Обвиненията срещу Путин – призив за смяна на режима?

Руски политолози: Обвиненията може да имат сериозни последици!
1 фев 2016 12:22, Елка Василева
294
Обвиненията срещу Путин – призив за смяна на режима?
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Московският вестник "Ведомости" се спира на изявленията на високопоставени служители на американската администрация, които обвиниха руския президент Владимир Путин в корупция, с което предизвикаха рязка реакция руската столица. Освен че бяха окачествени като неприемливи и оскърбителни, тези твърдения според дипломати и експерти, цитирани от вестника, ще имат сериозни последствия и за двустранните отношения, а и за общия международен климат.

Както е известно, преди няколко дни заместник-финансовият министър на САЩ Адам Шубин каза, че Путин бил корумпиран и старателно криел колко бил богат. Неговите твърдения бяха "подпечатани" от говорителя на Белия дом Джош Ърнест, според когото думите на Шубин "по най-добър начин отразяват позицията на администрацията" по този въпрос.

Още по темата

"Ако това не е призив за смяна на режима (в Русия), то най-малкото е сигнал за ограничено сътрудничество", смята шефът на Руския съвет по международни въпроси Андрей Кортунов. Според него с тези обвинения САЩ "са преминали определена граница" в отношенията и ще бъде трудно да се върнат към предишния им формат. Заедно с обвиненията, отправени от Лондон срещу Путин по случая "Литвиненко", твърденията на Белия дом създават впечатление за координирани действия, които са подети не само от Вашингтон, смята Кортунов.

Вестникът впрочем припомня, че съжденията на Шубин също бяха изказани в документален филм за "тайните богатства на Путин" , излъчен по Би Би Си.

Според политолога Фьодор Лукянов в САЩ е налице "дълбоко недоразбиране" за последствията от подобни действия. "Те си мислят, че действат благоразумно, внимателно и предпазливо, защото това са само думи, а всъщност пускат в ход лош сценарий", добавя той.

На пръв поглед това е само виртуална атака, но тя бие по най-главното - по престижа и авторитета на държавния глава, смята той. Високопоставени руски политици неведнъж са изказвали предположение, че целта на САЩ е смяна на режима в Русия, напомня Лукиянов.

С подобни действия в общественото мнение се утвърждава нов негативен образ на руското ръководство, пише ведомости в редакционен коментар, озаглавен "Новата кремлинология" (така открай време на Запад наричат изучаването на тънкостите на съветската, а сега на руската политика – бел.ред.).

"Руската система на властта се разглежда като корумпирана, свързана с криминалните среди, използваща криминални методи и извън страната. Заедно с това все повече нараства търсенето и на "добрата стара кремлинология", чрез която експертите се опитват по редки публични сигнали да разгадаят разположението на силите и актуалните изменения в елита. Именно с нейна помощ можеше да се разбере както става в съветското ръководство", отбелязва "Ведомости".

Според вестника сегашната кампания срещу Путин на Запад е опит за нов удар по репутацията на руския лидер след две години напрегнато външнополитическо противопоставяне, свързано с украинския конфликт. При това се засилват гаданията за положението в путинското обкръжение.

В петък в поредното си издание аналитиците на американската компания "Стратфор" излязоха с предположение, че Путин изпитва трудности с контрола над близкото си обкръжение. "Разбираемо е, че възраждането на "кремлинологията" е свързано с растящата "затвореност" на руската политическа система", отбелязва вестникът.

За разлика от съветския Кремъл обаче, за разгадаването на който "кремлинолозите" трябваше да познават символичния език на разположението (на съветските лидери на трибуната на мавзолея на Ленин) и на уводните статии на "Правда", то разгадаването на руския Кремъл изисква по-скоро познаване на езика и кадровите механизми на криминалните групировки. Информация за Кремъл сега има много, но механизмът на смяна на властта си остава все така скрит за външния наблюдател, пише "Ведомости".

Любопитно е каква е връзката между "затвореността" на руската политическа система и ръста на негативното отношение към Русия на Запад, задава въпрос вестникът. Някога Путин дружеше със Запада, но като че ли не беше приет, и той би могъл да се обиди, да започне да "затваря" Русия, както и да прави резки крачки вътре и извън страната. Но възможно е и друго съчетание: криминалните епизоди, за които се говори, се отнасят към средата на първото десетилетие на новия век и даже към последното на миналия. Ако допуснем, че те са достоверни, ще стигнем до извода, че корумпираната система се е развивала естествено и засилването на "закритостта" е логична крачка за нея. Но репутационният удар се е заформил едва сега, защото за разследванията и съдебните процеси е било необходимо време.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още по темата: Владимир ПутинРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 91Не в Сталинград, а в Ленинград. Но това са подробности.Нека *** от Фашингтон си плямпат. Никой не ги взима на сериозно. Е, като изключим нашитте со.ро.соидни лакеи.
72
4
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
До Анонимен 86 Другарю ! Просто казвам истината погледната в 13 ч и 33 минути . Днес . И си ,,другар *** ,,защото по написаното от теб се вижда че това статукво, теб те задоволявя . А това статукво се защитава и от правителството на България . Правителство съставено от комунисти,ДС и туркофили . Тиквата -комунист ,*** -комунист,Цачева ,Кукувицата-комунистки .Цецо ,-есте апартамента -комунист и служител на ДС . Значи ти си ,,другарю,,Щом си доволен -*** .
71
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Запада подготвя Путин за Хага...затова Кремъл е в паника !
70
2
 
