Турция удвои мизата за спасяването на Европа

Анкара поиска още 3 млрд. евро за мигрантите
Обновена: 8 мар 2016 06:39 | 7 мар 2016 21:12,
354
Турция удвои мизата за спасяването на Европа
Снимка: Reuters

Турция обърка оптимистичните очаквания на Европа за нова сделка, която да сложи край на миграционната криза. Вместо да приеме договореното в петък в Анкара с председателя на Съвета на ЕС връщане на всички имигранти, заловени в Егейско море, както и незаконните пришълци на гръцките острови, турският премиер Ахмет Давутоглу изненада европейските лидери с нови искания.

Той съобщи на сюрпризираните президенти и премиери, че Турция иска двойно повече пари. Към одобрените вече 3 млрд. евро, Анкара иска още толкова до 2018 г.

Още по темата

Европа вече прие да даде 3 млрд. за издръжката на бежанците в Турция в края на ноември, като членките на ЕС се договориха, че 2 млрд. от тях ще бъдат платени от европейския бюджет, а останалите ще бъдат платени от тях.

Според новото предложение Ердоган ще вземе обратно всички нежелани от ЕС мигранти, които акостират в Гърция или пък са спасени от операцията на НАТО в Егейско море, но за всеки приет Европа ще трябва да взема от бежанските лагери в Турция по един сирийски бежанец.

По данни на турското правителство в страната се намират около 2,5 млн. бежанци.

Освен това Анкара иска отпадане на визите за пътуване в Шенген от края на юни, вместо вече договореното освобождаване на визовия режим от октомври.

В добавка ЕС трябва да отвори още 5 преговорни глави за членство в Съюза към 14-те, по които се преговаря с Анкара в момента.

Европа вече отговори главата за икономическия и монетарен съюз в средата на декември, след като Турция прие плана на Жан-Клод Юнкер с мерки за спиране на бежанския поток и обеща ускоряване на процеса на влизане на Турция в ЕС.

Преди началото на срещата в Брюксел Давутоглу заяви, че Турция е готова да стане член на ЕС. Страната води преговори за членство от 10 г. като досега е затворена само една преговорна глава и са отворени 14 от общо 35.

Накрая Давутоглу е информирал европейските лидери, че страната му иска да получи политическа подкрепа за създаване на зона, свободна от полети в Сирия, където да бъдат настанени бежанците в очакване на решение на кризата.

Новата оферта на Турция промени изцяло дневния ред на лидерите от ЕС, които се надяваха да свършат преговорите на работен обяд. След като по време на обяда Давутоглу е представил допълнителните искания, те се затвориха, за да решат какво и как да приемат, а турския премиер беше поканен на вечеря, която тече и в момента.

Предполага се, че турският премиер е изложил новите условия по време на срещата си с германския канцлер Ангела Меркел и холандския премиер Марк Рюте в неделя вечер. Преди началото на срещата на върха на ЕС Меркел беше почти единствения европейски лидер, който прогнозира, че сбирката ще мине трудно и че няма да се случи очакването за формално закриване на балканския маршрут, което беше записано в проекто-декларацията, с която трябваше да завърши срещата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


354
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турки ещ нервов попортят всем. Это только начало,у Эрдогана с головой явно не в порядке. Меркель ещ пожалеет что встала перед ним на колени.
23
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
най трагичното е че като свалиха руския самолет , говореха че си защитавали границите ... а иначе са допуснали 3 мнл бежанци в страната си
22
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ние сме глупаците. Ако вместо да коментираме излезем по улиците на стара Европа, ще има смисъл. Това тракане по клавиатурата е напълно безсмислено упражнение. И то да сме само ние, цяла Евроап е така, чакаме някой друг да ни свърши работата. Една откачена пенсионерка, вкопчила се във властта като котка на перде, даже дето и едно дете не е отгледала, разби Европа.....
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
3.000.000.000?
20
4
 
