Дали Путин и Асад играят доброто и лошото ченге?

Скоро ще се види излязъл ли е Асад от контрола на Москва
23 фев 2016 21:04, Елка Василева
217
Дали Путин и Асад играят доброто и лошото ченге?
Башар Асад и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Напоследък в руската преса започна да се прокарва следното мнение: сирийският президент Башар Асад все повече излиза от контрола на Москва. Според това становище Москва иска от Асад да сключи мир в рамките на женевския процес, докато той настоява за военна и политическа подкрепа.

Например, когато руското министерство на външните работи призова "всички партньори" да поддържат споразумението за прекратяване на враждебните действия, постигнато по-рано този месец в Мюнхен, Асад вместо това обяви, че ще продължи да се сражава, докато не си върне цялата територия на Сирия. И през последните дни се появиха няколко заглавия като "Асад не иска да се присъедини към обявеното от Русия примирие", пише Ана Боршчевская* във "Форбс".

Все пак някои руски анализатори изразиха несъгласие с този възглед. Александър Шумилин, директор на Центъра за анализ на близкоизточни конфликти в Института за САЩ и Канада към Руската академия на науките, смята, че Русия и Сирия играят игра със Запада. "Да се каже, че Асад завлича надолу нещастната Москва, е наивно. Разбира се, той не може да направи нищо без заповед от Москва. Предимно Русия бомбардира в Сирия, не Асад", казва той в интервю за "Новая газета", един от малкото останали независими вестници в Русия.

Противно на позицията на Москва, че всички бунтовници в Сирия са терористи, Шумилин писа през октомври 2015 г., че съществува умерена сирийска опозиция. Той разкри, че повечето от руските въздушни удари не са били срещу "Ислямска държава". "Формира се нерадостна картина: умереният фронт срещу Асад започва да бъде притискан от две страни - правителствената армия при поддръжката на руските ВВС от запад и . . . терористите от ИД от изток".

Политическият анализатор Андрей Пионтковски описва поведението на Русия в Сирия като "абсурдна жестокост", която "ще отрови за векове" отношенията на Русия с ислямския свят. "Днес вече е невъзможно да бъдат скрити военните престъпления на руските ВВС в Северна Сирия", пише той в блога си в "Ехото на Москва". Даже хората от Кремъл вече не ги крият. Те окончателно възприеха Асадовото определение за терорист - терористи са всички, които се сражават срещу законния президент Асад, който легитимно е убил стотици хиляди свои съграждани, а също членове на техните семейства, съседи, пациенти в болници, ученици в училища, случайни минувачи".

Миналия месец бившият украински външен министър Володимир Огризко писа, че с периодичните си намеци, че желае да се откаже от Асад, Москва всъщност цели да покаже на Запада: "Вижте, ние сме добри, молехме Асад да си ходи, но той не се съгласи". Огризко припомни, че Кремъл действаше по подобен начин и в Украйна, прокарвайки тезата: "Ние се стремим към споразумение, обаче опълченците (проруските сепаратисти) пречат."

Би било полезно да наблюдаваме през следващите седмици дали Асад наистина е излязъл от контрола на Москва или просто Путин и Асад играят доброто ченге-лошото ченге.

* Авторката е сътрудник във Вашингтонския институт (мозъчен тръст за близкоизточната политика на САЩ), където работи главно по теми, свързани с политиката на Русия в Близкия изток.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още по темата: РусияСирияБашар Асад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Василев-БЕГАЙ СЕ ЛЕКУВАЙ БЕ ШОРОШОВ НАДРУСАН ТРИПОЛОВ ***.
43
7
 
5
 
! Отговори
Василев преди 8 години
Русия винаги е била враг на българският народ и държавност!Руснаците убиха Людмила Живкова и направиха крадливата приватизация, те създадоха ДПС и Мултигруп!Русия е смъртен враг за икономически смостоятелна българска държава, води подмолна хибридна война!Агент Тимъти Валъет!ЦРУ!!!
42
3
 
9
 
! Отговори
пълно безсилие преди 8 години
В братска Америка цари пълно безсилие, отчаяние и фрустрация. Не можаха да предотвратят присъединяването на Крим към Русия и нямат никаква идея, какво да правят със Сирия, ДНР и с ЛНР. Очевидно в бъдеще правилата на световната външна политика ще се определят от Путин. Американците са деградирани от Путин в ролята на статисти, които само гледат като хипнотизирани зайци и не могат да реагират по никакъв начин.
41
1
 
