5 години след ужаса в Япония още търсят изчезнали

Баща, загубил сина си доброволец: Просто бих му казал: Браво!
11 мар 2016 12:44, Елка Василева
2
5 години след ужаса в Япония още търсят изчезнали
Снимка: архив, Reuters

Японската брегова охрана поднови подводните операции тази седмица за издирването на над 2500 души, които все още са в неизвестност след земетресението и цунамито от 2011 г., опустошили североизточното японско крайбрежие, пише Емили Ван от Асошиейтед прес.

Шестима водолази се гмурнаха вчера в ледените води на залива Хирота по молба на оцелели роднини на изчезнали в град Рикудзентаката.

Докато възстановяването на поразения от бедствието регион набира скорост, части от залива са били "отвоювани" от водата чрез изграждането на стени в морето.

Роднините се опасяват, че тленните останки на близките им може да останат заринати завинаги.

"Някои ме питат: Наистина ли искаш да си вечно вкопчен в това?", каза 81-годишният Чикара Йошида, който е загубил единствения си син - 43-годишен пожарникар доброволец, опитал се да помогне на възрастни хора да избягат.

"Но сега, когато наближавам края на живота си, искам да го върна по всякакъв начин, по който мога", заяви той. "Няма значение коя точно част от него ще се върне. Тогава ще мога да приключа дните си."

Йошида и дъщеря му са стартирали петиция във Facebook преди известно време за възобновяване на подводното издирване. Отзвукът бил огромен. Само за три седмици под искането се подписали 28 140 души в Япония и чужбина.

Бреговата охрана чула за петицията и попитала семействата в Рикудзентаката какво би могла да направи. Те поискали провеждане на издирвателни операции в райони, където водолази им били казали, че там често се събират разни предмети и според тях е възможно именно на тези места да бъде открито нещо.

Бреговата охрана претърси водите край град Минаминсарику в сряда и възнамеряваше да огледа друга зона край Рикудзентаката днес. Засега не е открила никакви тленни останки. При вчерашните работи бе открит единствено велосипед.

Някои семейства са наели плавателен съд, за да наблюдават издирването и хвърляха цветя в залива.

"Толкова дълго очаквах това", каза съпругата на Йошида, Ейко. "Най-после мога да се кача на тази лодка. Не мога да спра да плача. Почувствах, че сякаш скоро отново ще мога да видя сина си."

Общо 2561 души са в неизвестност, сочат данните на японската Национална служба "Полиция", включително над 200 в Рикудзентаката. За близо 16 хиляди души е потвърдено, че са загинали, с което предполагаемият брой на жертвите става над 18 хил.

Подписката била предадена на властите в Рикудзентаката в началото на март с надеждата местната полиция да поднови издирването. Провеждането на издирвателните операции постепенно намаля през последните години, тъй като институциите съсредоточават ресурсите си върху възстановяването.

След бедствието Йошида чул, че синът му Тошиюки е отишъл в кметството веднага след земетресението с магнитуд 9, за да помага при преместването на възрастните на по-безопасни места, един по един, преди да връхлети цунамито. Той спасил двама души и изчезнал, когато се върнал за трети.

Ден след ден в продължение на повече от година Йошида обикалял моргите, за да търси сина си. В крайна сметка попълнил смъртен акт и устроил погребение. Тъй като нямал какво да погребе, положил в урната топка за бейзбол. Тошиюки бил треньор на деца по този спорт, който е бил и неговият любим.

Липсата му не дава покой на Йошида. Той се пита дали е виновен за това, че е учил сина си да поставя интересите на другите преди своите.

Ако можеха отново да разговарят, "просто бих казал: Браво! Или може би: Върни се!. Но може би вместо второто, наистина бих искал да му кажа: Браво!"

Във всекидневната на семейното жилище все още има спомени от сина му - бейзболното му яке и шапка са окачени на стената, чаша с любимото му "шочу" (вид японски ликьор) на семейния олтар, както и поставено в големи рамки удостоверение от правителството за храбростта на Тошиюки. Удостоверение, което той никога няма да получи лично.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
19
 
! Отговори
Бо преди 8 години
Ето това е новина за човешката доблест, за която заслужава да се пише - не за някакви Николетки и Азиси.