Ще има ли нова руско-турска война?

Военни експерти оценяват вероятността за такъв сблъсък
18 фев 2016 16:22, Елка Василева
645
Ще има ли нова руско-турска война?
Снимка: архив, Reuters

Конфликтът между Москва и Анкара може да прерасне в изясняване на отношенията с помощта на оръжията – военни експерти вече оценяват силите и шансовете на страните, пише "Росбалт".

Тревогата от начало на голяма война в Близкия изток рязко се повиши, след като Турция заяви готовност за наземна операция на територията на Сирия, а Саудитска Арабия даде да се разбере, че разглежда варианта за силово сваляне на Башар Асад.

Страстите се нажежиха в неделя, когато сирийското външно министерство обвини Анкара в изпращане на стотина войници на територията на страната. И макар че Турция впоследствие опроверга информацията за нахлуване в Сирия, ситуацията около въоръжения конфликт в тази страна продължава да държи в напрежение целия свят. Става дума за настъплението срещу Алепо на сирийските правителствени войски /с подкрепата на руската авиация/ от една страна, успехите на сирийските кюрди – от друга страна, както и концентрацията на турски войски по границата със Сирия и продължаващите войнствени изявления от страна на Анкара.

Във връзка с това "Росбалт" помоли експерти да оценят доколко голяма е вероятността да избухне нова руско-турска война, какво би било приблизителното съотношение на силите на основните противостоящи страни, както и предимствата и недостатъците на всяка от тях.

"Росбалт" отбелязва, че практически всички експерти, към които се е обърнало изданието, разглеждат този въпрос вече в практическата плоскост, изхождайки от голямата вероятност да започнат бойни действия.

Военният експерт Виктор Литовкин е убеден, че война може да започне, ако турските войски преминат границата на Сирия и започнат бойни действия срещу сирийската правителствена армия. Тогава според него Русия, поела задължението да помага на армията на Асад, ще започне да нанася удари по турските войски на сирийска територия.

Според Литовкин никаква НАТО няма право да подкрепя Турция, тъй като "ние не нападаме нея, не пресичаме нейната граница, и турците трябва да си знаят мястото". "Ако НАТО е готова да подкрепи Турция в тези условия, толкова по-зле за НАТО", каза той.

Запитан трябва ли да се разбира, че Русия е готова за война не само с Турция, но и с целия Северноатлантически алианс, Литовкин каза: "Не се готвим да воюваме с Турция и НАТО, ние не сме инициатори на това мероприятия, но ще защитаваме своите национални интереси на територията на Сирия. Ние ще изпълняваме своя съюзнически дълг към нея".

При това експертът е убеден, че Русия е способна да започне война с Турция. "Какво е Турция? Експерти са изчислили, че ние ще потопим турския флот в Черно море за броени часове", казва Литовкин.

Публицистът, специалист по Близкия изток, Михаил Магид, посочи, че турците няма безучастно да гледат „как войските на Асад с подкрепата на Русия "откъсват" територии в Северна Сирия". По думите му "настоящите успехи на Асад, който прекъсна Азазкия коридор и е близо до превземане на Алепо, означават поражение на всички сили, които Турция е подкрепяла през последните години в Сирия, включително протурското "ДНР", създадено от отряди туркомани /сирийски тюркмени/ с подкрепата на бойци от редиците на турските националисти".

Според експерта Ердоган подобно на кремълските политици е заинтересован от засилване на неговата популярност вътре в страната чрез демонстрация на сила. Този фактор, смята Магид, прави много вероятен сблъсък между Русия и Турция.

"Турската подготовка за война е толкова сериозна, че вероятността за наземна операция в Сирия е много голяма. В същото време подготовката за война отнема време. Първо, Турция провежда мобилизация /поне частична/. При това новобранците биват изпращани направо на сирийската граница. А мобилизацията предвижда преподготовка. Второ, турците трупат сили по границата. Това също отнема време", казва Магид.

Магид се позова на израелски експерти, според които турците са концентрирали за война със Сирия Втора полева армия. Това съединение наброява над 100 000 души и включва бронетанкови, механизирани, моторизирани и пехотни части. Армията е разделена на два корпуса – шести и седми. Вероятно в случай на наземна операция Шести корпус ще отговаря за настъплението към град Алепо и кюрдския район Африн, а Седми корпус – за нанасянето на удар по района Джазир в Североизточна Сирия. 

Такава голяма ударна групировка изисква сериозна организация по снабдяването, продължава експертът. Той посочи, че Саудитска Арабия също прехвърля в момента свои въоръжени сили в Турция, а може би и в Йордания. Възможно е, казва Магид, "операцията да бъде съвместна – турско-саудитска, като саудитците са прехвърлили вече в Турция свои самолети F-15, а това са изтребители, предназначени за завоюване на въздушно господство, тоест те носят пряка заплаха за руската авиация, която действа в Сирия".

"Не е изключено операцията да бъде насочена към разделяне на Сирия и тогава саудитците може да влязат от юг, а турците – от север. Във всеки случай прехвърлянето на саудитски войски също ще отнеме време, както и съгласуването при взаимодействие между двете армии", казва Магид.

Мненията на военните експерти за перспективите за нова руско-турска война не са единни, казва Магид.

"Възможно е нещата да се ограничат до въздушни боеве. Това е обичайно за миналото явление в Близкия изток. Съветските пилоти например са участвали в боеве с израелските ВВС през 1973 г., което тогава в СССР не се е афиширало. Това не доведе до световна война по онова време. Но трябва да се има предвид, че положението на Турция е по-изгодно, тъй като турците могат да затворят Босфора и Дарданелите и по този начин да отрежат снабдяването на руската групировка в Сирия, а след това да я разгромят. Но как ще реагира Русия в случай на голяма поражение в Сирия, никой не знае", казва експертът.

