Турската армия обстрелва позиции на сирийските кюрди

Това е отговор на напредването на бунтовниците в Северна Сирия
19 фев 2016 08:11, Елка Василева
49
Турската армия обстрелва позиции на сирийските кюрди
Снимка: архив, Reuters

Турция бомбардира контролирани от кюрдите райони в Северна Сирия
Това е най-мощната атака от дни насам


Турската армия бомбардира интензивно контролирани от кюрдите райони в Северна Сирия, предаде Франс прес, като се позова на Сирийския център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ).

Нападението е започнало преди повече от пет часа и продължава, отбеляза базираната във Великобритания неправителствена организация, която разполага с широка мрежа от информатори в Сирия.

 "Турция бомбардира кюрдски зони в северната (част на провинция) Алепо, в най-мощната си атака срещу тези зони, откакто започна да бомбардира (кюрдските) позиции преди няколко дни", посочи СЦНПЧ.

Директорът на организацията Рами Абдел Рахман уточни пред АФП, че турските удари са насочени не само срещу наскоро превзетите от кюрдските сили райони в Северна Сирия, но и техния бастион Африн.

Напредването на кюрдските Сили за защита на народа (СЗН), които са поддържани по въздух от Русия, безпокои Турция, която ги бомбардира от събота. Наскоро СЗН превзе няколко селища, контролирани досега от бунтовниците, в северната част на провинция Алепо, недалеч от турската граница.

Турция удари за първи път Африн вчера. При бомбардировките са били убити двама и ранени 28 цивилни, съобщи директорът на СЦНПЧ.

Артилерийски батареи на въоръжените сили на Турция нанесоха в четвъртък удари по позиции на сирийските кюрди от Силите за защита на народа в района на град Азаз, предадоха ТАСС и Ройтерс. Турската телевизия "ХаберТюрк" съобщава, че това е станало в отговор на обстрел на турска територия от сирийския град.

Турската армия нанася удари в този район от 13 февруари, отбелязва ТАСС. Действията на Турция са предизвикани от напредването на бунтовниците в Северна Сирия близо до турската граница, допълва агенция Ройтерс.

Турция се отнася към Силите за защита на народа като към терористична организация, създавайки търкания със САЩ, които подкрепят групата в борбата с "Ислямска държава" в Сирия, отбелязва Ройтерс.

Турският президент Реджеп Таип Ердоган заяви по-рано, че политическото крило на Силите за защита на народа стои зад атентата в Анкара в сряда, при който загинаха 28 души. Ръководителят на политическото крило на Силите за защита на народа отрече участие на неговата организация в нападението, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вчера сирийската армия превзе град Кенсаба, намиращ се на границата с Турция. След тази победа пътя на правителствените войски в провинция Идлиб е открит.
3
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турските власт бомбандира кюрдските сепаратисти, с които съжителства от стотици години.Като досега разрушаваше кюрдските селища в демократична Турция.Османските представители на властта( по думите на Цв.Цв.) залавят и обесват на днешната дата Васил Левски, който иска Свободна България. Както кюрдите искат Кюрдска държава свободна от турските поробители.
2
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То се показа кой стреля по мирно население и болници! А какво квичеше преди два дни доганеца!?
1
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И кои са терористите сега?