Вишеградската група против разделителни линии в Европа

Групата изтъкна подкрепата си за разширяване на Евросъюза
15 фев 2016 21:44,
40
Вишеградската група против разделителни линии в Европа
Снимка: БТА

Премиерите на страните от Вишеградската група (Чехия, Словакия, Полша и Унгария) на извънредна среща на върха в Прага по повод 25-ата годишнина на регионалното обединение се обявиха против създаване на нови ограничителни линии в Европа и за по-нататъшно разширяване на Евросъюза. Това се казва в приета от тях съвместна декларация, предаде ТАСС.

"Готови сме активно и решително да се противопоставяме срещу възникване на нови граници в ЕС. Убедени сме, че всички наши европейски партньори споделят тази наша решимост и са готови да работят заедно с нас за тази цел", се казва в декларацията, приета в началото на срещата, на която са поканени премиерът на България Бойко Борисов и президентът на Македония Георге Иванов.

Правителствените ръководители от Групата изтъкват също подкрепата си за разширяване на Евросъюза като инструмент за разпространяване на стабилност и благоденствие. Вишеградската група смята за свой морален дълг да държи отворени вратите за страните, желаещи да се присъединят към ЕС, се посочва в документа.

Предстои участниците в срещата да обсъдят начини за решаване на миграционната криза в ЕС и възможността за укрепване на македонската и на българската граница с Гърция.

Вишеградската група предлага там да бъдат издигнати бариери срещу проникването на север на нелегални имигранти от Гърция.

Според някои медии Германия възразява срещу това предложение, предупреждавайки за опасността от изолиране на Атина в ЕС и в шенгенското пространство, посочва ТАСС.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това,че страните от така наречената Вишеградска четворка традиционно са прогермански настроени,не означава че ще пренебрегнат националните си интереси и ще приемат безумните идеи на Меркел да залее Европа с ***.Те първи заявиха,че при тях няма мюсюлмани,няма джамии и нямат намерение да допуснат полу човеците да съсипят страните им.Няма да допуснат замъците и катедралите да бъдат заменени с джамии.
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вишеградската четворка стана вече шестица, накрая да не станат всички държави от ЕС освен Германия, които не са съгласни с тази откачена политика, която Меркел се опитва да прокара?
1
2
 
4
 
! Отговори
:-D преди 8 години
Германия била възразявала :-DНякой обръща ли внимание на това какво възразява баба ти Меркел?