Москва зове: Върнете ни Ходорковски!

Кремъл настоява Интерпол и Лондон да върнат магната
12 фев 2016 08:58,
33
Москва зове: Върнете ни Ходорковски!
Снимка: Reuters. архив

Бившият съсобственик на руската петролна империя Юкос Михаил Ходорковски няма да промени своите планове или да ограничи пътуванията си по света, ако бъде обявен за международно издирване. Това заяви говорителката му Олга Писпанен, съобщава "Ведомости".

Ходорковски, който сега живее в Лондон, е обвинен от Москва, че е организирал убийството през 1998 г. на кмета на сибирския град Нефтеюганск Владимир Петухов, влязъл в данъчен конфликт с Юкос. Федералното следствие съобщи в края на м. г., че обявява Ходорковски за международно издирване и ще вземе всички мерки да му се потърси отговорност. Вчера руският офис на Интерпол обяви, че е изпратил до централата искане да включи Ходорковски в списъка на издирваните от организацията, напомня печатът.

Съдебната система в демократичните страни е независима и ще може да вземе предвид всички нюанси на това дело, убедена е говорителката на бившия петролен магнат, пише "Ведомости". Искането на Москва се проверява от генералния секретариат на Интерпол; това може да стане бързо, а може да се точи и два месеца, обяснява експертът Александър Волеводз. Ако централата реши, че Ходорковски не е преследван по политически или расови мотиви, в базата на Интерпол ще бъде записано, че той се издирва.

До момента Великобритания не е предала на Москва нито един от хората, споменати в т. нар. дело Юкос, отбелязва вестникът, цитиран от Би Би Си. Във връзка с фалита на компанията арбитражът в Хага реши по-специално Русия да плати обезщетение от 50 милиарда долара на бившите й акционери.

Обявяването на Ходорковски за издирване от Интерпол е принципен въпрос, коментира бившият главен юрист на Юкос Дмитрий Гололобов, който е в списъка на издирваните от организацията вече 11 години.

"Много е показателно дали новото либерално ръководство на организацията автоматично ще признае за политическо делото срещу него - както стана с бившия президент на Украйна Янукович, или не", пояснява той.
"Независимая газета" помества мнения на експерти, убедени, че Ходорковски няма да има сериозни проблеми на Запад, но натискът срещу неговата фондация "Открита Русия" в самата страна ще продължи.

"Дори ако се изпрати до Великобритания формално искане, Ходорковски няма да ни бъде предаден", прогнозира политологът Алексей Макаркин. Но според него глобалната задача е да бъдат сплашени привържениците му в Русия, по-точно да се засили натискът върху онези, които приемат подкрепа от него в предстоящите избори, и върху служителите в "Открита Русия".

