Салах Абдеслам ранен при операция в квартал "Моленбек"

Белгийският правосъден министър: Хванахме го!
Обновена: 18 мар 2016 20:06 | 18 мар 2016 19:18,
27
Салах Абдеслам ранен при операция в квартал "Моленбек"
Снимка: БТА

Полицията е ранила Салах Абдеслам при операция в брюкселския квартал „Моленбек“, съобщават белгийските медии. Двама мъже са били ранени в престрелка с полицията. Смята се, че единият от тях е последният, останал жив от терористите от Париж.

Белгийският правосъден министър потвърди новината с думите "Хванахме го!".

Абдеслам е най-издирваният мъж в Европа от 14 ноември 2015 г. и белгийските власти са направили поне 100 обиска на къщи, за да го заловят.

Още по темата

Той се е укрил в къщата. На място са специалните части и армията. Голяма част от квартала е обсадена от полицията. Според очевидци полицията използва гранати при атаката на къщата, в която се предполага, че са мъжете.

CNN съобщи, че Абдеслам е бил отведен от белгийската полиция. Той е бил ранен, но животът му е извън опасност.

Ройтерс също потвърждава информацията, че Абдеслам е задържан жив, като се позова на информация на белгийския правосъден министър.

Салах и брат му Брахим бяха сред терористите, убили 130 души в Париж на 13 ноември и ранили други 350. Брахим се самовзриви на улица с кафенета. Колата на Салах била спирана три пъти от полицията на връщане към Белгия, където живеел от малък.

Следите му бяха загубени в Брюксел в деня след атентатите и оттогава той е неуловим.

Пробивът на силите за сигурност идва само дни, след като един алжирец беше убит от полицията при обиск на дома му. Четирима полицаи бяха ранени, след като обитателите откриха огън по тях през вратата.

Предстои около 20.00 ч. българско време френският президент Франсоа Оланд и белгийският премиер Шарл Мишел да направят съвместно изявление в сградата на белгийското правителство.

По последни данни Абдеслам е бил ранен в крака. Спецоперацията е започнала около 17.30 ч. българско време днес, докато в Брюксел бяха държавните и правителствените ръководители от ЕС.

Все още не е изяснено каква точно е била ролята на Абдеслам в атентатите в Париж. Досега се знае, че той се е занимавал повече с логистиката, отколкото с изпълнението. Потвърждава се, че той е един от двамата мъже, избягали при антитерористичната операция в кв. "Форе" в Брюксел по-рано тази седмица. Брат му Брахим уби няколко души в атентатите, но коланът му с експлозиви не се взриви изцяло, което доведе до по-малко жертви от планираното.

Белгийската полиция се натъкна по случайност на терористи в квартирата във "Форе", където отиваше да търси следи от ДНК и пръстови отпечатъци с убеждението, че там няма никой. През 2014 г. също случайно френската полиция залови Мехди Немуш, извършил атентата в Еврейския музей в Брюксел - първия удар на "Ислямска държава" в Европа
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колкото осама събори трите кули, толкова и тоя пич е извършил атентатите...
8
6
 
3
 
! Отговори
BG преди 8 години
Дали е успял да унищожи руския паспорт?
7
5
 
2
 
! Отговори
анти орда преди 8 години
Ей сега ще лъсне з***сника на Кремъл!
6
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бабо Меркел где така? - На джамия, Мустафа.
5
1
 
8
 
! Отговори
Ян преди 8 години
Какво се радват тия? Голяма част от Европа (т0ле.р***стката и част) е пълна с такива като тоя. Това дори не може да се нарече пирова победа а самия факт, че е открит едва сега след толкова много време дава ясен знак какво е положението. Радвайте се когато осъдите един от главните виновници за положението в Европа с мигрантите - Меркел за престъпления срещу човечеството.
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много корав се оказа тарамбуката,направи за смях тайните служби на редица държави,хехепак Шарли пак парижки шансони.Вечният въпрос,ако Земята се върти ,защо Луната се вижда само от едната страна???Правят ви на гкупаци хора
3
2
 
4
 
! Отговори
Berlin преди 8 години
Браво!
2
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хванали са ама друг път! Международния тероризъм не може да бъде победен и това е ясно на всички. Колкото повече агресия има от страна на световните сили, толкова повече тероризма ще се разраства и повече атентати ще има. Тероризма е като ламята от приказките с многото глави. Като и отсечеш едната глава, и веднага и порастват две нови. Исляма ще превземе всички "бели" държави, и това вече е необратим процес предвид демографията. Който живее или пътува в западна Европа знае за какво говоря.
1
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
kolko rusofila rabotqt v redakciqta