Налива ли масло в бежанския пожар Алепо?

Миграционната криза се задълбочава, а Европа е на кръстопът
9 фев 2016 19:45,
152
Налива ли масло в бежанския пожар Алепо?
Снимка: архив Reuters

С всеки изминал ден миграционната криза в Европа се задълбочава. Правителствата от ЕС се опитаха, но не успяха да забавят потока от бежанци от Близкия изток, Балканите и Северна Африка, като преустановиха някои шенгенски договорености и възстановиха граничния контрол, пише британският в. "Файненшъл таймс".

През януари от Турция в Гърция са влезли 61 000 мигранти - 35 пъти повече, отколкото през януари 2015 г. Ако това не е било достатъчно да вдигне под тревога европейските столици, щурмът на режима на Асад срещу сирийския град Алепо, подпомогнат от руските въздушни удари, заплашва да влоши нещата още повече, отбелязва вестникът, цитиран от БТА.

САЩ и европейските им съюзници показаха слабо желание да влязат във военен сблъсък с режима на Асад. Това прави възможностите пред Запада доста ограничени. Лидерите от ЕС обаче не бива да отвръщат поглед от нуждата от споразумение помежду им за справяне с огромната мигрантска маса на европейска територия. До момента те търпят унизителен провал, пише "Файненшъл таймс".

Докато гледат руските бомбардировки срещу Алепо, европейските лидери трябва да оценят какъв е залогът. Руският президент Путин не само праща самолетите си да затвърдят руското влияние в Близкия изток. Той разпалва също бежанска криза, която раздроби европейското единство, засили популистката кауза и заплашва да подкопае позициите на германския канцлер Меркел, която се изправи срещу него заради интервенцията в Украйна.

Страните от ЕС трябва да преодолеят вътрешното си разделение и да се обединят около обща миграционна политика преди Путин да предизвика още по-дълбоки разногласия помежду им, предупреждава изданието.

Бойците от сирийската опозиция в Алепо разчитат на военна подкрепа от арабските страни, които казаха, че ще пратят сухопътни сили в Сирия, за да ги спасят от поражение от руските бомбардировачи и проправителствените милиции посочва в. "Гардиън". Сега, когато войната е в решаваща фаза, бунтовническите групи казват, че не могат да удържат позициите си без подобно оръжие и човешка сила като теза на поддръжниците на Асад, които продължават да затягат обсадата северно от града, докато хиляди нови бежанци отчаяно се опитват да се доберат до турската граница, допълва всекидневникът в репортажен материал.

Настъплението на сирийската армия срещу Алепо с подкрепата на Русия буди нова тревога у европейците, които и без друго не успяват да се справят с притока на бежанци по гръцките брегове. Турция, която вече подслони 2,5 милиона сирийски бежанци, е изправена пред нова вълна мигранти след атаките срещу някогашната икономическа столица на Сирия, посочва френският в. "Монд".

Над 30 000 бежанци са се струпали от сирийската страна на границата, в Баб ал Салама и Азаз. Организацията "Лекари без граници" раздаде повече от 200 палатки, но подслон не достига, недостатъчно е също водата и санитарното оборудване, каза пред вестника шефът на мисията й в Сирия. Само най-уязвимите бежанци се допускат от турска страна. Пропускателният пункт към Турция остана затворен през целия уикенд. Турция достигна предела на възможностите си да поема бежанци, обясни в неделя турският вицепремиер Нуман Куртулмуш, цитиран от "Монд".

Политиката на Путин в Сирия е съвсем ясна, докато примката около контролирания от бунтовниците град Алепо се затяга, а още десетки хиляди сирийци бягат към турската граница. Целта е да се окопае жестокото управление на Башар Асад като се контролира полезната част от сирийската територия, бомбардира се умерената опозиция, докато тя се предаде, блокира се всяка възможност за промяна на режима по инициатива на Запада, залага се на празни дипломатически приказки в Женева като прикритие за променянето на фактите на място и - чак към края на списъка - се подпомага сирийската армия, за да може един ден да се изправи пред сеещите смърт джихадисти от "Ислямска държава", отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Смущаващото е, че стана трудно да се различи политиката на Путин в Сирия от политиката на Обама, посочва авторът Роджър Коен в статията си "Сирийският срам на Америка". Разбира се, правителството на Обама продължава да твърди, че Асад е част от проблема, а не от решението, и че ако сирийският президент оцелее при някакъв преходен период, той не може да остане и след него, но това са само думи. Президентът Владимир Путин и Русия са онези, които решават в Сирия при отсъствието на какъвто и да било съответен ангажимент или ясна политика от страна на президента Обама. Сирия е срам за управлението на Обама, провал с такъв мащаб, че е в състояние да засенчи постиженията на президента в страната му, допълва статията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Естествено, че главорезите ще бягат заедно със семействата си към закрилника си - Турция. От друга страна нормалните хора се радват и се завръщат. А информационната атака на САЩ и васалите им от Европа е проста жалка. Скоро армията ще заварди цялата турска граница и тогава няма и 1 "бежанец" да пролази насам. Тогава какво ще измислят?
68
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ti gleday mayka BULGARIA -Yes sir shte gledam= ама като дойдат дивите *** от Русия, и околностите? Путин не е от тях, вие не знаете кого да подкрепяте. Режете изгнилия клон на демокрацията.
67
1
 
