Баби американки усмихнаха 48 българи, делят милион в зелено

Нашенците получават между 3303 и 110 107 долара от наследството
Обновена: 27 яну 2016 09:05 | 27 яну 2016 09:00,
30
Баби американки усмихнаха 48 българи, делят милион в зелено
Богатите сестри Ан и Мари. Снимка: "24 часа"

Между 3303 и 110 107 долара – такива чекове трябва да получат до няколко седмици общо 48 българи на възраст между 10 и 88 г. Парите са част от наследството на покойната им баба американка Мери Петроф.

Чековете са подписани миналата седмица от ковчежника на окръг Медисън в щата Илинойс Кърт Пренцлер и са връчени на адвоката на наследниците Майкъл Лаудер.

Решението на съда е категорично: 48 българи имат право да си поделят сумата от 1 360 000 долара, която от 3 години и половина се съхранява в доверителна сметка в американската банка "Колинсвил".

От тези пари ще бъде приспадната комисионата на фирмите, които предложиха на наследниците помощ по случая.

97-годишната Мери Петроф, която почина през 2011 г. и остави колосално наследство отвъд океана, имаше български корени. Родителите й Атанас и Неда Петрови са родом от ловешкото село Казачево.

Двамата пристигат в Америка на 23 юни 1912 г. с кораба "Кампания" от Ливърпул. По онова време Атанас е на 30, а Неда - на 22 г. Двамата току-що са се венчали.

На 21 юни 1914 г. се ражда дъщеря им Мери, а на 14 ноември 1917 г. - по-малката Ан. Бащата Атанас работи в мелница, а жена му Неда върти къщата и гледа децата. С много усилия и лишения през 1930 г. семейството успява да построи малка къща на ул. "Бентън" в Гранит сити, Илинойс. Тъкмо на този адрес семейството е записано в регистрите по преброяването на населението през 1940 г. Там Атанас фигурира като работник, съпругата му Неда - като домакиня, а двете им дъщери - като секретарки.

Атанас умира през 1963 г. Жена му Неда - през 1968 г. Момичетата им не се омъжват и след смъртта на майка си продължават да живеят в малката къща на ул. "Бентън" в Гранит сити.

През 1967 г. двете сестри пристигат на гости в родината на татко си и майка си. Остават няколко дни в София, а после отиват в родното село на баща си - Казачево.

След като състоянието на двете възрастни жени се влошава, те са настанени в старчески дом. През юли 2005 г. бащината им къща е обявена за продажба от техен служебен попечител за 24 000 долара. Година по-късно цената става 50 000 долара, става ясно от местните регистри.

По-малката сестра Ан умира на 92 г. на 10 март 2009 г. Наследява я по-голямата Мери. Тя си отива на 97 г. на 5 септември 2011 г. Последните си дни прекарва в старчески дом в малкото градче Едуардс.

Две седмици след смъртта на Мери, на 20 септември 2011 г., Линда Евърс, която 8 г. преди това е определена за служебен попечител на Мери, подава молба в местния съд да бъде назначена за администратор по наследството. Евърс декларира, че познава имотното състояние на починалата, чието лично имущество надхвърля 1 млн. долара.

Кандидат-администраторката на наследството декларира още, че Мери не се е омъжвала никога, че няма свои или осиновени деца, че родителите й са починали преди нея. В същата декларация споменава, че Мери е имала сестра Ан, която също е починала и не е оставила наследници.

От 2012 г. "американското наследство" стана основна тема за разговор в ловешкото Казачево. Кметството издаде десетки документи, които удостоверяват родствената връзка с богатите американски лели.

30 наследници на сестрите Мери и Ан успя да открие през 2013 г. "24 часа" в България. Част от тях са по линия на баща им Атанас, а друга част - по линия на майка им Неда.

Един от щастливите наследници е клошар в Ловеч. Иван Хитов е ветеринарен фелдшер, но близо 15 г. живее на улицата. Сред другите претенденти за наследството са директор на престижно училище в Ловеч, общински съветник от Левски, бивш журналист от Бургас, адвокат, бизнесмен и журналистка от София, дузина пенсионери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая е още жива: - Ни я знам, ни я познавам, не ме интересува!Тая вече умре: - Аз съм й кръв, толкова обич и грижи съм дал, като родна майкя ми беше.
4
4
 
87
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Нека вземем за...пример американските институции.Ако случаят беше обратен и наследниците бяха в Америка,а наследството в България,всичко щеше да се...потули,или натам щяха да изпратят мижави суми,а всичко щеше да се...опапа от съдии,адвокати и банки за хонорари и незнайни огромни...такси.
3
1
 
28
 
! Отговори
много просто преди 8 години
До bobi - Ne razbrah samo ot kude sa do6li tia pari???сбъдната "американска мечта".
2
15
 
89
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато са били в старческия дом никой от роднините им не ги е потърсил, но за наследството цели 48 са се наредили... Тези пари е трябвало да бъдат дадени за благотворителни цели.
1
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МИЛИЦИЯТА пардон полицията ВЕДНАГА ДА СЕ САМОСЕЗИРА И ДА ПРИБЕРИ ДОЛАРИТЕ ОТ ТЕЗИ НАСЛЕДНИЦИ ..... Убива някой от наследниците и другите доброворно предават парите...