Ако Лондон излезе - ЕС ще харчи по-отговорно

Съюзът е изправен пред най-сериозната криза, смята политолог
Обновена: 24 фев 2016 10:01 | 23 фев 2016 22:29, Анисия Иванова
30
Ако Лондон излезе - ЕС ще харчи по-отговорно
Снимка: Reuters, архив

Излизането на Великобритания от ЕС би било политически прецедент, сриващ устоите на европейската интеграция. Той ще доведе до Европа на две скорости и България ще бъде в по-бавната скорост. Това каза пред телевизия Bloomberg TV Bulgaria политологът Огнян Минчев по повод референдума за излизане на Обединеното кралство от ЕС на 23 юни.

Ако това стане в политически план това ще е една драматична промяна. В момента Съюзът е изправен пред най-сериозната криза, обясни той.

Отслабването на ЕС ще бъде опасно и за политическата независимост на европейските държави, смята още той

ЕС е най-голямата икономика в света - около 13 трилион евро е БВП, обясни икономистът Красен Станчев.

"Ако Лондон излезе, ЕС ще загуби около 15 милиарда вноска. Тогава Съюзът ще започне да си харчи по-добре парите и ще бъде по-отговорен към финансите си", обясни той.

Освен това ще започне да прави това, за което е бил създаден, а именно да либерализира търговските взаимоотношения между страните, допълни той. „Не виждам минус в излизането на Великобритания от ЕС“, каза икономистът.

Според него проблемът с бежанците в ЕС може да се регулира икономически от пазара. "В момента той се регулира по политически принцип. Формират се групи будни граждани, които ходят по границите и бият чужденците", обясни той.

Целият разговор чуйте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко е един театър за пред гоите
1
7
 
32
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Ако не сте разбрали до сега - ЕС е картел между Франция, Германия и Великобритания, останалите имат по-скоро поддържаща роля. Щом един от играчите се дърпа, смятайте какво чака бедните глупци, които са се хванали на хорото..