19
 
! Отговори
ВТ преди 8 години
За да има мир, едната страна трябва да победи. Иначе тлеещ конфликт и бежанци с десетилетия. Страните са Асад и ИД. "Умерена" опозиция няма, така както няма умерен ислям - има религиозни мюсюлмани, които следват заветите на Мохамед и се стремят да разпространят религията му чрез джихад, а има и не особено религиозни, поевропейчени араби, които са малцинство. Или сте за религиозните типове, или за диктатора. Погледнете Либия и се замислете кого предпочитате. Демокрация там означава теокрация.
66
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
RUSIA zaliva celenasocheno EVROPA s emigranti i islqmisti
65
1
 
17
 
! Отговори
наблюдател преди 8 години
помня видеоклиповете, които показваха как тн."бунтовници" със снайпери разстрелваха от покривите на високи сгради мирни сирийски граждани. Тези *** ли трябва да бъдат подкрепяни, те ли ще налагат правилните демократични закони в Сирия. Срам и позор за тези, които не ги оприличават главорезите от Ислямска държава. Меркел се оказа недостойна за европейски водач.
64
0
 
6
 
! Отговори
SS преди 8 години
До Смех браточка! 93Забрави хората на Кадиров и те имат да си връщат това онова.Ония дето режеше глави Хатаб не е бил Чеченец, а от Катар, СА там някъде.Подлъгаха хората да влязат във война и когато видяха , че не е икономически оправдано се оттеглиха, а за Чеченците остана болката и разрухата.
63
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Псето Ердоган не може да осигури сигурност на полицията си дори в Истамбул. Вчера са застреляни 15 полицаи, при това били в цивирни униформи - е, прикритието им не ги е спасило. В Турция сега се води мащабна партизанска война. Турски танкове и самолети нападат кюрдски градове. Вината е на Путин, че не им изпрати малко РПГ-та и АК-47.
62
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Смех браточка!RUSIA da udari otrocheto si ID,kolkoto i da otrichate ID e ruska rojba ,zatova i ne gi udrq
61
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
проблема на СА и Турция че ако влязат в Сирия ще се срещнат не със сирийската армия а с отряда на Кадиров и без подкрепа от въздуха нещата ще приключат доста бързо за тях
60
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще ви съобщя една цензурирана новина. В Сирия се бият вече и комунисти от КНДР - пленници не вземат.
59
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
лятото Обама каза че борбата срещу ИД ще продължи десетилетия за 4м Русия им разказа играта и сега САЩ, Турция и СА се чудят как да спасят ИД
58
0
 
8
 
! Отговори
SS преди 8 години
До Анонимен 84Я пак че не разбрах.Ако сега да речем Пегида ли бяха (антимюсюлманите) тръгнат да свалят правителството Меркел ще клекне пред тях!Да бе да, без бой няма да мине. Всичко е в контекста.
57
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен Алепо е разрушен град това са руини никой не живее в тях,няма кого да изгонят от там ,няма никой.Тези хора вече са в Европа и живеят от години.Губите войната, примирете се катоза 3 години не успяхте да направите нищо смислено, сега гледайте как се печели и се учете некадърници.
56
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
около 20% от населението в Сирия подкрепя ИД това са уахабитите и племената на изток които търгуват заедно с ИД
55
1
 
2
 
! Отговори
Някъде на юг преди 8 години
On 4 September 2015 Yemeni Republican Guard fired a Tochka at Safir base in Marib killing over 100 Saudi-led coalition personnel [14][15][16][17]On 14 December 2015 Yemeni Republican Guard fired a Tochka at Bab Al Mandab base killing over 150 of the Saudi-led coalition personnel On 16 January 2016 Yemeni Republican Guard fired a Tochka at Al Bairaq base in Marib killing dozens of Saudi-led coalition personnelOn 31 January 2016 Yemeni Republican Guard fired a Tochka aat Al Anad base in Lahj ki
54
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Dano tiya deto podkrepqt agresora rusia i kasapina asad skoro i s tehnite semeystva da se sluchi tova deto se sluchva v momenta s neshtastnoto mirno naselenie nna siria
53
1
 
4
 
! Отговори
SS преди 8 години
До Анонимен 80Е щото като с се писал кумита си носиш последвтвията.Цивилното население бе подведено да заеме позиция в този конфликт и после бе оставено да се оправя както може.Никой нормален който до вчера е трепал противниците си не може да очаква след поражението всичко да е цветя и рози за него, та за това бягат.Те не харесват Асад но това е в техен ущърб в случая.Да би мирно седело не би чудо видело.
52
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Сухой" и "Микоян-Гуревич" не си полюват. Справка - гаранция от хер "Месершмит" и " Фокевулф"
51
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До SSV Germaniya se otiva na izbori i ako ne moje da pobedi si otiva no v SIRIA ne e taka tam shiitskiya klan ASAD e na vlast 50 godini,bez izbori i i mnogo mnogo smurt
50
2
 
12
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Ефекта на доминото.Всичко се обръща срещу кукловодите.Всеки сърба по веригата попарата която е надробил.По медийната дезинформация може да разберете какво се случва.Путин виновен за всичко което се случва по света,Асад зъл тиранин? Ислямска държава и всички терористи се превръщат в бежанци които нахлуват в Европа пак заради Путин?А всички съседи гледат кротко,щото тези пари,оръжие,хора са дошли от небето.Когато Лъвове си го мерят с Кошути,трябва да се очаква че срещу тях ще излезат Мечки!