Светът почете паметта на Немцов, руската власт – не

Московското кметство разреши шествие с участието на до 50 000 души
27 фев 2016 20:30,
446
Светът почете паметта на Немцов, руската власт – не
Снимка: архив, Ройтерс

Посланикът на САЩ в Русия Джон Тефт почете днес паметта на убития преди година руски опозиционен политик Борис Немцов, като поднесе цветя на мястото на гибелта му, съобщи РИА Новости. Опозиционерът бе застрелян на Големия Москворецки мост недалеч от Кремъл.

"Аз и служителите от посолството на САЩ представяме тази сутрин народа и президента на САЩ. Събрали сме се, за да почетем паметта на човек, когото познавахме като държавен служител, като политик, а мнозина американци - като приятел. Днес сме тук, за да почетем паметта му, ценностите, които той бранеше, и да изразим надежда, че след време в Русия ще се сбъднат много неща от мечтите му", заяви Тефт.

На моста прииждат хора, носещи цветя и свещи. Движението не е затворено. На венеца, поднесен от Тефт, има надпис: "От американския народ", посочва агенцията.

Немцов бе убит на 27 февруари м. г. на този мост в центъра на Москва, докато се разхождаше с момиче. Престъпниците се приближиха до тях с автомобил, от който стреляха най-малко 7-8 пъти. Политикът бе смъртоносно ранен с четири куршума в гърба.

Във връзка с делото по случая са задържани петима, включително предполагаемият убиец Заур Дадаев. Обявен е за международно издирване предполагаемият организатор Руслан Мухудинов, офицер от чеченския батальон "Север".

На 20 януари федералното следствие заяви, че убийството е разкрито. Задържаните в момента се запознават с материалите по делото. В отделно производство е обособено продължаващото разследване срещу предполагаемия поръчител Мухудинов и ред неустановени лица, добавя агенцията.

Адвокатът на Мухудинов не потвърди съобщенията, че довереникът му се издирва от Интерпол, информира ТАСС. "Нямам сведения Интерпол да издирва Мухудинов и изобщо да е изпращано подобно искане там", заяви Хават Хадисов.

Участниците в конгреса на руската опозиционна партия "Яблоко", започнал днес в Москва, почетоха паметта на Немцов с едноминутно мълчание, предаде ТАСС.

Партийното ръководство и московската организация на "Яблоко" участваха днес в разрешеното от московските власти възпоменателно шествие по случай годишнината от гибелта на политика, съобщи Емилия Слабунова, председател на тази политическа сила.

Московското кметство разреши шествие с участието на до 50 000 души. Опозиционната партия ПАРНАС, чийто съпредседател бе убитият, прие предложения от властите маршрут и отбеляза, че самият Немцов неведнъж е минавал по него като участник в демонстрации. Нейни активисти положиха цветя на мястото на гибелта му и на Троекуровското гробище, където почиват останките му.

Възпоменателни прояви имаше днес и в други руски градове, както и в чужбина.
В Нижни Новгород, където бе седалището на Немцов като областен губернатор, се състояха шествие и митинг. Такива прояви имаше и в Ярославъл, където покойният бе местен депутат през последните години от живота си, в Санкт Петербург и други градове.

В Лондон имаше презентация на фонда на Немцов. Проявата се излъчваше директно в Москва.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


446
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
0
 
0
 
! Отговори
ODESSA преди 8 години
Най силният документ е представил Муун Уочър. Като е праснал по тиквата вожда на съседното племе маймуночовеци, със главата на леопард набита на кол, който си е търсил плячка във пещерите на племето му.
177
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимена бе, одисейчо, и какво ако Русия съществувала с името "Русия" от 1721? Ами още по-добре за тях - бъдещето е на младите народи! Е, виж ги Щатите.---------Какво да им гледаме на щатите, те са една фалирала държава.
176
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
одисей, айде моля ти се! Били изостанали до Петър. Русия прави държава на едно от най-трудните места в света - там където минават всички пътища на народите от изток. Там където е много трудно да направиш каквото и да било цивилизационно усилие. Там създават цивилизация.
175
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Политикът бе смъртоносно ранен с четири куршума в гърба.----------Е, това ако не работа на Кремъл, здраве му кажи...
174
4
 
5
 
! Отговори
До 233 преди 8 години
Имаш ГОЛЯМА ГРЕШКА! ЛАВРОВ КАЗА, ЧЕ В СВЕТА СЕ ВОДИ АНТИРУСКА ПРОПАГАНДА, А НЕ ЧЕ НЯКОЙ И Е ВРАГ!!!! Врагове са и иманема десетина страни от всичките над 200 по света! И то не народите, които навсякъде обичат руснаците, а една шепа изперкали старчета от правителствата и крупни транс-национални олигарси, които никак не могат да се примирят с мисълта, че всичките богатства са си на Русия!
173
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
2391 руснаците нищо не бълнуват. Ние сме тези, които постоянно ровичкаме и "доказваме" колко велики сме били в миналото и колко виновни са руснаците за всичките ни злини:))
172
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
параноята, че някой ни е изкривил историята, за да ни държи в някакъв плен взима в България вече застрашителни размери. Русия унищожавала документи, съдържащи инфо за величието на България...гърците са унищожавали, сърбите са унищожавали, румънците също, сигурно и Ватикана...а бе всички мноого са ни завиждали и много ги е било страх от нас. От нас дето в края на 18 век масово сме се...погърчвали:))
171
0
 
