"Ню Йорк таймс": Меркел би могла да води ООН

В Германия тя не иска четвърти мандат като канцлер
17 фев 2016 20:50, Елка Василева
66
"Ню Йорк таймс": Меркел би могла да води ООН
Ангела Меркел. Снимка: архив, Reuters

С наближаването на момента, в който трябва да бъде избран нов генерален секретар на ООН, има натиск той да е източноевропеец, съгласно неофициалната ротационна система, пише в. "Ню Йорк таймс".

Съединените щати освен това искат на поста да бъде избрана жена - за пръв път в историята на организацията. Затова и Източна Европа предлага солидни женски кандидатури за генерален секретар, включително българките Ирина Бокова, която е начело на ЮНЕСКО, и еврокомисаря Кристалина Георгиева, пише американското издание. Други евентуални претендентки за поста са бившата министър-председателка на Нова Зеландия Хелън Кларк и новата министърка на външните работи на Аржентина Сусана Малкора.

Още по темата

Въпреки това хора, познаващи организацията отвътре, говорят за една жена, която е много по-утвърдена на световната сцена: германския канцлер Ангела Меркел.

Догодина в Германия предстоят избори, но според колеги на Меркел, цитирани от сп. "Шпигел", тя не желае да се кандидатира за четвърти мандат. Тъй като имиграционната криза предизвиква съпротива срещу политиката й на отворени врати, все повече се говори за "елегантно излизане" на канцлера от управлението, пише авторът на статията Марк Седън.

Никой кандидат не може с магическа пръчка да възстанови престижа на ООН, но кандидатурата на Меркел е много логична. Тя е жена и е израснала в ГДР, Източна Европа. Още по-важен е фактът, че интуитивно разбира руския президент Владимир Путин, бивш офицер от КГБ, базиран в Дрезден преди падането на Берлинската стена. Дори след анексията на Крим, която изпробва до краен предел търпението на Меркел, тя продължи редовните си телефонни разговори с Путин и има уникалната способност да посредничи между Русия и Америка, се казва в статията на "Ню Йорк таймс".

С удивителния начин, по който реагира на бежанската криза в Европа, Меркел натрупа много точки в хуманитарната сфера. В същото време, когато над еврозоната бе надвиснала екзистенциална заплаха заради свободното падане на гръцката икономика, Меркел умело лавираше между разгневеното гръцко обществено мнение и вълненията в собственото й правителство, тези на финансовия министър Волфганг Шойбле, който бе готов да покаже на Гърция къде е вратата, допълва американското издание, изброявайки качествата на Меркел като политик.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
34
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Меркел е поне 100-пъти по умна от Боковската цифка на Путин!
17
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"все повече се говори за "елегантно излизане" на канцлера от управлението"Елегантно излизане означава, че ще се опита да финтира негативното обществено мнение, което повдига въпроса как изобщо би могла разчита на обществената подкрепа, която е определеляща за спечелването поста. Господата и госпожите от Ню Йорк Таймс явно трябва да минат курс по елементарна психология, преди да пишат глупости по темата.
16
2
 
1
 
! Отговори
Ard преди 8 години
Ko kasa dneska Anka? Ne ste chuli li?
15
1
 
17
 
! Отговори
Голем смех преди 8 години
Навремето Тодор Живков изхвърлял от властта провинилите се партийни другари, като ги изпращал посланици в далечни тихи държави. Нашите американски приятели дали сами , дали чрез бившия му бодигард, са понаучили туй-онуй и нищо чудно да врътнат същия номер и на другарката Меркел.
14
17
 
9
 
! Отговори
150 сл.Хр. преди 8 години
За света е вредно човек от източна Европа да е начело на ООН. Всички сме увредени от живота си в условията на соца и сме заразени за съжаление с интернационализъм. Пример за това в сегашните условия е космополитизма на Меркел. Жалко, но факт.
13
2
 
27
 
! Отговори
BOYAN преди 8 години
От кога нуждата на някой за елегантно излизане от политиката стана определящ фактор затова кой ще ръководи ООН?
12
7
 
4
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 8 години
Bokova preglutni,izpii chasha studena voda,myastoto ti istina,za kakvo da harchish 100 hilyadi leva,kazah ti..
11
0
 
25
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
Фрау да взима гегата и да става ВОДАЧ на биологична единица, нали така едно време водеха оФчарите.
10
1
 
34
 
! Отговори
<><> преди 8 години
Ангела Абду Саллах Меркел ! Водачката на ислямистите в Европа !
9
16
 
10
 
! Отговори
Иванчо преди 8 години
Другарката Бокова да ходи да си наглежда апартаментите в Манхатън за 2 милиона.
8
0
 
25
 
! Отговори
Спас преди 8 години
Да се пенсионира и да си гледа картофите, китките и аспарагуса!!! За друго не става!!
7
2
 
38
 
! Отговори
А Той? преди 8 години
Интересно, какво мисли Путин по въпроса! Или това ще е големият компромис за сближаване на двете велики сили? А Перкел е толкова изкукала, че където и да я сложат - все ще е грешка.
6
2
 
45
 
! Отговори
А преди 8 години
Съгласен съм. Но нека 1во да си изтърпи присъдата за геноцид над европейските народи.
5
2
 
39
 
! Отговори
А преди 8 години
За някой хора би била много удобна в ООН, толкова е мека и безхарактерна че накъдето я бутнеш на там ходи. Също скача по пръчката на най-силните.
4
3
 
45
 
! Отговори
А преди 8 години
Едва ли ... единственото което Меркел може да води е количка от супермаркет. За друго не става.
3
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Виж ти, американците още гледат на Германия като на източна и на западна. Меркел била от източна. По тоя логика и Сорос е от източна Европа. Издигнете него.
2
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДА НАПУСКА ОЩЕ НЯКОЛКО МИЛИОНА И ДА СИ БИЕ КАМШИКА ЗА ПХЕНЯН.
1
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЧУДЕСНА ИДЕЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ВРЕМЕ Е ЗА КАНЦЛЕР ---ДА ДОЙДЕ ИСТИНСКИ ФЮРЕР!