отбелязва всекидневникът.

Правителствен източник е казал пред в. "Дейли телеграф", че докладът от разследването ще покаже, че руското правителство - макар и не лично президентът Владимир Путин - е искало смъртта на Литвиненко. Ще стане съвсем ясно, че разпорежданията са дошли от Кремъл, че заповедите са дошли от правителството, е посочил цитираният източник.

Смъртта на Литвиненко прати отношенията между Обединеното кралство и Русия в най-ниската им точка за времето след края на Студената война. Днес, след обстойно обществено разследване, при което бяха изслушани показания на 62-ма свидетели и проучени 15 000 страници документация, съдия Робърт Оуън ще обяви заключенията как е починал бившият шпионин, посочва в. "Файненшъл таймс".

Литвиненко искаше да изобличи корупцията в руската Федерална служба за сигурност, докато тя се е оглавявала от настоящия президент Путин и водеше кампания за разобличаване на участието на ФСС в серия взривове в жилищни блокове в няколко руски града през 1999 г. Няколко руснаци, които направиха същото, в крайна сметка намериха смъртта си, припомня вестникът.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
4
 
! Отговори
тя преди 8 години
Този предател е потърсил политическо убежище във Великобритания през 2000 година , а го "убиват" 2006 година. Има ли логика, да го оставят руските тайнеи служби да плюе цели 6 години и тогава да решат да го убият ? Така , че това убийство е извършено от английските служби , защото той е престанал да бъде интересен за тях и с премахването му ще хвърлят вината върху Кремал ! ДА ама НЕ !
56
1
 
4
 
! Отговори
Онуфренко преди 8 години
Не пропуснаха да напишат, че имало и руски войски в Украйна. Пълни глупости!!!
55
1
 
5
 
! Отговори
Жельо преди 8 години
Гошо ми каза, че чул някви да си приказват на спирката, че на единият от тях съседът му казал, че братът на един негов колега дочул, че май знае кой е крадеца. Разбрах долу горе същото!
54
1
 
4
 
! Отговори
онз преди 8 години
ингилизите много се открехнаха на разкрития нещо. по принцип медиите са активни ако некой от политюците сгази лука, или има предстояща държавна спогодба за която обществото е добре да не е чак толко добре информирано
53
3
 
3
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 8 години
До позитано 20-Не съм съгласен че руссия трябва да се унищожи.ТОГАВА КОЙ ЩЕ ДОСТАВЯ НА ЕВРОПА ГАЗ И НЕФТ??? С ТЕБЕ ДВАМАТА ЛИ ЩЕ МРЪЗНЕМ В СИБИР ДА ГИ ДОБИВАМЕ-ТАКА СИ Е ПО-ДОБРЕ...
52
1
 
13
 
! Отговори
НАЙДЕНОВ преди 8 години
МИ БРАВО НА КРЕМЪЛ, БРАВО НА ПУТИН. ТАКАВА Е СЪДБАТА НА ПРЕДАТЕЛИТЕ.
51
1
 
15
 
! Отговори
тя преди 8 години
Предателите се убиват , какво толкова е станало ? Който и да го е сторил ,добре е направил. За всяко нещо в света - Путин е виновен! Айде "сига вече"!
50
1
 
8
 
! Отговори
Боби преди 8 години
Чета статията и се чудя да се смея ли или да плача?1. Ако искаш да елиминираш някой където и да е по света за това си има по-големи или по-директни професионални убийци. Единия започва да преследва колата на целта а другия ползвайки данните от местоположението на целта го пресреща и челен сблъсък. "Помагащите" трети лица на пострадалите срязват сънната артерия на целта или нещо подобно.2. Полонии, Кураре и прочие са наистина глупости в реалния свят3. Могат просто да го РАЗСТРЕЛЯТ от 5 метра
49
5
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
Човекът от снимката ,изглежда много по читав от Путин.
48
9
 
7
 
! Отговори
позитано 20 преди 8 години
Търпението свърши. Русия трябва да се унищожи , за да настъпи мир на света.
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Зелените Т. пак са се напънали до посиняване!Абе ей нямате ли си нещо друго да се занимавате? Или пак ще ви свиват щата?
46
1
 
8
 
! Отговори
бг преди 8 години
Хага действа толкова независимо от НАТО-ОТАН,колкото Гестапо от Хитлер и МИ-1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13 от Кралицата.
45
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма кой друг да е, те имат мотив, възможност, а и всички знаем че руските са човеко-ненавистни хомофоби. Следствието по бързата процедура и да настаняват Потен и другите великоруски тарикати на топло в Хага. Малко и те Европа да видят..
44
8
 
9
 
! Отговори
бг преди 8 години
Българите и руснаците са извършили зверство на връх Шипка.
43
2
 
9
 
! Отговори
бг преди 8 години
Милошевич е използвал убеднен уран срещу Англия и Холандия.
42
3
 
6
 
! Отговори
бг преди 8 години
Виктория Нюланд е внучка на Троцки.
41
2
 
13
 
! Отговори
Ъ преди 8 години
...а Кенеди нашите или вашите го убиха?!....
40
2
 
9
 
! Отговори
бг преди 8 години
Елиот Ал Багдади е таен свидетел по делото.
39
5
 
5
 
! Отговори
кокоspa преди 8 години
Ха добър ден!!!Русия има отколешни традиции в отстраняването на неудобни.За пример Лев Троцки са го намерили в Мексико за да го убият.Инакомисленето никога не е поощрявано на руска земя-та сега ли?
38
3
 
11
 
! Отговори
бг преди 8 години
Ако Литвиненко беше жив днес,щеше да подкрепя Ислямска Държава,Ердоган и Джон Кери.