Бокова видя кампания срещу себе си. Призова: Спрете!

Тя защити баща си и осъди престъпленията на комунизма
1 фев 2016 10:37,
296
Бокова видя кампания срещу себе си. Призова: Спрете!
Снимка: Reuters

Генералният секретар на ЮНЕСКО и кандидат за генерален секретар на ООН Ирина Бокова видя клеветническа кампания срещу себе си. Тя нарече обвиненията срещу нея лъжа, призна, че я натъжават и призова на измислиците да се сложи край.

Кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН бе издигната от кабинета на Пламен Орешарски. Номинацията бе потвърдена от Бойко Борисов при поемането на властта през 2014 г.

В последните месеци обаче се появиха информации, че България може да издигне за поста кандидатурата на Кристалина Георгиева, а различни наблюдатели интерпретираха състезанието между двете дами като състезание между Москва и Вашингтон.

Още по темата

"Изненадана съм, че ме поставят в различни конфигурации. Случва се да ме питат дали съм кандидат на Франция, на Китай, на Латинска Америка, на Африка...", каза Бокова. Тя обясни, че дебатът в България по оста Русия-Америка е много едностранен. "Аз ако съм кандидат, съм кандидат на България", отсече тя пред bTV.

Тя обясни, че няма краен срок, в който да се вземе решението кой ще е кандидатът на България за големия пост в ООН. Бокова обаче обясни, че кандидатурата трябва да бъде издигната до седмици, защото през март започват изслушванията на номинираните.

Ирина Бокова отговори на някои от обвиненията срещу нея, основните от които са, че е кандидат на Кремъл, а баща й Георги Боков е бил един от идеолозите на комунистическия режим в България.

"В едно демократично общество хората трябва да бъдат съдени и оценявани за това, което правят", каза тя и обясни, че е изненадана, че сред критиците й има и съратници на баща й. За него тя обясни, че е бил партизанин и антифашист, но допълни, че такъв е бил периодът и неговите разбирания. Бокова обясни, че баща й е бил свален от всички постове пред 1976 г.

Тя припомни и че от 10 г. е публична личност, а  от 25 г. работи за демократичното развитие на България. "И сега отново да се поставя под въпрос дали осъждам престъпленията на комунизма. Разбира се, че ги осъждам, никой не може да убива хора без съд и присъдата", каза тя.

Бокова обаче не прие обвиненията на сина на Райко Алексиев, че баща й е убиец на баща му.

"Разбирам мъката и гнева му да намери убийците на баща си. Но това са лъжи, казани на чашка в едно литературно кафене", настоя тя.

Ирина Бокова призна, че има имоти в Ню Йорк, но напомни, че децата й живеят от години там и отглеждат децата си там, а тя иска да е близо до тях. На въпрос дали е богата, отвърна: "Да, най-вече с петте си внука".

Шефката на ЮНЕСКО обясни, че чува клеветите и лъжите по свой адрес от години, но досега не им обръщала внимание, защото й се струвало недостойно.

На въпрос дали би се отказала от евентуална номинация за шеф на ООН, тя обясни, че това не било личен избор.

"Не правя лична кариера. За мен няма драма, каквото и решение да вземе правителството. Ккавото и решение да вземе то, аз мисля, че е недостойно да се води такава кампания, тя вреди на България", каза Бокова.

Тя обясни, че уважава Кристалина Георгиева и в състезанието между тях няма личен елемент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
0
 
2
 
! Отговори
агонома преди 8 години
той и народът каза на теб и на крадливия ти род спрете ама се правите че не чувате
202
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е добре хора, БКП и ООН ли да управлява?България не им ли стига на червените велможи?Помнете ми думата,че с тая кандидатура ще станем за срам на света.По добре да предложим Стоичков отколкото Бокова.Сега излезли наши студенти от Оксфорд с идеята да подкрепим Бокова-да,ама не!Знаем ние обикновените българи на кого децата учат там-на големите комунисти!По рано учеха в Москва,сега в Оксфорд и Кембридж.
201
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре че са били комунистите да ни отърват от тия изверги фашистите и тяхните лакей ,цяла европа се е очиствала с години от тази фащистка напаст.
200
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като чета мненията и се убеждавам че народният съд е бил напълно заслужен даже са малко тези 30 000 престъпници убиици и помагачи на фашистката диктатура които са осъдени на разтрел.1
199
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За 25 години демокрация е факт че населението от 8,5 милиона българи със състав над 85 % българи се стопи на 7 млн българи със състав от около 69%.Така че да вземем да спрем с глупостите по комунизъма и да си гледаме положението как да се оправи.Факт е че все още се използва неговата инфраструктура и все още се продават неговите огромни заводи- не виждали ремонти и поддръжка от 89 насам.
198
2
 