1
 
! Отговори
dp преди 8 години
90 - до 88 - съжалявам ако съм те повторил, не съ видял коментара ти (и сега не го търсих).Очевидното е лесно да бъде казано едновременно от двама души, какво да се прави.
69
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сащ още малко ще кажат ,че Русия е заплаха за света защото има оръжия за масово унищожение както казаха за Садам !
68
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Криво са си направили сметките ФАЩ защото Руснаците са издържали 3 години на глад в Сталинград и са се доказали като издражлив народ.
67
2
 
0
 
! Отговори
до 88 преди 8 години
Оттам нататък се знае какво следва - икономическа блокада, постепенна разруха в Русия докато се изпразнят магазините и режимът загуби способност да се задържи на власт.Не е да не сме го гледали филма.Написал си същото като в моя коментар и на тебе ще ти се смея за това
66
3
 
0
 
! Отговори
до 84 преди 8 години
Как защо да си в затвора защото едва в ктрая на соца излезе УКАЗ 56 до тогава нямаше право да развиваш каквато и да е частна работа
65
11
 
8
 
! Отговори
dp преди 8 години
Реалността е, че в Америка са сменили политиката на търпимост която водеха към режима в Кремъл срещу някакво сътрудничество след като от Кремъл преминаха определена граница.Оттам нататък се знае какво следва - икономическа блокада, постепенна разруха в Русия докато се изпразнят магазините и режимът загуби способност да се задържи на власт.Не е да не сме го гледали филма.
64
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До shady 75 % от населението на САЩ твърдят ,че е най-корумпираната държава в света . И още помним истината за ,,оръжията за масово поразявяне ,атомното оръжие ,на Садам Хюсейн . ,,Всяка секунда ,всеки момент ,, шишенцето с антракс (за *** .).Явно в безсилието си да направат нещо срещу Русия ,заложиха на най-нормалното за САЩ оръжие .,лайн_мета ,,И Гьобелс им завижда от отвъдото .Но от толково много лъжи,години наред ,намя кой да им вярва . Е, е ! Не важи за пс_холибералите . Платените V
63
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Американци гледайте си работата и не се бьркайте кьдето не трябва това не е ваш проблем гледайте си Мексико и Канада
62
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно някой във ФАШ-ландия гори от желание да види,как избухва Йелоустоунския вулкан.По всяка вероятност това ще стане,като в гарнитура му се добави и "гледката" от свързване на Мексиканския залив с "великите им езера". Разбира се,Режисьорът на тази "гледка" навреме се е омел я към Австралия,я към Нова Зеландия,я в някой бункер в архипелага Туамоту,или прави компания на пингвините в Антарктида.А великите американски овце,ще плуват в трупясало състояние в "съединените американски води".
61
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Василев САЩ-18 965 330 000 000 трилиона . Американските банкери са заплаха за семите себе си .Кой ще ги плаща .Времето им изтича . Трябва им война .
60
14
 
2
 
! Отговори
shady преди 8 години
За съжаление колкото и да одобрявам външната политика на Путин, толкова не му одобрявам вътрешната такава. Абсолютно нищо не направи за подобряване на живота на обикновените руснаци и като цяло за икономиката. Съгласен съм с американците, че е супер корумпиран (може би и най-богатия човек в света) и че облагодетелства верните хора около него. Дали е педофил не знам, но нищо чудно и това да е вярно. За случая Литвиненко има доста неясноти и е трудно да се каже дали с право е бил убит и от кого.
59
6
 
2
 
! Отговори
Така е преди 8 години
Путин е обвинен в корупция от американци , а у нас Бойко е обвинен от българи русофили. То не бяха 2,3 , 4 милиарда от *** , като мислят че някой ще им повярва. И кога му преброихте милиардите бе нещастници.Ако бяхте умни и се интересувахте щяхте да знаете че в България няма нито един милиардер, и това е показателно за слабата ни икономика. Справка: Емил Хърсев.
58
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен := Луд умора нема . Посмали ман_о . Работа тогава ,коооолкото искаш . Умрял ти някой за желязото . Пак изсмукано от *** .Посмали ман_о .Явно не си живял тогава,щом лъжеш като М_нгал Пандей.
57
4
 
0
 
! Отговори
до 76 преди 8 години
Ха ха ха кажи ,че си от мушениците които ни ограбват и тогава щеше да лежиш в затвора а днес си бизнесмен.
56
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен Хубуу смок . А в каква държава искаш да живееш ? В днешната ?В която ,Ботев ,Левски са обявяани за терористи . В която се отрича Баташкото клане ,туркото робство ,кръвният данък , над 400 годишното насилието над българският етнос.От най- многолюдният народ през 14 век в Европа , едвам оцелял .Държавата която отрича да има робство и премахва от учебниците, творбите на Софронии Врачански , Ботев, Вазов ,Раковски ,Чинтулов. Имаш я тази държава - Гарантирано от ГЕРБ-туркоманите
55
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Котйто сее хибридни войни, от хибридна война умира !
54
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вижте само работното време на посолството какво е !09.00 - 12.00 ч.; 15.00 - 18.00 ч.Спомних си соца и тогава слетобед магазините не работеха .