Не е сигурно, че в случай на интервенция в Сирия Русия директно ще подкрепи армията на Башар Асад, смята бившият офицер от израелската армия Игал Левин. Според него Москва може да заяви, че нейната основна мисия в региона е борба с тероризма, с "Ислямска държава", тъй като точно под този предлог Русия въведе своите военнокосмически сили в Сирия.

Според експерта като цяло изходът от подобна война ще се решава във въздуха. По негова оценка турските ВВС са готови да изпратят в бой над 200 самолета F-16.

"Това е много добър самолет, способен да нанася удари на земята, с възможност за завоюване на въздушно превъзходство. По подготовка турците изпреварват руснаците. Това се отнася и до бойния опит, и до нальота. В региона това са най-мощните ВВС и Русия ще трябва да събира авиация от цялата страна, за да има възможност да се противопостави на тази сила", смята експертът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


645
Още по темата: войнаРусияТурцияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
369
0
 
3
 
! Отговори
Petar преди 8 години
Balgarskiia narot obiha nawta spasitelka rosiia balgarskite politici obihat da si davat gazavete za pari plawtat im zatiax niamat nacionalni interesi nadprevarvatse zaimno da grabiat i prodavat balgariia
368
0
 
3
 
! Отговори
Petar преди 8 години
Tyrciia izgybi deset miliarda na godina ot rosnacite erdogan ne znae da smiata da si otiva da sloxat dryg kakto i onzi don lyt primierat na tyrcia da si otivat da se nayhat da smiatat da xodiat na yhiliwte ne e iskala rysiia s edno kophe i wte ishezne tyrciia ot kartata rysiia e savestna hestna i koito wte bade s rysiia wte speheli taka kaza baba vanga
367
0
 
2
 
! Отговори
Бцм преди 8 години
Който се майтапи със зеленчуците, е недорасъл пикльо. Никой няма да започне световен конфликт, заради 1самолет с 2 жертви.
366
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До КАНдомирНе харесвам нито турците нито твоите братя руснаците но турците имат почти половината от самолетите на русия и са 80 или там някъде милиона и втората по големина армия в НАТО, мисля че напълно разбирам защо твоите братя отмъстиха на турците с чушки и домати за свалянето на бомбандировача СУ
365
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен547 до убитите офицери и путин така отмъщавал...значи путин е терорист, призна си, не че не знаехме де
364
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ало руския тролетарият, до къде стигна войната с прашки, не е и с прашки даже а с чушки и домати а ха ха ха ха ха ще останат без витамини тези руснаци само с тези картофи
363
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До машалаКрим ваш сибир наш, стара китайска поговорка
362
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 551хохлите - отново истерия?
361
0
 
4
 
! Отговори
КАЛПАК преди 8 години
КЪС ВИЦ-български "господа офицери" ха ха ха
360
3
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 567Аз за това на СМИ не вярвам. Вярвам на специализирани издания. Освен това тази позиция Рашките щяха да я отнесат точно с 4 Шмель изстрела.
359
4
 
4
 
! Отговори
машала преди 8 години
руската федерация има десетки етноси с милиони мюсумани и като споменем и масовото заселване на братята китайци в сибир и далечния изток картинката става ясна
358
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако на убитите турски офицери им викаш зарзават, да прав си. Путин така отмъщава.
357
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 554Мани ги, тия рускопоклонниците сами се лъжат и сами си вярват... webcafe.bg/id_241633771 истината за руското оръжие и как се воюва хибридна медийна война
356
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен560 тия песнички ни ги пеете още от преди нассссирането на насссесесесрето вашата огнева мощ света я видя след свалянето на бомбандировача СУ путин безмилостний отмъсти на ердоган с плод зеленчук и остави турците без рускини из курортите а не бяха радиоактивни пепел и ядрена лава течно стъкло и вулканична лава щехте да направите турция, за посмешище станахте ще знаеш
355
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще има, и това ще е краят на руското ракообразно заболяване на таз планетата, войната няма да я само между турците и руснаците а китайците твърдят че щом крим е ваш сибир е наш, японците имат недовършена работа с руснаците, украинците поляците германците французите и кажи речи целия свят има да си го връща на руснаците, ще има евтин петрол и газ за всички след това
354
13
 
6
 
! Отговори
Путин е бита карта преди 8 години
Путин загуби какви ли не ходове опита, подкупи, шантаж, терористични актове, слухове, военни действия, бомбандировки, прогонване на милиони бежанци, а цената на нефта не се вдига и не се вдига. Последния опит за договаряне с конкуренцията и постигане на картел също не успя. Неуспеха се дължи основно на появилия се нов играч на нефтения пазар САЩ, който не намалява производството и продължава да трупа огромни резерви от нефт даже изнасят американски нефт първи път от 40 години
353
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Коя библия? Тая дето на разни събори е редактирана 100 пъти и нищо от оригинала не е останало в нея? Няма как да я считаме за достоверна информация
352
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма да има война. И причината е много проста. Системата "Периметър". Който не знае - да се информира. И ще разбере защо никой никога няма да воюва срещу Русия.
351
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хммммм руснаците не им стискаше да нападнат турците след свалянето на бомбандировача СУ а сега ли заради новите си сирийски братя война ли ще започнат ? Айде моля ви се
350
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що за *** въпрос? Или от кога САЩ и НАТО ще позволят някой да воюва с втората по големина армия в нато с близо 1000 бойни самолета? Тази статия е война с прашки, или както е актуално напоследък война с чушки и домати нов тип война на путин срещу ердоган