5
 
! Отговори
нов преди 8 години
ами тая глупачка цитира някакъв украинец-само от това следва всичко от статията да е архитъпо и невярно-ами от колко години е тази ислямска държава и защо след като русия започна"голямат заря"започнаха да *** всички в защита на точно тази ислямска държава
40
2
 
0
 
! Отговори
анти орда преди 8 години
Дали пък да не ги дадът на Ким?Той е много по- иновативен от традиционалистите в Хага.А и ще има директно излъчване.
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СРЕЩУ РУСКИЯ НЕПОБЕДИМ ДУХ И ВОЕННА МОЩ НА ЦИОНИСТКИТЕ КАШЕРНИ *** ОТ САЩ ИМ ОСТАНА САМО ЕДНО ОРЪЖИЕ,А ИМЕННО ЛЪЖАТА И ДЕЗИНФОРМАЦИЯТА ПО ТЕХНИТЕ КАШЕРНИ ЗАПАДНИО МЕДИИ.ТЕЗАТА МИ СЕ ДОКАЗВА ОТ ТОЗИ ПОРЪЧКОВ ПАСКВИЛ ПО ГОРЕ ПРЕПЕЧАТАН РАЗБИРА СЕ ОТ ***
38
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проамериканските петераси си завират дезодоранти в ханалите.
37
0
 
1
 
! Отговори
питам преди 8 години
Защо не се виждат коментарите
36
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре че са руснаците, да прекратят тоя ужас в полза на светските сили в сирия. Ако бяха спечелили ислямистите, щеше да стана като в Либия - провалена държава след намесата на Запада.
35
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин искал да прати Волен-ага като военен съветник на Асад, обаче се оказало, че той, като типичен номенклатурчик скатал казармата
34
13
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До Анонимен 40 Ми те руските генерали са абсолютни , то се видя как лъжеха некадърно и безсрамно. Кой истински офицер ще си пикае на имиджа по такъв грозен начин? Целия руски генералитет може само да лиже Г3 на малкия гебешник и да избива жени и деца от 6 000 метра височина.
33
1
 
12
 
! Отговори
Аспарух преди 8 години
Нашата мила антируска коментаторка,за пореден път ни подбира коктейл от разни драскачи пристрастени към американската хранилка.Колото и да плюете, действията на Москва са помощ на легитимният президент на Сирия,който се бори да освободи страната си от главорезите-терористи,които коментаторке наистина са избили стотици хиляди цивилни.Само не знам,как се справяте със съвеста си коментаторите на явни лъжи???
32
0
 
17
 
! Отговори
bobo преди 8 години
Не е обективен анализ.По скоро поръчкова статия.
31
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Асад е гнида, не може да се изсекне без разрешението на кремълския върколак. Путин държи Асад със секскомпромат.
30
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 36 руските генерали са най забавни на тях и кокошките се смеят СЛЕД БИСЕРА КОТЕЛ за 800 исиловци край теца в алепо и след ДВА часа ЩЯЛАТА алебска групировка при подръжката на руски инструктори и Военно космически сили НА СВОЙ ред В КОТЕЛ ха ха ха
29
9
 
1
 
! Отговори
??? преди 8 години
Българи и руси са една кръв, една вяра,един език!Ами тогава преди да се кръстиш питай кръвните си братя как се пише полов орган!
28
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разиграват театри, на въжето и двамата!
27
0
 
9
 
! Отговори
До 21 преди 8 години
Прав си, тази щуротия я четох преди една седмица на един сайт който побликува глупостите на задокеанските "експерти"! Никаква връзка с главния мозък и коментарите след тази "статия" показват че даже обикновенния народ се смее вече на пълната бъркотия в кратуните на краварчетата!!!
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СТРАНДЖАТА-Психото "Странджата"!
25
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
въобще не ни интересува какви игри играят под завивките тези две гей чета за Путин ясно самотен е след като се остави с Ердуганя а Китай му каза че такива работи не прави и сега се гушка от мъка с Асад