2
 
! Отговори
ТИМ.С ВАРНОС МУТРОС преди 8 години
Немцов на языке урду означает шлюху
170
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а бе, одисейчо, и какво ако Русия съществувала с името "Русия" от 1721? Ами още по-добре за тях - бъдещето е на младите народи! Е, виж ги Щатите.
169
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Светът почете Немцов"....що за щуротия е това, не мога да разбера....Такъв "опозиционер", нещо като нашите кънчовци и костовци, докарали толкова злини на страната си, а после станали НАПЪЛНО БЕЗИНТЕРЕСНИ НА ЕЛЕКТОРАТА СИ (в техния парламент са влезли с под 3%)....някой ги убива за да набеди Путин и сега се леят сълзи и сополи......Я поплачете за децата на Донбас или децата на Сирия бе, нехранимайковци....А колкото до поклонението, на гроба му НИКОЙ НЕ ОТИДЕ, все се кичат на площада грантаджиите
168
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
нормално е българите да ги няма в която и да било външнополит. доктрина в края на 18 век. Цяла европа по това време знае гърците. То и ние толкова сме знаели за себе си в оня момент:)))
167
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
одисей, ти май не си наясно с понятието "църковни книги". Това са универсални книги с универсални послания, в които народностния елемент е силно снижен.Инаме тактиката ви е ясна.Нямате документи, които да доказват грандоманските ви фантазии и затова измисляте една последна фантазия - че някой е унищожил някакви документи и така е скрил историята:)).Така оправдавате неспособността ви да докажете фантазиите си и "доказвате" предполагаемо съществуващи документи с предоплагаемо фалшифизциране
166
3
 
2
 
! Отговори
русофил преди 8 години
Волжка България!? Няма такова нещо!!! И никога не е имало!
165
1
 
3
 
! Отговори
Ванга 1973 преди 8 години
Немцов был убит американским гей-другу Пентагона!
164
2
 
5
 
! Отговори
До 208 преди 8 години
Откакто съществува на картата Русия ВИНАГИ Е БИЛА САМОТНА! ЗАЩОТО Е ГОЛЯМА, СИЛНА, МЪДРА, СМЕЛА И БЕЗСТРАШНА, БОГАТА И СЕБЕДОСТАТЪЧНА! И откакто съществува, западните *** все се опитват, като изгладнели *** да я нападнат и да отръфат нещо! И все, горките!, ядът бой и за няколко десетилетия си сядат на задниците! Искате още веднъж бой???На Русия НЕ И ТРЯБВАТ СЪЮЗНИЦИ, ЗАЩОТО ТОВА СА ХРАНТУТНИЦИ! НА СИЛНИТЕ НЕ ИМ ТРЯБВАТ СЪЮЗНИЦИ! А васалите, които се разбягват, скоро ще скроят шапка на щатит
163
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
218 - разноетническа. Кубратова България е разноетническа държава. Което е закономерно за средновековните държави по принцип, особено тези, разположени в номадския степен коридор
162
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
направо съм в шок от замъгления ум на някои хора, които бленуват волжки българии и прочие подобни щуротии. Травмите от абсолютния колапс, в който се намира сегашна България няма как да не родят компенсаторен блян по нещо отминало и отдавна мъртво...
161
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хахха, одисей, изпер.кваш. Щом смяташ, че Екатерина е умирала от страх намиращите се под османска власт българи да не предяват претенции към русия, значи нещо почваш да отк.ачаш:). Какви претенции да отправят българите, бе? Те през средновековието, когато са имали държава, при това силна, не са търсели някакъв път към волжките българи, че по време на осмнсакат империя ли:)))хахахаха
160
0
 
4
 
! Отговори
русофил преди 8 години
До 207,В същият този гугъл пише че Бисмарк бил радетел за обидинението на двете Българии! Така , че не е много надежден за чак толкова далечната история след като тази от преди 100на години е толкова изкривена!
159
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
одисей пак едно си знае и бае. волжка България е съвсем различна България - с различна религия (най-важния елемент за формиране на самъсъзнанието през средновековието), с различен език, със съвсем различни цели в своя исторически път. Преди 14 века са имали обща държава (макар и тя да е раноетническа), но след това се разделят и всичко приключва. Край! А там е имало и кумани, и печенеги и какви ли още не.