В ЕС разбират необходимостта от преки газови доставки от Русия

Лавров: Русия не е била инициатор за намаляване на сътрудничеството с България
26 яну 2016 14:44, Елка Василева
71
В ЕС разбират необходимостта от преки газови доставки от Русия
Сергей Лавров. Снимка: Reuters

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че Украйна е ненадеждна като маршрут за транзит на газ към Европа и в Европейския съюз разбират, че е необходимо да се осигурят преки газови доставки от Русия, предаде ТАСС. Лавров каза това на пресконференция за резултатите от 2015 година, коментирайки въпрос за прекратяване на реализацията на проекта „Южен поток“.

Министърът подчерта, че "Русия никога не е била инициатор за съкращаване на търговско-икономическото и каквото и да е друго сътрудничество с България".

"Ние обаче не можехме да чакаме промяна на настроенията в Брюксел по отношение на „Южен поток“ и започнахме да търсим алтернатива", отбеляза той. "На Европа руският газ е нужен, украинският транзит е ненадежден, вие в това можете да се убеждавате всекидневно, всеки ден нашите украински съседи правят някакви изявления, по-специално, че ще повишат 10 пъти цената на транзита, макар цената да е определена в договора". По думите на Лавров "необходимостта от пряко постъпване на руски газ в Европейския съюз е реалност, която се споделя от всички".

През декември 2014 година Русия обяви, че се отказва от Южен поток "заради неконструктивната позиция на ЕС". Министърът изтъкна, че е бил "намерен вариантът „Северен поток-2“, макар че това напълно е могло да бъде „Южен поток“, ако Европейската комисия не е мислела за своите геополитически игри, а за това как да свърши честно работата си и надеждно да осигури енергийната сигурност на Евросъюза".

В същото време Лавров отбеляза, че Русия и България са тясно свързани от историята и културата.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
25
 
! Отговори
majorski преди 8 години
И от цялата патаклама ....България пак загуби .....ЕС трябва да ни компенсира за пропуснати ползи от Южен поток ....по 400 милиона на година ...