Европа иска край на кървавия ужас над цивилни в Сирия

Саудитска Арабия обаче иска ракети земя-въздух за сирийската опозиция
Обновена: 20 фев 2016 10:26 | 20 фев 2016 10:15,
96
Европа иска край на кървавия ужас над цивилни в Сирия
Снимка: Reuters

Европейските лидери призоваха Сирия и нейните съюзници незабавно да престанат да атакуват опозиционните групировки, но се въздържаха директно да обвинят Русия, предаде ДПА.

Участниците в срещата на върха в Брюксел имаха вариант да призоват Москва "да спре незабавно атаките срещу умерените опозиционни групи", но формулировката късно снощи беше смекчена.

Вместо това те призоваха "сирийския режим и неговите съюзници незабавно да спрат атаките среку нетерористични опозиционни групи" - атаки, които според тях застрашават перспективите за мир в Сирия, облагодетелстват Даеш и подклаждат бежанската криза.

Лидерите на ЕС призоваха също за незабавно прекратяване на бомбардировките на цивилни зони и за пълен, устойчив и безпрепятствен хуманитарен достъп в цяла Сирия, предаде Ройтерс.

Междувременно саудитският външен министър Адел ал Джубейр предложи да се доставят ракети земя-въздух на сирийската опозиция, като уточни, че решението трябва да се вземе от международната коалиция, предаде Франс прес.

"Смятаме, че въвеждането на ракети земя-въздух в Сирия ще промени съотношението на силите на терен", каза Джубейр в интервю за сп. "Шпигел" и отговори утвърдително на въпрос дали подкрепя доставката на такива оръжия на бунтовниците.

"Това ще позволи на умерената опозиция да обезвреди хеликоптерите и самолетите, които ги бомбардират и пускат химически вещества. Точно това промени съотношението на силите в Афганистан", каза саудитският външен министър.

"Трябва този вариант внимателно да се проучи, защото не искаме такива оръжия да попаднат в неподходящи ръце", уточни Джубейр, имайки предвид оръжията, които "Ислямска държава" е взела от други бойци.

"Това не е решение на Саудитска Арабия, то трябва да се вземе от международната коалиция" за борба с ИД, която се оглавява от САЩ, подчерта 54-годишният министър.

На въпрос за близостта между идеологията на ИД и уахабитския фундаментализъм на саудитското кралство, Джубейр заяви, че това е "прекалено опростяване, което е лишено от смисъл".

"Тези хора са престъпници. Те са психопати. ИД е толкова ислямска организация, колкото Ку-клукс-клан в САЩ е християнска организация", заяви саудитският външен министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези грижовни европеици освен резолюции да пишат друго могатли .
29
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Франсоа Оланд: Турската интервенция в Сирия рискува руско-турска война19 Февруари 2016 Намесата на Анкара в сирийския военен конфликт може да създаде рискове от война между Турция и Русия. Това предупреди в петък френският президент Франсоа Оланд, предава AFP.Турция се включва в Сирия Има, има риск от война. Точно затова Съветът за сигурност на ООН се събира, коментира Оланд.
28
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия няма интерес от спиране на турските бомбардировки, защото това дава перфектен претекст да се продължи с доунищожаването и на последния тюркомански из.род в сев. сирия. Същевременно всички видяхме страхливостта на турците, които гледат отстрани как убиват техните хора.
27
3
 
21
 
! Отговори
Нерез преди 8 години
Една водородна бомба насред Риад и света ще се промени завинаги към по-добро.
26
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хаха, Обяама призова турците да спрат да обстрелват кюрдите в северна сирия, обаче шопът продължава да защитава любимите му османисти. Явно човекът не е проамерикански, дори не е протурски, а направо сее превърнал в подметка на османизма:))
25
2
 