22
 
! Отговори
АнаЛиз преди 8 години
Първо трябва да се знае ,че Сирия не граничи само с Турция и всеки желаещ да бяга от войната може да го направи не в посока Европа ,а в съседни страни богати на петрол с близка култура и религия .Турция как се напълни с афганистанци ,пакистанци и други ,явно не си пазят границите а насърчават транзита към ЕС с цел изнудване в преговорите .И ясно да се каже на турците , да спрат да избиват малцинствата , да закриват вестници , защото ще последват санкции от ЕС .А САЩ къде са в целия филм ммм
19
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бетонова отрада 20 метра, неконтролирано делене на атоми и ще се реши проблема бързо!
18
1
 
36
 
! Отговори
Тюрк от БГ преди 8 години
Пускането на турци и кюрди във Европа без визово ще е края на Европа до 3 години, дори сега който пътува из Европа знае какви *** има във Франция, Германия, Белгия, Холандия, Англия и т.н. не стигат негротата и албанците, че и тези ако ги пуснат КРАЙ ! Не си мислете, че интелигентния турчин ще тръгне към Европа, ще тръгнат най-големите отпадъци на Турция за по-добър живот като тези така наречени бежанци, който има кинти си отива и в Маями без проблем дори да е Афганистанец и роден в Кабул!
17
2
 
4
 
! Отговори
7 преди 8 години
А колко е лесно - просто няколко полета и пускане с парашути над Сомалия, и всичката *** ще се юрне обратно
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стени по границите и всички гемии на буксир обратно, да искат дедовия си!
15
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** се чудят откъде да изкопчат пари, за да съживят умиращата си икономика
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Влиятелен икономист беше прогнозирал, че до 100 години (прогнозата беше преди 10 г.) ще има само една държава (наименованието държава дори не е много точно) която ще контролира всичко и няма да има граници и разделения (само на икономическа основа - бедни и богати) все по-реално е това което става с годините, за съжаление нищо което беше преди 20-30 години не ще се възвърне !
13
6
 
23
 
! Отговори
Пророка от Сакар преди 8 години
Ердоган е много нагъл и скоро ще рони кървави сълзи!
12
4
 
36
 
! Отговори
АнаЛиз преди 8 години
Ако имаше нормални лидери в ЕС , щяха да кажат на турците , за всеки навлязал нелегално бежанец от към Турция , ви се намаляват парите с 100 хиляди евро ...ако не сте съгласни тези пари ще се дадат за охрана на граничните страни и спира всякакво преминаване в посока Европа... вкл и на ваши граждани след като не може да си опазвате границите
11
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
занчи ще платим 7 милярда евро, няма да има намаляване на броя на бежанци защото ще се заменят едно към едно и ще ни разиграват турците като мечка на синджир. Да се стяга армията и блокаж на границата с Турция. Нов Тервел ни трябва да са ни благодарни европейските третополови. Затваряме границата с Турция да ходят да се молят на Аллах да им изкупи стоките
10
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Меркел да се готви за бунт, ако пак се подведе на шантажа! За тези пари може да се вдигнат 2 китайски стени по границата.
9
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Силата на Ердоган е Ислямизма, мощно движение подкрепяно от стотици милиони млади ръце. Докато Европа умира, жените не раждат. То в Полумесеца от Мавритания до Пакистан средно има по 3-4 деца. Няма как тези хора да не се преселят тук рано или късно и не наложат по силната идеология.
8
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези дето преговарят са супер зле ....В черновата се казвало , че щели да връщат бежанците които са акостирали в Гърция , обратно в Турция , но в замяна , от Турция трябвало за всеки върнат там , ЕС да приеме по един сериец в ЕС ....Прехвърляне на бежанци и в крайна сметка да продължи заселването на нови милиони бежанци в ЕС , няколко милиарда бонус , членство в ЕС
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
koito plashta toi porachva muzikata
6
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само санкции и ембарго на турските стоки ще го осеферчат този неосултан. Той вече е в облаците. Проблемът с бежанците е най вече негов, а не на Европа. Изпращане на Фронтекс в средиземно море и връщане на лодките към турските брегове, спиране на тировете със стоки от Турция и блокиране на туризмът ( то него сам Ердоган го прецака с атентати), подкрепа на кюрдите и на опозицията. Има си начин, само желание да има.
5
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Една държава направи и прави на маймуни останалите 30, това са хубавите дни на Европа още, не са видели какво предстои !