Гръцки съд отсъди срещу обезобразяването на Кунева

Магистратите решиха, че на българката не се полага компенсация
Обновена: 2 мар 2016 14:36 | 2 мар 2016 13:07,
23
Гръцки съд отсъди срещу обезобразяването на Кунева
Костадинка Кунева. Снимка: Европейски парламент

Второинстанционен съд в Гърция отсъди, че евродепутатката от СИРИЗА Костадинка Кунева няма основания да търси обезщетение от бившия си работодател, задето беше залята с киселина и обезобразена.

На Кунева бяха присъдени 250 000 евро на първа инстанция компенсация, които работодателят ѝ – частна гръцка фирма за почистване, трябваше да ѝ плати. Съдиите сметнаха, че заливането на лицето на Кунева през 2008 г. е било свързано с работата ѝ.

Още по темата

Българката беше генерален секретар на Атинския синдикат на чистачите и домашните помощници и водеше активна профсъюзна дейност, за която е получавала заплахи. Тя получава жестоки изгаряния и загуба на част от зрението си, след като на 22 декември 2008 г. двама мъже я заливат с киселина. Те не са заловени и до днес.

Апелативният съд в Пирея отхвърли решението на първоинстанционния, като отмени решението му, че инцидентът е свързан с работата на българката, която се е трудила като чистачка в атинското метро. Отменено е и наказанието за глоба от четвърт милион евро, която отнесе работодателят ѝ – гръцката фирма "Икомет", че не е защитила своята служител.

Висшият съдебен състав е сметнал, че няма доказателства, че работодателят има някаква вина за инцидента с нея.

Междувременно стана ясно, че Костадина Кунева ще обжалва решението на Апелативния съд, с което пада вината на бившия й работодател за инцидента, при който тя бе залята с киселина.

"Ще обжалвам решението не толкова заради мен, тъй като хората и обществото са ме оправдали чрез своята любов и доверие, но ще го направя основно заради работниците, които са изложени на произвол от работодателите. Това решение изпраща много лошо послание към обществото", заяви Кунева, цитирана от "Български новини".

Като служител на фирмата Кунева е подавала сигнали за нередности във фирмата. След възстановяването си Кунева се върна към синдикална дейност, а през 2014 г. беше издигната и избрана за член на Европейския парламент от листата на управляващата днес коалиция СИРИЗА. Кунева е една от 6-те евродепутати от СИРИЗА. Тя е завършила история в университета във Велико Търново, но се наема като чистачка в Гърция през 2001 г., за да намери средства за лечението на сина си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
накрая гърците може да я изкарат виновна
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
през време и във връзка или по повод на извършваната работа. Има пряка връза между времето на работа и извършваната работа. Тоест да са и 2-те. Тя е била на работа, ама не е налице другото, че е залята с киселина поради или по повод работата и.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това с профсъюзите което казваш е невъзможно, тъй като тя не е в трудови правоотношения със синдикалната организация, а в отношения на членство и следователно гръцкият трудов закон не важи. Освен това както става ясно, тя е метяла в рамките на трудовите си задължения.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
17, "при ИЛИ по повод изпълнението на възложената работа". Т.е. достатъчно е увреждането да е настъпило ПРИ изпълнение на работата, без значение на източника на това увреждане (стига да не се е самонаранил умишлено или по непредпазливост). В Щатите не знам как е уреден въпросът - англосаксонското право е съвсем различно от континенталното европейско право и вероятно зад океана подобни възможности за търсене на компенсации от увреда не са възможни.
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
продължение, тоест, ако е свързано с профсъюзната и дейност, нека съди профсъюзите. Когато е залята с киселина, не е отивала на работа, струва ми се.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 15, Компаниите които имаха офиси в Световния търгоски център бяха ли осъдени от роднините на загиналите си служители след 11 септември? Не знам как е по гръцко, но по българско е всяко внезапно увреждане на здравето станало през време и във връзка или по повод на извършваната работа, както и при всяка работа, извършена в интерес на предприятието, когато е причинило временна неработоспособност, трайно намалена работоспособност или смърт.При нея няма връзка между работата и обезобразяването.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 10, освен това например за трудова злополука се счита и инцидент станал по време на пътуването до работа или връщането от работа, ако служителяте използвал обичайния си маршрут.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
10, по законодателството трудова злополука е всяка травма, която е причинена на работник/служител при или ПО ВРЕМЕ на изпълнение на служебните задължения. Няма значение дали работодателят е виновен или не. Щом се е случило по време на работа и щом служителят не е виновен за инцидента, работодателят компенсира!
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БРАВО, А В БГ ПЕТ ГОДИНИ МИЛИЦИОНЕРИ И ПРОКУРОРИ ЩЕ РАЗСЛЕДВАТ......И НА КРАЯ СЪДА ЩЕ ИЗЛЕДЕ С РЕШЕНИЕ,ЧЕ НЯМА ВИНОВНИ!
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе четете ли? Какво е виновен работодателя и, че са я залали с киселина? Не е трудова злополука, нали? Утре някой ако неизвестен ви удари шамар на работа, трябва да съдите работодателя си за хулиганство ли?За левите все работодателя е виновен!
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
8, цяла Гърция въстана в защита на пострадалата българка преди години. Няколко седмици имаше масови демонстрации (ама наистина масови - с участието на десетки хиляди хора във всеки що годе голям град). Не са виновни гърците, а съдебния слуга на капитала, на който не му се плаща.
7
0
 
16
 
! Отговори
туй ще е то преди 8 години
А какви хубави работи слушахме за Гърция и колко помия се изля по адрес на България.Обаче едно извинявайте няма да чуем сега.Долно племе. По-малко работа с гърци - по-добре.
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То си има и Страстбург!Той най- вероятно друго ще отсъди.
5
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
2, хайде стига. Когато заляха тази жена с киселина цяла Гърция въстана и всички големи градове бяха в пламъци. Гърците са много солидарни на социална основа и не ги интересува националността, още повече че Кунева беше много известен функционер в синдикатите. Решението на съда е скандално и очаквам съдите по това дело да си изпатят сериозно...в буквалния смисъл на думата. Там анархистите не се шегуват.
4
1
 
19
 
! Отговори
tarbuh преди 8 години
Днес.бг, малко обща култура и по-малко google translate - Пиреус на български е Пирея
3
2
 
30
 
! Отговори
Голда Меир преди 8 години
Грък-грък да осъди в спор с чужденец !!! НИКОГА...
2
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ужасна работа... Извършването на престъпления, които довеждат до обезобразяване и осакатяване на на хора трябва да се третират наравно с убиствата - доживотен затвор или смърт.
1
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се учудвам Гърция е един батак, никога няма да отсъдят против грък