3
 
! Отговори
Дедо Боби преди 8 години
До КккДа уточним понятията1.Комунистът НЯМА:- КОЗИНА /защото я е обръснал за икономия/- НРАВ / защото не е грамотен, за да знае това понятие/- РОДИНА /никога не го е интересувала/- ЖАЖДА ЗА ВЛАСТ / той и сега си я има/2.Комунистът има: - по практичните имат и пари
197
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A az iskam da pobedi, dori da e varshila prestaplenia. Ne sam zavistliva, zatova gospod mi pomaga.
196
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и двете са откровенни кариеристки,ламтащи за постове и пари!искала да е близо до деца и внуци.ами то и мн.други българи искат това,ама ги виждат и чуват обикновено по Скайпа.на живо един път в годината!тази г-жа другарка ми падна тотално в очите,когато ведно интервю с плам взе да обяснява как освен за присъединяването ни към ес,лобирала активно и за нато.фурнаджийски лопати-това са те.
195
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дъртата комунистическа скумрия няма капка срам типично за всички комунисти! Толкова са алчни за власт и постове, че направо са трагични! Натрупа милиони на сегашната си работа, ама иска още! А защо децата й не са в Москва, ама всички комунисти са такива лицемери, уж мразеха капитализма и вкарваха в Белене само ако кажвш една добра дума за Запада, да не говорим че убиваха тези, които минаваха границата за да избягат на Запад, а после станаха амвриканци
194
2
 
9
 
! Отговори
565 преди 8 години
и от двете ми се п о в д и г а
193
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Срещу комунсисти никога няма да спираме, ако спрем ще ни превземете бе ***, ще ни пиете кръвчицата докато умреме това е типично за *** и основно причина за разпадането на ссср и варшавския договор
192
3
 
10
 
! Отговори
граничар преди 8 години
Бокова стига мисли за България на времето се налапахте защо богатството ти не е при нас а е вСАЩ искаш даси близо до тях върви какво чакаш ние оставаме за да има държава наречена България такива *** не ни трябват както виждате утре сигурно ще пишем история че сме били в съжителство и с янки не те ли е срам не това чувство го нямате
191
5
 
7
 
! Отговори
Дедо Боби преди 8 години
До КккНе си прав.1.Комунистът НЯМА:козина /за икономия/нрав /не знае за какво става дума/родина / само една - СССР/доктрина - той е "образован" и не знае значението на тази дума2.ИМА :жажда за власт /но не знае как да бъде полезен на народа си/е ...някои имат и пари ,като тази кандидатка за секретар на ООН
190
1
 
6
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
С мръсотията ме накарахте да припомням неща и в този ден, на който трябва да преклоним глава пред загиналите българи, няма значение какви са били, българи са - ВЕЧНА ИМ ПАМЕТ.
189
3
 
4
 
! Отговори
зрител преди 8 години
в интервюто, тази сутрин Бокова каза , че има още 2 години мандат! Издигането на друг наш кандидат освен нея е - неизбираем! Никога не може да има 2 лица от Бг на най високите постове в ООН !
188
7
 
3
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
Ето, сега сте на власт от 26 години, е, какво направихте с България, боклуджийска кофа, то, с омраза само това се гради.Ще си намерите майстора, те, ДАИШ, требе некъде да отидат, при вас ще дойдат, защото сте против Русия като тях. И тогава ще викнете пак нас, простите комунисти да ви омиваме очите, както 35 000 те българи , загинали на фронта във ВСВ.
187
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като плюете комунистите, защо не плюете по Борисов, Плевнелиев, Цачева или Кристалина? Те не са били членове на тази партия ли?
186
8
 
4
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
Защо не обиждате франките , по чието настояване Нюрберг е задействан и при сателитите на Германия, само за една седмица в Париж са осъдени и избити 15 000 помагачи на фашистите, да не говоря за Италия и въпреки всичко вашите "омразни" комунисти соасяват 1927 осъдени на смърт от Народния съд - кажете истината на хората, а не лъжете като долни ***.
185
5
 
8
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
Bokova ne vi haresva ,a Kristalinka s kakvo e po-dobra ?
184
5
 
9
 
! Отговори
Емил Николаев преди 8 години
Едно време когато като ученичка пресичаше Владайската градинка,не протестираше....А сега когато се касае за 98.000? год.заплата плюс м/у 30 и 50.000? хонорари плюс 306? дневни джоб пари се бори със зъби и нокти за (България)