Япония почете паметта на жертвите от 11 март 2011 г.

Над 20 000 души загинаха при трусовете и цунамитата
11 мар 2016 13:44, Елка Василева
2
Япония почете паметта на жертвите от 11 март 2011 г.
Снимка: архив, Reuters

Япония почете с минута мълчание паметта на жертвите от опустошителното земетресение и последвалите вълни цунами на 11 март 2011 г. в североизточната част на архипелага, предаде Франс прес.

На церемония в Токио императорската двойка и премиерът Шиндзо Абе се помолиха заедно със сънародниците си в памет на 18 500-те загинали при бедствията и починалите в резултат на трагедията около 3000 души.

Още по темата

"Изминаха пет години от катастрофата, над 20 000 души изгубиха живота си при земетресението и цунамитата, това не може да се забрави", заяви император Акихито пред огромна площ с бели и жълти цветя около стела в памет "на жертвите на голямото бедствие в Тохоку /североизтока/".

Пред събралите се стотици хора императорът благодари на войниците, пожарникарите и всички останали, които участваха в спасителните работи или оказаха помощ на близките на загиналите и пострадалите.

Преди императора реч произнесе премиерът Абе, а след Акихито спомени от преживяното разказаха близки на жертви от трите най-тежко пострадали префектури - Мияги, Ивате и Фукушима.

В 14,46 ч. на 11 март 2011 г. земетресение с магнитуд 9 разтърси голяма част от Япония, пораждайки огромно цунами по протежение на повече от 500 км от тихоокеанския бряг на архипелага.

Природното бедствие и последвалата ядрена катастрофа във Фукушима са смятани в Япония за най-голямата национална трагедия от войната насам.

Точно както след 1945 г., страната се мъчи да се съвземе, а възстановяването - там, където то е възможно - се бави въпреки обещанията на правителството да съсредоточи всички национални усилия в поразените райони.

Много от засегнатите от стихиите остаряват и се безпокоят, че може да страдат, останали сами на места, където погледът и вниманието ни не стига. Много важно е хората да бъдат единни, за да не бъде пропуснат нито един от онези, които все още изпитват трудности и сънародниците ни да си върнат нормалния живот възможно най-скоро, каза Акихито, цитиран от Асошиейтед прес.

Възстановителните работи продължават, но около 180 000 души още не могат да се върнат по местата, където са живели, а много от тях и не искат заради радиацията след катастрофата в АЕЦ Фукушима.

Премиерът Абе призна, че мнозина още не могат да се справят с последиците от бедствията, но заяви, че възстановяването върви със стабилно темпо, строят се жилища и се създават работни места.

Правителството му одобри днес нов план за възстановяване до 2020 г. на стойност 6,5 трилиона йени (57 милиарда долара) - за изграждане на държавни жилища за евакуираните, за медицинска помощ, инфраструктура, насърчаване на туризма и други проекти.

Абе обеща да ускори усилията по възстановяването за олимпийските игри в Токио през 2020 г., поставяйки си амбициозната задача до тогава да заработи и разрушената крайбрежна железопътна инфраструктура, а броят на туристите, посещаващи Северна Япония, да се утрои.

Жителите на пострадалите райони обаче критикуват управляващите, че бързат с възстановяването по-скоро за да демонстрират, че Фукушима е безопасна за олимпиадата, отколкото заради населението.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Алов преди 8 години
RIP