1
 
! Отговори
Migli преди 8 години
Tochno obratnoto e. Eu i usa proizvoditeli ot orajeinata, farmacevtichnata, medicinskata, automobilnata i stroitelnata industria razigravat teatri i dvijat pazarite s edna shepa maskirani aktiori teroristi...eu i usa monarhii i miliarderite vinagi se radvat na silnite prodajbi i ogromnite realizirani exportni stoki, koito pompiat tehnite bankovi smetki i rasta na cennite im knija po svetovnite borsi, blagodarenie na gratis prirodni resursi i gratis ili zle platen choveshki trud ot sveta...
24
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това предложение на саудитския министър трябва да се разглежда като директна заплаха за война срещу Русия. Саудитците да си затварят плю.валниците, защото да не се окажат хутите, въоръжени с най-модерни ракети с обсег на действие Рияд. Те и сега, с ракети от 70-те години размазват всичко в южната част на Саудитска Арабия, пък представям се ако получат един по-съвременен подарък:)))
23
2
 
34
 
! Отговори
Умен преди 8 години
В Саудитска Арабия издават смъртна присъда чрез обезглавяване за игра на шах. Убиват жени с камъни ако им се види глезена или погледнат мъж. Мисля, че е меко казано несериозно да се обръща внимание на изказванията и претенциите на нейни представители.
22
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СА е държава с робовладелчески традиции, феодална структура и паразитен ползвател на съвременни технологии. И разхищават ресурси за пълни глупости, за да си избият камиларските комплекси.
21
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Точно пък СА,където още убиват жени с камъни,режат ръце и общо взето си живеят в 7ми век ,но с ай-фони,да ми говори за хуманност,а нашенските туркомани да и пригласят...сиктир,много ми идва
20
0
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
европа трябва да назове причините и гл виновници за тези войни в арабския свят и чак тогавада се търсят пътища за прекратяване на този позор в 21 век
19
1
 
17
 
! Отговори
Минко 47г. ерген преди 8 години
До ШопТи беше там и видя, нали. Камикадзето преди да се гръмне ти изпрати смс и прощален имейл. Лидерът на ПКК ти се отчита лично на всеки шест часа. Продължавай да ни (дез)информираш.
18
2
 
16
 
! Отговори
Одисей Шопов-Страндж преди 8 години
Искам да видя как европейските меки "лидери" ще накарат този чието име не смеят да произнесат да спре да бомбардира.За Волдемор става дума. Шшшт, тихо.
17
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интерсно,според всичките Асад до никаква истанция не пише дори и БРИКС и други разни около наоколо по много въпроси от въпросите и всички други наместо него и съратници решават къде с писане и неписане до съответни същи инстанции свои си въпроси искания по техния сирийски проблем и свои си въпроси даже и доставки,значи гледат как той диша и въобще вдишва-издишва,че и другите дето забегнаха заради тази патаклама на всичко и вечно знаещи връзкари костюмари-Ар/е/мани и от чии мани,мани,мани..а.а.а
16
1
 
28
 
! Отговори
Ако знаят много преди 8 години
Тия саудиците им наложете ембарго на нефта... И край с тях!!! Ще го пият вместо вода...
15
2
 
26
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
ТУРСКИЯ АСКЕР НЕ МОЖЕ ДОРИ ДА СТИГНЕ ДО ОГНЕВИЯ РУБЕЖ.
14
1
 
26
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Кюрдите не воюват в Турция. Какво правят в Сирия си е тяхна работа.
13
3
 
26
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Онзи ден 28 турски пилоти се вдигнаха във въздуха. Без самолети обаче. Отлетяха директно при Алах. Егати факирите
12
2
 
30
 
! Отговори
Дадо преди 8 години
Какво значи "не терористични опозиционни групи"- въоръжени до зъби, включително и снабдени с ракети "земя- въздух", може би по-правилно ще бъде да ги наречем миротворци. Хайде да спрем с демагагията, това са бандити на служба на американските интереси, избиващи мирното население на Сирия.
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО ППТУЗЗГЗа Ердоган говориш, нали.