САЩ и Русия доставят най-много оръжие в света

Индия продължава да е водещият оръжеен вносител в света
22 фев 2016 07:19,
44
 САЩ и Русия доставят най-много оръжие в света
Снимка: Reuters

САЩ и Русия доставят повече от половината от оръжията в глобален мащаб. Това обяви Стокхолмският международен институт за изследване на мира (СИПРИ) в доклад, цитиран от ДПА.

Индия продължава да е водещият оръжеен вносител в света.

Оръжейният внос на Индия между 2011 и 2015 г. е съставлявал 14 процента от общата сума в световен план - двойно повече от нареждащата се на второ място Саудитска Арабия. Сред петте водещи вносители на оръжия са още Китай, Обединените арабски емирства и Австралия.

Данните показват, че оръжейните доставки по света в периода от 2011 до 2015 г. са се увеличили с 14 процента в сравнение с 2006-2010 г.

По данни на института 58 държави изнасят оръжия. Начело в тази класация са САЩ и Русия, които заедно са доставили повече от половината оръжия по света между 2011 и 2015 г., пише БТА.

САЩ, чийто дял от глобалния износ е съставлявал 33 процента, са продавали оръжия на 96 страни - много повече от който и да е друг водещ доставчик. Главните купувачи на американските оръжия са били Саудитска Арабия, ОАЕ и Турция.

Бойната авиация е съставлявала повече от половината от износа на САЩ.

Русия е доставила една четвърт от оръжията в глобален план. Тя е снабдявала 50 страни, както и бунтовническите сили в Украйна, посочва в доклада си Стокхолмският институт.

Три държави - Индия, Китай и Виетнам - са получили над половината от руския износ.

Индия е внесла 70 процента от своите оръжия от Русия и се очаква да продължи да разчита на руското въоръжение, въпреки че в последно време се увеличава вносът от САЩ.

Според Стокхолмския институт вносът на Индия се дължи на това, че нейната оръжейна промишленост не може да произвежда конкурентни оръжия, проектирани от нея.

Китай, от друга страна, се оказва все по-способен да произвежда свои модерни оръжия и става по-малко зависим от вноса, посочва институтът.

Китай е третият най-голям износител на оръжия в света - неговият дял от глобалния износ е почти 6 процента. Той е снабдявал 37 страни, като водещите му пазари са били традиционните съюзници Пакистан и Мианма, както и Бангладеш.

Франция е четвъртият най-голям износител на оръжия в света с дял от 5,6 процента, а след нея се нареждат Германия и Великобритания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 40Еххх Опорно Точков попрочети специализирана литература и новини и тогава говори.Т-50 4 прототипа свършиха всички включително огневите изпитания с ракети носени в тялото и на пилони. Имаше пожар на земята при единия прототип но беше отремонтиран.Сега за държавните изпитания се произвеждат 4 самолета "0" серия или прототипи на първи производствен стандарт. Индийската версия като прототип трябва да се изпрати в началото на другата година на части в Индия за сглобяване.
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците ОЩЕ НЕ ПРОИЗВЕЖДАТ И НЯМАТ ИЗТРЕБИТЕЛ 5 ПОКОЛЕНИЕ! ПАК-ФА или Т-50 които го правят заедно с Индия е още мираж!Има 3 готови прототипа(единия се взриви) но още имат проблем с двигателите и със радарните системи(И НЕ САМО ТЯ)! Информацията е достъпна за всички затова не пишете глупости!
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бяха руснаците равни с американците но сега отстъпват,и то с много.Ако продължава така за следващите 50г.няма да има смисъл въобще да ги сравняваме.
13
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 37Много си умен знаеш ли? Ето ти качествено оръжие -Т-34 от 2СВ като буксири или самоходни оръдия все още се ползват. Т-55 воюва в целия арабски свят производството почва 1950 година. Т-26 Патън или т-46 Патън 2 да си чул някъде да се ползват от същия период Американски танкове?САЩ оръжието е ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНО ДА за да не може закупилия го да произведе копие и да подбие пазара на САЩЕто ИРАН произвежда не лицензно копие на Руския Птурс Корнет но може да се ползва само денем.
12
1
 
1
 
! Отговори
Cari преди 8 години
85% ot svetovnia iznos na orajie e ot USA. Koito kupuva orajieto, iska da vidi test kak orajieto raboti...usa pravi non stop testove na orajiata si v blizkia iztok, za da gi prodava i pecheli pari...ID e samo edin usa teatar za maskirovka na usa orajeinite testove...usa e agresor i napadatel i vodi voina v siria...usa ima nai-goliam motiv za voini navred po sveta...goniat nenasitni ogromni pechalbi ot prodajbi na raznoobrazni vidove orajia, medikamenti, automobili, e -tehnika..
11
2
 
2
 
! Отговори
vankata13 преди 8 години
До zeusНе ме разбирай погрешно не се заяждам. Очевидно си запознат с оръжията, кажи за тези руски оръжия, които са по напред от американските, защото аз съм с впечатление че американците наливат милиарди за отбрана и тайни технологии, а руснаците едва вързват двата края.
10
1
 
4
 
! Отговори
към 30 преди 8 години
Не е така. Преди седмица Русия представи пред Световната здравна организация най-добрата и най-ефективната в света ваксина срещу Ебола.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оръжия вируси а за лекарства няма оръжие трябва и бомби ядрени
8
6
 
3
 
! Отговори
относно преносно преди 8 години
Пък на времето дядо имаше Москвич и набираше от 0 до 100 за 6ч., 13 мин и 41 секунди.
7
1
 
11
 
! Отговори
Относно авиацията преди 8 години
Преди 2 дни, на 20.02.2016 г, руският Т-50 или ПАК ФА постави нов световен рекорд по скоростно набиране на височина - 384 м/с. Този самолет от пето поколение може да достигне върхът на Джомолунгма (8 848 м.) за 23 секунди.
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Баш на терористи никога не са продавали защото им забранява американското законодателство."--------Наивник! Много лесно заобикалят постулатите на американското законодателство като наричат откровени терористи-сърцеяди "умерена опозиция" и не само ги снабдяват с оръжие, но им оказват широка политическа и финансова подкрепа.
5
1
 
25
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Разликата е в това, че американците принуждават марионетните си правителства по света да им купуват бутиковите оръжия, докато руснаците не могат да насмогнат за изпълнят заявките за новите си оръжейни системи, които са на светлинни години пред американските.
4
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Американците са първи, защото продават оръжие на нато. Където няма не искам, няма недей! Евроатлантизмът ги задължава да вземат скъпите американски буклуци.А Русия уж със санкции, а дели един от най печелившите пазари в света.
3
11
 
5
 
! Отговори
аз преди 8 години
До Анонимен 4Ако имам пари да си купя F16, вярвай ми, няма да чакам да ме принуждава някой, а просто ще си го купя. А ако нямам пари за подобен лукс, тогава ще трябва да се задоволя с нещо руско...
2
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази или следващата година очаквам руският износ да се изравни процентно с америчкия.Пиндостанците продават само на тези, които могат да принудят да купят от тях. Руските въоръжения са по-качествени и надеждни и по-евтини.
1
5
 
17
 
! Отговори
Пре преди 8 години
ИДИЛ влиза ли в тия 90 страни , на които ФАЩ продава оръжия?!?!