Аналитикът Константин Калачов също смята, че искането до Интерпол е морален натиск върху Ходорковски и екипа му, опит да се затрудни пребиваването му на Запад. Но най-вече "сигнал от руската власт до Ходорковски - спри да развиваш политическа дейност, и опит да бъде представен пред мнозинството за външен враг", казва той.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: москваХодорковски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и все пак
22
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато сволачите изпратят ковчега на Путин, тогава ще видят и Ходорковски.
21
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 30Пиши си името да знаем кой си. Спри да обиждаш ако няма какво да кажеш подкрепено поне с теория, За факти и източници на информация престанах да се надявам хората криещи името си да споделят.
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много е вероятно Ходорковски да се върне в Русия за 100 юбилей на Октомврийската революция !
19
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До 26 Сори сгреших да се четеУмнико Има ДЕ ЮРЕ и ДЕ ФАКТОДЕ ЮРЕ Юкос сгафи, хванаха я, Глобиха я и то нееднократно, Фалира, Разпарчетосаха я и държавата продаде остатъците. Това е реда по който всяка сгафила фирма и не си взела поука я наказва държавата. На всякъде по света.Де Факто тези дето са се облажили в крана сметка са наши хора не го отричам. Същото обаче е и положението по света гледай филма за Уолстрийт с Майкъл Дъглас Фалираха стара инвестиционна фирма но в филма шефа се самоуби.
18
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 26Умнико Има ДЕ ЮРЕ и ДЕ ФАКТОДе Факто Юкос сгафи, хванаха я, Глобиха я и то нееднократно, Фалира, Разпарчетосаха я и държавата продаде остатъците. Това е реда по който всяка сгафила фирма и не си взела поука я наказва държавата. На всякъде по света.Де Факто тези дето са се облажили в крана сметка са наши хора не го отричам. Същото обаче е и положението по света гледай филма за Уолстрийт с Майкъл Дъглас Фалираха стара инвестиционна фирма но в филма шефа се самоуби.
17
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 20АЗ съм САЩофобДадох пример с КТБ Умнико защото е същото Държавата ще разпарчетоса договорите за дълговете и други банки ще ги купятС ЮКОС е станало същото - Хваната в Далавера - Глоба - Фалит - Разпарчетосване и продажба на останалите активи. Така е при КАПИТАЛИЗЪМА на всякъде по света
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Глупав излезе Ходурковски, те го пуснаха по живо по здраво, с условието да не се бърка във вътрешната политика на Русия, той още не се беше приземил в Германия и започна... Ами на еврейн толкова вяра може да му се има. Трябваше да го шитнат в затвора , така или иначе все са лошите, поне да има за какво да се пеняви западът. Но то не е късно, все ще му дойде моментът.
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
милият комсомолски деятел Ходорковски. Изобщо комсомолът даде най-големите бизнесмени на света, както и у нас. Бизнес люпилник. Хвала на тез талантливи партийни чеда
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Полезният *** Боби отново цъфна
13
6
 
2
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 8 години
Ходор 8 гидини лежа в колония а чак сега се сетиха отново да ги търсят и очакват да им ги върнат в чувал. Защо рашите мислят, че са най-умните и велики на света а пък всички други са глyпаци?
12
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 16Ано Умни какво ще стане сега с КТБ примерно след като свърши следствието? Имотите ще се продадат за да се върне част от парите взети от държавата да гарантира заемите.Какво ще стане със заемите - Ще ги продадат на други банки може и на вид търг. Това разграбване ли е според теб и даване на парчетата на други наши хора?
11
2
 
5
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Василев 12Умнико образовай се Ползваме най-евтиния ток в Европа. Ако успеят да разбият КАРТЕЛА в горивата където има такива играчи като ШЕЛ, ОМВ, РомПетрол и прочие които не са Руски ще имаме и по-ниски цени.Отностно Атомстрой и сие АТОМИ - Това е най-вътрешната ЯДКА на енергийната мафия. Ето за 2015 направиха така че дела на ВЕИ да намалее - ТОВА Е БЕЗУМИЕ само с ВЕИ ще сме независими не с Ядрени и ТЕЦ Централи
10
8
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Примката около врата на кремълското джудже се затяга... - това са само предсмъртни инсинуации...
9
4
 
8
 
! Отговори
Боби преди 8 години
няколко ФАКТИЮКОС хванат ли е в крачка да прави длавери? ДА (остава отворен въпроса ако Ходоковски беше наш човек дали щяха да го хванат изобщо)ЮКОС глобен ли е НЕКОЛКОКРАТНО заради далаверите? ДАПоради това ЮКОС Фалира ли? ДА Е нашия Хитрец иска да изкара някакви пари от цялата мътна работа.Относно Съда в ХАГА той няма Юрисдикция в РФ - Да подписани са част от договорите но не всичко беше ратифицирано а след санкциите имаше декларация на РФ правителство че се отказва от еди какви си догово
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Зове реве голям прас ще получат
7
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руските мишки кликват обективните коментари нещо не им се харесва. Истината боли братушки
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само бъзикат демокраДите :)
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те на острова си гледат интереса оня отишъл с пачките там може вече и гражданство да са му дали Москва ако иска да зове или реве все тая
4
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Английските пеераси си го пазят за разплод и подобрител на генофонда им. Щото и в Англия както в Турция опитите мъж да забременее са редовни. Тези две държави затова се обичат и винаги са се подкрепяли.